4 Warren Buffett-aktier som vi gillar

Plus de aktier som Berkshire Hathaway köpte och sålde förra kvartalet

Susan Dziubinski 2024-02-19 | 8:25
Facebook Twitter LinkedIn

Warren Buffett

Warren Buffetts Berkshire Hathaway (BRK.ABRK.B) har släppt sin fjärde kvartals 2023 13F lagstiftningsansökan. Rapporten indikerar att Berkshire inte var en stor köpare av aktier förra kvartalet. Det är inte förvånande med tanke på att aktierna sköt i höjden under perioden: Morningstar US Market Index ökade med cirka 12% under fjärde kvartalet.

Här är en titt på några av de aktier som Warren Buffett och hans team köpte och sålde under fjärde kvartalet, liksom flera av de mest undervärderade Buffett-aktierna att köpa i Berkshire Hathaway-portföljen idag.

Berkshire Hathaways 13F-rapport för det fjärde kvartalet indikerade inte att Buffett lade till några nya namn i den börsnoterade portföljen. Enligt rapporten lade Berkshire helt enkelt till i befintliga positioner i Chevron (CVX), Occidental Petroleum (OXY) och Sirius XM Holdings (SIRI).

Det är dock vad Berkshire Hathaway inte rapporterade som har fått finansmedia att surra, förklarar Morningstar-strategen Greggory Warren.

"SEC tillåter ibland konfidentiell behandling för nya aktieköp av stora portföljförvaltare och undantar dem från kravet på offentliggörande i kvartalsvisa 13F-ansökningar när 'sådan åtgärd är nödvändig eller lämplig i allmänhetens intresse och för att skydda investerare eller för att upprätthålla rättvisa och välordnade marknader'.

"Berkshire fick ett undantag förra kvartalet (precis som det har gjort vid olika tillfällen tidigare), liksom för det tredje kvartalet 2023, och nu är dess största aktieköp under det tredje och fjärde kvartalet fortfarande ett mysterium för investerarna. Så småningom kommer bolaget att avslöja vilken aktie (eller vilka aktier) som de har köpt", säger han.

Notably, Berkshire trimmed its position in Apple () during the quarter. But despite the haircut, Apple stock remains Berkshire’s top holding – by a landslide. Buffett and his team slashed their positions in 

I synnerhet trimmade Berkshire sin position i Apple (AAPL) under kvartalet. Men trots hårklippningen förblir Apple-aktien Berkshires bästa innehav - med en jordskred. Buffett och hans team minskade sina positioner i HP (HPQ) och Paramount Global (PARA). Berkshire avyttrade hela sina positioner i D.R. Horton (DHI), Globe Life (GL), Markel Group (MKL), och StoneCo (STNE).

4 Warren Buffett aktier att överväga

Många av de börsnoterade aktierna som ägs av Berkshire Hathaway är rimligt värderade eller övervärderade idag, enligt Morningstars mätningar. Här är några av de aktier bland dess innehav under det senaste kvartalet som såg undervärderade ut från och med den 13 februari 2024.

• Charter Communications (CHTR)
• Citigroup (C)
• Kraft Heinz (KHC)
• Kroger (KR)

Här är lite om varför vi gillar var och en av dessa aktier till dessa priser, tillsammans med några nyckeltal för var och en. Alla uppgifter gäller från och med den 13 februari.

Charter Communications

• Morningstar Rating: 5 stars
• Morningstar Economic Moat Rating: Narrow
• Morningstar Capital Allocation Rating: Standard
• Industry: Telecom Services

Berkshire Hathaway äger cirka 2,6% av aktierna i Charter Communications. Företaget är resultatet av en sammanslagning 2016 av tre kabelföretag: Legacy Charter, Time Warner Cable och Bright House Networks. Vi tror att företaget har snidat ut en smal ekonomisk vallgrav tack vare sin effektiva skala och kostnadsfördel. Charter Communications-aktien handlas för närvarande hela 47% under vår uppskattning av verkligt värde på 550 USD.

Citigroup

• Morningstar Rating: 4 stars
• Morningstar Economic Moat Rating: None
• Morningstar Capital Allocation Rating: Standard
• Industry: Banks – Diversified

Citigroup är inte Berkshire Hathaways favoritbank: Den äran går till Bank of America (BAC), som är ett av de största innehaven i Berkshires börsnoterade portfölj. Men Citigroup-aktien är mer attraktiv ur ett värderingsperspektiv idag, enligt Morningstar. Citigroup-aktien handlas för närvarande 20% under vår uppskattning av verkligt värde på 66 USD.

Kraft Heinz

• Morningstar Rating: 5 stars
• Morningstar Economic Moat Rating: None
• Morningstar Capital Allocation Rating: Standard
• Industry: Packaged Foods

Berkshire Hathaway äger mer än 26% av Kraft Heinz aktier. Tillverkaren av förpackade livsmedel har förnyat sin färdplan och är nu fokuserad på att konsekvent driva lönsam tillväxt. Vi tycker att Kraft Heinz-aktien är värd 53 USD per aktie och aktierna handlas med en rabatt på 32% till det verkliga värdet idag.

Kroger

• Morningstar Rating: 4 stars
• Morningstar Economic Moat Rating: Narrow
• Morningstar Capital Allocation Rating: Exemplary
• Industry: Grocery Stores

Berkshire Hathaway äger cirka 7% av Krogers utestående aktier. Kroger och rivalen Albertsons (ACI) har tillkännagivit fusionsplaner, även om regleringshinder kvarstår. Vi tror att Kroger har skurit ut en smal ekonomisk vallgrav och drivs av en ledningsgrupp som har gjort ett exemplariskt jobb med att fördela kapital. Kroger-aktien handlas 14% under vår uppskattning av verkligt värde på $ 53.

Mer om Warren Buffett investeringsstrategi

Warren Buffett har sagt att han inte anser sig vara en aktieplockare; istället är han en företagsplockare. Den kommentaren sammanfattar ganska mycket hur han tänker på aktier: de är delar av företag. Läs mer om hur Oraklet från Omaha väljer ut företag i Hur du investerar som Warren Buffett. Och läs de kloka orden i 12 lärdomar om pengar (och livet) från Buffett och Munger.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Susan Dziubinski

Susan Dziubinski  Susan Dziubinski is senior product manager with Morningstar.com.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar