Hur mycket pengar lockade de nya amerikanska Bitcoin ETF:erna?

Hittills har dessa fonder attraherat 7,7 miljarder USD i flöden - och vi förväntar oss att denna siffra kommer att öka.

Ruth Saldanha 2024-02-23 | 9:28
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Ruth Saldanha: Det har gått en månad sedan USA såg lanseringen av bitcoin ETF:er, med mycket fanfare och dramatik, det måste noteras. Miljarder dollar flödade in i dessa fonder, det är sant. Men exakt hur mycket? Och vart gick mest pengar? Sylvester Flood är senior produktchef på Morningstar, och han följer fondflödena på nära håll. Han är här idag för att prata om flödena till bitcoin-ETF:er. Syl, tack så mycket för att du är här idag.

Sylvester Flood: Glad att vara här, Ruth. Kul att se dig.

Hur mycket pengar fick de nya amerikanska Bitcoin ETF: erna faktiskt?

Saldanha: Så, låt oss börja med den viktigaste frågan. Hur mycket pengar gick in i dessa nyligen lanserade spot bitcoin ETF: er?

Flood: Tja, Ruth, ganska mycket. Det var lite av en långsam start. Men sedan de lanserades den 11 januari är summan upp till 7.7 miljarder dollar.

Hur många Bitcoin ETF: er finns det, och fick de alla inflöden?

Saldanha: Hur många av dessa bitcoin-ETF: er finns och räknas alla dem mot de flöden som vi har?

Flood: Bra fråga. Så det finns 10 nya spot bitcoin ETF:er och det finns en ETF som redan hade funnits som konverterades till en spot bitcoin ETF som heter Grayscale Bitcoin Trust. Den var väldigt stor. Den konverterades runt den 12 januari. Så de hade faktiskt utflöden, främst för att aktieägarna i den fonden hade köpt aktierna i den men inte kunde lösa in dem till fullt värde av den underliggande Bitcoin. Så när de hade möjlighet att göra det gjorde de det. Så utflödena från Grayscale-fonden har faktiskt varit betydande, cirka 5 miljarder dollar, men de förväntade sig det. Så det är ingen överraskning. Lanseringarna av de 10 nya skulle jag säga har varit mycket framgångsrika. Bitcoin- eller kryptosamhället hade förmodligen förväntat sig större flöden, men ur en fondflödessynpunkt är det en stor framgång att dra in över 7 miljarder dollar på mindre än en månad.

Hur beräknas Bitcoin ETF-flöden?

Saldanha: Hjälp oss att förstå dessa flödesnummer. Hur beräknar du dem?

Flood: Det är ganska enkelt. Varje dag publicerar ETF:er ett NAV, slutet av dagen NAV, nettotillgångsvärde, precis som en fond gör. De förser oss också med utestående aktier och flödena är bara skillnaden från dag till dag mellan de utestående aktierna och det tillgångsvärdet och det ger oss faktiskt det faktiska flödet in och ut ur dessa fonder.

Hur mycket av Bitcoin ETF-flödena är netto nya pengar?

Saldanha: Så, låt oss prata lite om Grayscale-fonden och andra fonder som den. Hur mycket av detta är netto nya pengar och hur mycket av det flödar bara från en ETF till en annan?

Flood: Vi kan bara gissa på det eftersom köparnas och säljarnas identiteter inte är kända för oss och ingen vetsäkert. Men min gissning är att väldigt lite av de nya pengarna kommer från Grayscales aktieägare. Det skulle egentligen inte finnas någon anledning för dem att lämna den där bitcoinfonden och gå till de andra, förutom att Grayscale-fonden har mycket höga kostnader på 1,5 procent, tror jag. Jag kan tänka mig att kostnaderna kommer att - de kommer att behöva ändra den bara för att vara konkurrenskraftiga. De andra nya fonderna har kostnader som är ungefär en femtedel till en sjättedel så mycket som Grayscale-fonden. Så jag tror att netto nya av de 7,7 miljarder dollar det mesta av det är nya pengar.

Kommer mer pengar att flöda in i de nya Bitcoin ETF: erna?

Saldanha: Intressant. Nu sa du i början att det var lite långsamt och sedan stack det iväg lite. I det här skedet tror du att flödena har nått ungefär en platå för dessa nya bitcoin-ETF: er?

Flood: Jag tror att de kommer att fortsätta att komma in eftersom det särskilt på den amerikanska marknaden länge har funnits efterfrågan från kunder till deras rådgivare att ge dem bitcoinpositioner i sina portföljer. Och några av plattformarna här utvecklade sätt för rådgivare att göra det under åren. De var fortfarande lite trubbiga och lite konstiga för rådgivarna att hantera. De gjorde det dock, men du kunde bara inte leta upp din position i bitcoin som du kunde en aktie eller en fond. Vad de har gjort nu är att skapa en enkel knapp för rådgivare. Om kunderna är bekanta med ETF-strukturen är allt de behöver göra att säga att det finns en ETF nu som vi kan använda för att ge dig en position i bitcoin och ärligt talat kommer det att vara riktigt attraktivt för rådgivare. Och rådgivare hoppar bara inte in och ut ur saker. Och så tror jag över tiden, särskilt under nästa kvartal som är den cykel där rådgivare arbetar med kunder och gör justeringar av sina portföljer. Du kommer i princip att se en stadig inflödesström till dessa spot bitcoin ETF: er som kommer genom rådgivare.

Saldanha: Vi kommer att fråga igen om ett kvartal hur mycket det är. Tack så mycket för att du var med oss idag, Syl.

Flood: Åh, du är välkommen, Ruth. När som helst.

Saldanha: För Morningstar är jag Ruth Saldanha.

Författaren eller författarna äger inte aktier i några värdepapper som nämns i denna video.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Ruth Saldanha  är redaktionschef på Morningstar.ca

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar