4 ETF:er som satsar på AI

Nvidia är inte den enda kända aktien som satsar på denna nya teknik och dess olika tillämpningar. Här är fyra ETF:er som satsar på AI. 

Jocelyn Jovene 2024-02-23 | 10:30
Facebook Twitter LinkedIn

electronic brain and man in suit

Nvidias (NVDA) imponerande kvartalsrapport visar världen hur viktigt behovet av datorkraft blir för att stilla hungern efter artificiell intelligens.

 

Nvidia är den största leverantören av de grafiska processorer som är bäst lämpade för att träna AI-modeller, men företaget är inte det enda som drar nytta av en ökad efterfrågan på AI-baserade applikationer.

 

Även andra företag drar nytta av den växande efterfrågan på denna nya teknik, t.ex. programutvecklare, specialister på molntjänster, halvledartillverkare och tjänsteleverantörer inom allt från CAD (Computer Aided Design) till konsulttjänster. Alla dessa kan vara med och förändra hela ekonomin på samma sätt som Internet gjorde när det uppstod för 30 år sedan.

 

Som investerare är ett sätt att fånga upp AI-trenden via ETF:er, vilket kan vara ett bekvämt sätt att satsa pengar på denna populära teknik genom en diversifierad portfölj av företag, utan bördan av att välja enskilda aktier.

 

Genom att gräva i Morningstar-data har vi identifierat fyra ETFer för AI-trenden som är tillgängliga för försäljning i Europa. De har alla fått ett medaljbetyg av Morningstars analytiker. Detta beror på att de är relativt billiga jämfört med sina konkurrenter och har genererat en solid avkastning hittills - även om de fortfarande är relativt unga (den "äldsta" ETF:en lanserades 2018).

 

 

Håll koll på risken när du investerar i nischade produkter

Investerare bör dock komma ihåg att tematiska ETFer kan vara mycket volatila eftersom de  fokuserar på specifika teman. Som vi undersökte tidigare i veckan kräver nischade-ETFer ännu mer due diligence än normalt.

Om man tittar på innehaven i några av dessa produkter kommer investerarna att hitta en ganska stor exponering mot den berömda "Magnificent 7", med Nvidia som det största innehavet för många, följt av andra populära namn som Meta Platforms (META), Microsoft (MSFT), Advanced Micro Devices (AMD) eller Salesforce (CRM) och Adobe (ADBE).

Intressant nog placerar Wisdom Tree Artificial Intelligence ETF mest i mindre kända företag, såsom PKSHA Technology (3993) i Japan, SentinelOne (S), Mediatek (2454) ochUiPath (PATH). Den ger också exponering mot AMD och Nvidia, men visar att du inte kan falla in i risken att koncentrera alla dina AI-satsningar på en enda aktie eller ett begränsat antal aktier, vilket kan visa sig katastrofalt över tiden.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  is Senior Financial Analyst and Senior Editor for Morningstar France.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar