Vilket omfattande rally? AI-aktier dominerar igen under Q2

Nvidia, Apple och andra stora AI-aktörer drev marknadsutvecklingen i ännu högre grad under kvartalet

Bella Albrecht 2024-07-09 | 8:13
Facebook Twitter LinkedIn

Artificial intelligence UK main

I månader har experter letat efter aktiemarknadens rally för att bredda sig utöver teknikaktier, särskilt de företag som är bäst positionerade för att dra nytta av den artificiella intelligensboomen. Men det har inte hänt.

Under andra kvartalet 2024 skedde faktiskt det motsatta. Enligt ett mått blev avkastningen ännu mer koncentrerad, eftersom big tech fortsatte att dominera marknadsutvecklingen. Morningstar US Market Index steg med 3,48% under kvartalet. Av dessa 3,48 procentenheter kom 3,46 från tekniksektorn - mer än fyra gånger så mycket som den näst största bidragsgivaren, kommunikationstjänster.

Sektorernas bidrag till avkastningen under Q2

Morningstar Direct, 28 June 2024

Det som främst drog ned den totala utvecklingen under kvartalet var industriaktierna, som tappade 0,29 procentenheter. Samtidigt bar storbolagsaktierna upp marknadens vinster - specifikt stora tillväxtsaktier, som bidrog med 4,00 procentenheter till avkastningen på US Market Index, och large-blend-aktier som bidrog med 0,94 procentenheter. Aktier inom Large Value, Mid Cap och Small Cap sjönk under kvartalet.

AI-aktier leder marknadsutvecklingen under Q2

När man går igenom andra kvartalets största vinnare, teknikaktier och aktier med stor tillväxt, framträder en röd tråd. Ett fåtal stora aktörer som kapitaliserar på intresset för AI fortsatte att bära marknaden. Sedan början av 2023 har US Market Index överträffat US Target Market Exposure Equal Weighted Index med nästan det dubbla, vilket indikerar att högre viktade aktier i allt högre grad har drivit marknadsuppgångarna.

Market-Cap-Viktat mot Lika-Viktning Utveckling

Morningstar Direct, 28 June 2024

Dessa aktier är AI-jättarna Nvidia (NVDA), Microsoft (MSFT), Apple (AAPL), Amazon.com (AMZN), Meta Platforms (META), Alphabet (GOOGL), och Broadcom (AVGO). Dessa sju bolag har bidragit med 24,39 procentenheter av de 44,23 procentenheter som marknaden har ökat sedan början av 2023, och de har för närvarande en sammanlagd vikt på 29% i indexet.

Bidrag till avkastningen

July 1 2024

Ledande bidragsgivare Q2

Det senaste kvartalet var det mest dramatiska exemplet på de stora AI-aktiernas överavkastning, då dessa sju bolag bidrog med 4,49 procentenheter till marknadens avkastning. Resten av marknaden minskade med 0,99 procentenheter.

Nvidia, som steg med 36,74%, bidrog med 1,6 procentenheter. "Nvidias AI GPU:er och GPU-kluster har en dominerande marknadsposition för tillfället", säger Morningstars aktiestrateg Brian Colello.

"Efterfrågan fortsätter att överträffa våra tidigare förväntningar, och vi tror att bolaget kommer att se en fantastisk miljö där efterfrågan överstiger utbudet under de kommande 18 månaderna. Med tanke på introduktionen av Nvidias nästa generations Blackwell GPU:er, som kan ha högre priser än den tidigare generationens produkter, är Nvidias framtidsutsikter fortsatt ljusa."

Apple, som steg med 22,99%, bidrog med 1,16 procentenheter till avkastningen. Efter första kvartalets resultat kommenterade Morningstars aktieanalytiker William Kerwin skrev: "Vi var nöjda med den nyligen tillkännagivna Apple Intelligence-sviten med funktioner, som är Apples första utflykt till området generativ AI. Apple presenterade en strategi för generativ AI som är personlig, privat och integrerad, vilket stämmer överens med företagets övergripande strategi. Vi blev särskilt imponerade av Siris förmåga att hämta data mellan appar och vidta åtgärder utan att omdirigera användaren."

Bland bidragsgivarna utanför AI-området kan nämnas Eli Lilly (LLY), som har sett en massiv medvind från sina fetmaläkemedel Mounjaro och Zepbound, och Costco (COST), som fortsätter att dra nytta sitt lågprissortiment

Ledande bidragsgivare Q2

Table showing key metrics for leading contributors in Q2.

Ledande sänken Q2

En nackdel med att avkastningen är koncentrerad till ett så litet segment är att när dessa företag inte lever upp till förväntningarna drabbas marknaden. Stora AI-namn som Intel (INTC), Salesforce (CRM), och Advanced Micro Devices (AMD) fick se sina aktiekurser sjunka efter undermåliga resultat för första kvartalet.

Intel, som föll med 29,60% under kvartalet, drog ned US Market Index avkastning med 0,11 procentenheter. "Resultatet för det första kvartalet och Intels investerarträff i början av april visade att bolagets nya foundry-verksamhet var mindre lönsam än tidigare beräknat", säger Colello.

"Intel gör rätt saker genom att fokusera på att förbättra tillverkningsprocessen, men även om de uppnår sina tekniska hinder kan lönsamheten för denna verksamhet vara svårare att uppnå."

Salesforce, som sjönk med 14,64% under kvartalet, drog ned marknadens avkastning med 0,08 procentenheter. Efter att resultatet för första kvartalet inte uppfyllde förväntningarna sjönk aktien med 19,74% den 30 maj.

"Bolaget redovisade lägre intäkter än väntat för första kvartalet 2025 och guidade för lägre intäkter för andra kvartalet än vi förväntat oss", säger Morningstars seniora aktieanalytiker Dan Romanoff.

"Ledningen behöll sina utsikter för helåret, vilket ökar risken för ytterligare besvikelser under resten av året."

Andra anmärkningsvärda avskräckare utanför AI-området inkluderar Walt Disney (DIS), som har som har kämpat med sin traditionella TV-verksamhet och Home Depot (HD), som har möt motvond från låg bostadsomsättning och höga räntor.

Ledande sänken Q2 

Table showing key metrics for leading detractors in Q2.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
AI
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Bella Albrecht  är datajournalist hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar