Varför toppresterande Fidelity Global Technology inte äger Nvidia-aktier

Fidelitys förvaltare är skeptisk till Nvidia-rallyt och hastigheten för AI-antagande i allmänhet. Men den största teknikfonden i Europa har ändå lyckats uppnå en tillväxt på 20% under 10 år. I portföljen finns i stället ett välkänt svenskt företag. 

Jocelyn Jovene 2024-02-28 | 11:31
Facebook Twitter LinkedIn

Nvidia chip

En av de bäst presterande teknikfonderna under de senaste åren har en motstridig syn på en marknadens nuvarande största stjärna: Nvidia (NVDA)-aktien.

Sedan juni 2016 har Fidelity Global Technology, den största teknikfonden i Europa, ägt noll aktier i Nvidia medan aktien har stigit kraftigt till följd av efterfrågan på halvledarchip som drivs av artificiell intelligens. Ändå har fonden på 19 miljarder euro, under huvudförvaltaren Hyun Ho Sohn, landat i den översta decilen bland alla teknikfonder för sin utveckling under det senaste decenniet.

Under de senaste 10 åren har fonden avkastat 21,4% per år jämfört med 17,3% per år för kategorin, 20,9% per år för Morningstar Global Technology Index och 15% per år för Morningstar US Market Index.

Även om Nvidia-aktien har utökat sitt rally efter resultatet för fjärde kvartalet, stannar Sohn på sidlinjen. "Det fanns inget i Nvidias resultat som förändrade min syn", säger han i en kommentar till Morningstar den 27 februari. Han ser den nuvarande miljön som bara det första steget i en långsiktig AI-infrastrukturutbyggnad, och att det under tiden finns andra, mer attraktivt värderade aktier när det gäller att investera i framtiden för AI-teknik.

Avkastningen påverkas av att exkludera Nvidia-aktier

Det är ett anmärkningsvärt ställningstagande för en teknikfond att inte äga några aktier i en dominerande aktör inom halvledarindustrin. Den genomsnittliga teknikaktiefonden har nästan 13% av sin portfölj i Nvidia-aktier. (Kategorin inkluderar fonder som fokuserar på halvledaraktier.) Fidelity Global Technologys jämförelseindex, MSCI ACWI Information Technology, har en vikt på 9,6% i Nvidia-aktier.

Men bristen på Nvidia-aktier sticker särskilt ut med tanke på den massiva uppgången i aktiekursen. Nvidia-aktien har stigit med 60% hittills under 2024, 240% under de senaste fyra åren och i genomsnitt 67% per år under de senaste 10 åren.

Nollvikten i Nvidia har bidragit till en nedgång i fondens utveckling under året. Fondens resultat rankas på 53%-percentilen för kategorin - som har 335 fonder - under det senaste året.

Under de senaste tolv månaderna har Fidelity Global Technology avkastat 31%, jämfört med en vinst på nära 46% för Morningstar Global Technology index. Ändå placerar denna avkastning fonden före konkurrenterna. Den genomsnittliga teknikfonden har stigit med +29,1% och det bredare marknadsindexet har stigit med nära 25%.

Varför Fidelity Global Technology inte äger Nvidia

Även om Fidelity Global Technology ägde Nvidia-aktier under en kort tidsperiod mellan juli 2015 och juni 2016, är det ett undantag.

I en kommentar från november om strategin förklarade huvudförvaltaren Hyun Ho Sohn: "Fonden äger inte Nvidia, som är ett bra företag som drivs av en solid ledning. Företaget i sig är dock verksamt inom teknikinfrastruktur och kan vara oberäkneligt och cykliskt - vilket jag tror att marknaden underskattar."

Även om han undviker Nvidia anser förvaltaren att temat artificiell intelligens är relevant: "Jag tycker att AI är en intressant teknik och har stor långsiktig potential. Många företag investerar i att bygga upp AI-infrastruktur och som ett resultat ser vi en ökad efterfrågan på områden som grafikprocessorer och AI-nätverk."

Ho Sohn, som har förvaltat denna strategi sedan mars 2013, anser dock att marknaden är lite för ivrig när det gäller denna teknik och dess löften.

"Enligt min mening kan AI-användningen visa sig bli långsammare än väntat. Folk jämför ofta generativ AI med iPhone-rörelsen, och medan den senare var en innovativ konsumentprodukt som fick ett mycket snabbt genomslag, är generativ AI en affärstillämpning - en som måste beaktas tillsammans med reglering, efterlevnad, säkerhet och datastyrning. Det är därför vi, trots all hype kring AI, inte har sett många företag som framgångsrikt har kunnat tjäna pengar på AI. Det kan alltså komma att ta tid att smälta den här tekniken, och det är en av de riskfaktorer som jag håller ett öga på."

Efter Nvidias rapport

Efter Nvidias fantastiska rapport var Ho Sohn fortfarande inte imponerad.

"Nvidia har levererat mycket starka siffror tre kvartal i rad, ledda av försäljningen av GPU:er för datacenter. Medan detta kvartals siffror är respektabla, är de inte riktigt i linje med de fantastiska som setts under tidigare kvartal - i själva verket är storleken på intäktsslag faktiskt lägre än under de senaste två kvartalen", skrev han den här veckan.

"Även om Nvidias senaste resultat fortfarande är över konsensus, säger det oss att det blir tuffare för företaget att fortsätta slå förväntningarna eftersom de höjs och påminner oss om lagen om stora tal - den slutliga konvergensen till ett verkligt värde"

"Det är svårt att förutsäga hur stor den här fasen kommer att bli eftersom den slutliga efterfrågan är svår att förutse och andra faktorer, såsom strategisk uppbyggnad, grupptryck och täthet i leveranskedjan, skapar hastiga beställningar", säger Sohn.

"Istället för att jaga aktier som redan är prissatta till perfektion fortsätter jag att närma mig AI-temat på ett aktiespecifikt sätt och letar efter underskattade namn", skrev fondförvaltaren och nämnde företag inom hårdvaruområdet, IT-tjänster / programvaruföretag "knutna till AI-monetisering" som Elastic eller Nutanix.

Morningstarbetyg för Fidelity Global Technology

• Morningstar Medalist Rating: Silver

• Morningstar Rating: 5 Stjärnor

• Sustainability Rating: 3 Glober

• Förvaltat kapital: 18 miljarder euro

• Startdatum: 1 September 1999

Vilka aktier ligger bakom fondens långsiktiga överavkastning?

Även om fonden inte äger några Nvidia-aktier är den, som för närvarande har cirka hundra positioner, en mycket långvarig aktieägare i Apple (köpt 2004) och Alphabet (sedan 2005). Den äger också aktier i Microsoft (2017) och Amazon (sedan 2020), och är en långvarig aktieägare i Ericsson (2011) och SAP (2016).

Fonden har viss exponering mot "de magnifika sju", men dessa bolag stod för endast 15% av de totala tillgångarna vid utgången av 2023. De magnifika sju består av Nvidia, Tesla, Meta Platforms, Apple, Amazon, Microsoft och Alphabet.

Faktum är att Fidelity Global Technology också har har haft en undervikt i Microsoft och Apple jämfört med sitt jämförelseindex. Inte bara det, utan i slutet av januari ägde fonden inte aktier i andra halvledarföretag som har haft stora rally: Advanced Micro Devices, Broadcom och ASML.

En analys av fondens utveckling under de senaste 10 åren visar att de största bidragsgivarna till fondens utveckling har varit Apple, Microsoft, Alphabet, KLA, en leverantör av halvledarutrustning, och Samsung Electronics.

De största negativa bidragsgivarna till Fidelity Global Technologys utveckling var den kinesiska e-handelsjätten Alibaba, det franska betalningsföretaget Worldline och andra icke-amerikanska teknikföretag som ams-OSRAM, Rakuten eller Baidu.

En analys av Morningstar-data visar att merparten av fondens nuvarande positioner har byggts upp under 2020 (14% av portföljen ägdes det året) och 2022 (24%), två år som kännetecknades av episoder med hög marknadsvolatilitet, särskilt för tekniksektorn.

Denna fond har tilldelats Morningstar Medalist-betyget Silver, ett positivt betyg som till stor del beror på förvaltningsteamets stabilitet, fondens resultat och dess process, men absolut inte på förvaltningsavgifterna. Fondens löpande avgifter på 1,88% ligger långt över genomsnittet för alla fonder till salu i Europa, som för närvarande ligger på 1,11%.

Håll koll på den europeiska marknaden med vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev här!

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
NVIDIA Corp877,35 USD6,18Rating

About Author

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  is Senior Financial Analyst and Senior Editor for Morningstar France.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar