Är den amerikanska aktiemarknaden dyr just nu?

Allt investerare behöver veta om upptrissade aktievärderingar, och varför de kanske inte är så farliga

Sarah Hansen 2024-03-14 | 10:19
Facebook Twitter LinkedIn

clock and line chart illustration

Den amerikanska aktiemarknaden startade 2024 med ett kraftigt rally, vilket skickade Morningstars amerikanska marknadsindex upp 7,8 % – ungefär 26 % högre än sin lägsta nivå i oktober. Men den obevekliga uppgångstakten har fått vissa tittare att oroa sig för stigande värderingar på aktiekurser och övervärderad handel.


"När priserna går upp så mycket, går intäkterna sällan upp lika mycket", säger Ed Clissold, USA:s chefsstrateg för Ned Davis Research Group. "Så värderingarna kommer att öka."


Investerare oroar sig för att övervärderade aktier signalerar en ohälsosam marknad som är sårbar för en plötslig tillbakagång.


Denna oro förstärks bara av de höga priserna som är förknippade med några av de "Magnificent Seven" mega-cap tech-aktierna, som har en stor inverkan på marknadens prestanda. Å andra sidan kan starka vinster innebära att aktier förblir dyra av goda skäl.


"Så länge vinsttillväxten fortsätter att förbättras kan investerare vara villiga att tåla högre värderingar", förklarar Clissold.


Så är aktier för dyra, för billiga eller helt rätt? Här är vad investerare behöver veta.

Hur man mäter börsvärde

Analytiker använder olika metoder för att mäta om enskilda aktier eller den totala marknaden är övervärderade, undervärderade eller rättvist värderade. De flesta förlitar sig på att jämföra en akties eller indexs grunder med dess aktiekurs för att avgöra om investerare betalar mer eller mindre än vad det är värt.


Ett av de vanligaste sätten att bestämma en akties värde är pris/vinstförhållandet, som beräknas genom att dividera dess pris med dess vinst. Att använda tidigare intäkter ger marknadsbevakare en bättre titt på en akties historiska sammanhang, medan uppskattningar av framtida (eller framåt) intäkter är ett bättre sätt att tänka på hur den kommer att prestera i framtiden.

Morningstar US Market Index: Förhållande mellan pris och vinst

Source: Morningstar Direct, February 29, 2024

I slutet av februari hade det amerikanska marknadsindexet ett släpande P/E-tal på 24,01. Under det senaste decenniet klättrade det förhållandet så högt som 28,61 i mars 2021 och sjönk så lågt som 16,72 i december 2018.


När det kommer till värderingar är "allt relativt", säger Adam Turnquist, teknisk chefstrateg på LPL Financial. "Ett förhållande betyder ingenting utan ett relativt sammanhang." Generellt sett tycker han att nuvarande P/E-tal visar att aktiemarknaden är relativt dyr.


På efterföljande basis handlas S&P 500-indexet till ett P/E-tal på 24,77. Det är långt över dess långsiktiga genomsnitt på cirka 19 men nära dess femårsgenomsnitt på 24,46, enligt data från FactSet. Kvoten klättrade till nästan 30 under våren 2021.


"Dessa [värderingar] är höga," säger Clissold, "men inte historiskt".


Aktieanalytiker använder också andra mätvärden för att värdera aktier, som pris/bokförhållande eller aktieriskpremie. Alla dessa modeller syftar till att måla en bild av hur en akties eller indexs grunder jämförs med vad investerare är villiga att betala för det.

Morningstars förhållande mellan pris och verkligt värde visar att aktier är rättvist värderade

Morningstar-analytiker mäter värderingar genom att jämföra en akties aktuella pris med vår uppskattning av dess verkliga värde. Ett förhållande högre än 1,0 indikerar att en aktie är övervärderad eller dyr, medan ett förhållande under 1,0 indikerar att den är undervärderad eller billig.


Just nu är P/FV-talet på den amerikanska aktiemarknaden 1,02. Det är betydligt högre än förra hösten, då kvoten sjönk under 0,8, men lägre än 2021, då kvoten klättrade över 1,1 när aktier kämpade för att bryta sig ur en björnmarknad.


Morningstars amerikanska marknadsstrateg Dave Sekera skriver att med aktierna fullt värderade, "börjar marknaden kännas utträngd". Han rekommenderar att investerare tittar på motstridiga strategier i undervärderade sektorer som fastigheter, allmännyttiga tjänster och energi snarare än att hålla sig till teknik- och kommunikationsaktier som har drivit marknaden fram till nu.


"När en trend väl har blivit fullt värderad, borde en investerare vara villig att slå tillbaka den trenden och börja luta sin portfölj dit värderingarna är mer tilltalande", skriver han.

Marknadsförhållanden stödjer högre aktievärderingar

Aktier som är dyra enligt vissa åtgärder är dock inte nödvändigtvis dåliga nyheter. Turnquist pekar på flera faktorer som hjälper till att stödja förhöjda värderingar: inflationen faller, den amerikanska ekonomin håller sig bra och Federal Reserve är på väg att luckra upp penningpolitiken. Räntorna väntas stabiliseras. Vi går också ur en vinstnedgång där företagen till stor del visade starka balansräkningar och har rapporterat solida resultat. Marginalerna ökar, och medvind relaterade till artificiell intelligens kan fortsätta att lyfta aktier.


"Jag tror att det räcker för att kompensera för värderingsproblemet", säger Turnquist. Med andra ord är aktier dyra, men det är inte svårt att motivera den höga prislappen. "Du får vad du betalar för."

Övervärderade aktier är inte nödvändigtvis ett orostecken

Dessutom betyder en hög värdering inte nödvändigtvis att en aktie inte kommer att prestera bra på det korta eller till och med medelstora t. erm.


"Marknaden kan förbli dyr, eller till och med bli dyrare, och du kan fortfarande se positiv avkastning", säger Ben Bakkum, senior investeringsstrateg på Betterment. Alla investerare som skrämdes av höga värderingar under 2018 och 2019 missade det massiva rallyt vi har haft under de senaste åren, säger han.

USA-börsens utveckling

Source: Morningstar Direct, March 7, 2024

Medan S&P 500 kan vara "ohyggligt dyr" jämfört med dess historiska prissättning, drog Bank of America-strateger under ledning av Savita Subramanian nyligen slutsatsen att aktier fortfarande är redo att klättra högre.


"S&P 500 är hälften så hävd, är [av] högre kvalitet och har lägre vinstvolatilitet än [under] tidigare decennier", skrev hon förra veckan. Det betyder att en historisk titt på värderingar kanske inte är det mest användbara perspektivet för investerare.


Goldman Sachs strateg David Kostin har också kommit fram till att dagens rally skiljer sig från historien. Till skillnad från 2021, när extrema värderingar var utbredda på marknaden inför 2022 års förluster på björnmarknaden, finner han att dagens förhöjda värderingar är mer koncentrerade bland en handfull aktier. Paradoxalt nog är det bra.


"Investerare betalar mestadels höga värderingar för de största tillväxtaktierna i indexet. Vi tror att värderingen av Magnificent Seven för närvarande stöds av deras fundamenta”, skrev han förra veckan.

Risker för höga aktievärderingar

Naturligtvis skulle investerare inte vara oroliga för höga marknadsvärderingar om de inte kom med risker. När aktievärderingarna är högre, sjunker avkastningen. Med så höga räntor som de är just nu betyder det att obligationer återigen är ett attraktivt alternativ till aktier. Som ett resultat kan ränteöverraskningar få en stor inverkan på aktiemarknaden.


Om räntorna skulle stiga högre, "skulle det förmodligen ha en större inverkan på aktier än vad det gjorde" när räntorna var lägre, enligt Clissold. En annan risk är att vinsttillväxten inte kommer att hålla i sig som marknadsbevakarna förväntar sig.


"Marknaden har tagit sig upp i väntan på god vinsttillväxt", säger han. "Om vinsttillväxten slår igenom, borde aktier vara bra. Om det inte gör det, belyser det bara nedåtriskerna för marknaden."


Bakkum låter aktievärderingar hjälpa till att informera hans syn på de nedåtrisker som investerare står inför – vad han beskriver som en "säkerhetsmarginal". En undervärderad marknad kan ge mer av en dämpning för investerare i en nedgång, säger han.


"Om du går in i den nedgången med riktigt upptrisade , förhöjda värderingar," kan investerare se större förluster i sina portföljer.

Vad betyder dyra värderingar för investerare?

Analytiker påpekar att på kortare sikt är P/E-tal inte bra förutsägelser om framtida avkastning. "Det finns inte mycket genomläsning i termer av var marknaden handlas idag och hur den kommer att prestera under de kommande 12 månaderna," säger Turnquist.


Investerare kan dock använda värderingssignaler för att identifiera möjligheter. "Det finns fickor av värde," säger Clissold. Han pekar på finansiella aktier, som han säger för närvarande handlas till en brant rabatt.


Turnquist pekar på aktier i kommunikationstjänster, som ser attraktiva ut baserat på sektorns pris/vinsttillväxtförhållande. Till skillnad från ett enkelt P/E-tal, står detta mått för en akties förväntade framtida tillväxt.


För långsiktiga investerare tenderar värderingar att vara mer prediktiva. Över längre tidsramar – tänk fem eller tio år framåt i tiden – tenderar högre P/E-tal att vara korrelerade med lägre avkastning.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sarah Hansen  är marknadsreporter på Morningstar.com

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar