Välj inte fond baserat på kön, men fler kvinnliga förvaltare önskvärt

Trots att studier visar att kvinnliga förvaltare levererar lika bra, eller bättre avkastning lyser de med sin frånvaro på den svenska fondmarknaden. För oss fondsparare innebär det att vi potentiellt går miste om avkastning. Men att välja fond baserat på förvaltarens kön är inte att rekommendera. 

Johanna Englundh 2024-03-15 | 10:00
Facebook Twitter LinkedIn

Kvinna och man med skottkärra pengar

I Sverige, ett av världens mest jämställda länder enligt World Economic Forum, så förvaltas enbart 9% av fonderna av en kvinna eller ett team bestående av kvinnor. Ett annat sätt att se på det är att sannolikheten att din fondförvaltare heter Johan eller Carl-Johan är större än att din fondförvaltare är en kvinna.

För dig som fondsparar utgör troligtvis förvaltarens kön en ytterst minimal faktor i ditt val av fond - det viktigaste är möjligheterna till framtida avkastning. Kan det låga antalet kvinnliga förvaltare därmed bero på att kvinnor inte lyckats leverera lika bra avkastning som sina manliga kollegor?

Svaret är enkelt: nej. I en bransch där förvaltarens historiska avkastning är ett av de viktigaste måtten på framgång visar en analys från Morningstar att könet på fondförvaltare helt enkelt inte visar på någon statistisk signifikant skillnad när det kommer till avkastning. Faktum är att studien visade att fonder med kvinnliga förvaltare till och med gav något bättre resultat i vissa kategorier.

Att fondbranschen själv lyfter fram fördelarna med jämställdhet i de börsnoterade företag som de investerar i stärker också argumentet för fler kvinnliga fondförvaltare. En av fördelarna som nämns är att flera undersökningar tyder på att förekomsten av kvinnor i bolagsstyrelser och i ledningsgrupper är kopplade till bättre finansiella resultat. En mer heterogen personalstyrka har också visat sig öka innovationskraften och kreativiteten i bolagen.

Så bristen på kvinnliga fondförvaltare i Sverige skulle kunna leda till sämre avkastning för oss sparare, då förvaltarna kan tänkas missa viktiga perspektiv inom kundpreferenser, beteenden och tänkande. Halva befolkningen består ju trots allt av kvinnor.

Men trots detta kan jag helt ärligt säga att jag själv inte lägger någon vikt vid huruvida min fondförvaltare är kvinna eller man. Men min poäng är att du som fondsparare inte ska behöva göra det heller. Hade branschen varit tillräckligt jämställd hade det inte behövts.

Som alltid när man väljer fond krävs att man inkluderar flera parametrar i sin analys, och att enbart välja en fond för att den förvaltas av en kvinna är således inte att rekommendera. Däremot tror jag att branschen som helhet skulle må bättre av en bredare palett av talanger och perspektiv.

Mångfald handlar om mer än kön

Vi får ej glömma att mångfald handlar om mer än könsfördelning. En undersökning som denna missar helt problematiken med representation från exempelvis utlandsfödda. Samtidigt gör bristen på data det svårt att undersöka exakt hur mångfalden ser ut bland exempelvis förvaltare. I många andra länder är det kutym att föra statistik över människors bakgrund, etnicitet, kön och så vidare. Detta är dock något som länge vart kontroversiellt och ifrågasatt i Sverige.

För mer statistik om kvinnliga fondförvaltare i Sverige...

...och Norden

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar