Har amerikansk inflationsdata dödat hoppet om Fed-räntesänkning i maj?

Morningstars chefsekonom förväntar sig att en förbättrad inflation, i kombination med en svagare ekonomisk tillväxt, kommer att få Fed att sänka räntan i juni.

Tom Lauricella 2024-03-13 | 15:35
Facebook Twitter LinkedIn

federal reserve graphic

Den amerikanska inflationen kom in högre än väntat, vilket återigen visar att den är klibbig. Siffran gör det mindre troligt att Federal Reserve kommer att sänka räntorna innan sitt möte i juni.

Konsumentprisindexrapporten för februari, som släpptes tisdag morgon, visade en inflation som var något högre än väntat - både med och utan volatila livsmedels- och energikostnader inräknade.

Rapporten visade att inflationen ökade med 3,2% från ett år tidigare, över konsensusprognosen på 3,1% från FactSet. Under tiden steg kärn-KPI, som exkluderar livsmedels- och energikostnader, med 3,8%, vilket överträffade förväntningarna på en ökning med 3,7%.

KPI mot kärn-KPI

 

Källa: Bureau of Labor Statistics, 29 februari 2024

Boendekostnader håller inflationen hög

Som det har varit fallet i flera månader fortsätter boendekostnaderna att vara den främsta drivkraften bakom inflationsuppgången, om än i en långsammare takt i februari än i januari. Samtidigt fick förra månadens inflationssiffror draghjälp av högre bensinpriser.

Även om inflationen har sjunkit betydligt från sin 40-årstopp 2022 har förbättringen avstannat under de senaste månaderna. Eftersom ekonomin förblir sund, med en solid jobbtillväxt, skjuts tidpunkten då Fed förväntas börja sänka räntorna hela tiden tillbaka. Dessutom krymper den totala omfattningen av förväntade räntesänkningar för 2024.

"Dagens rapport bör oroa inflationsoptimister mer än förra månadens", säger Preston Caldwell, chefsekonom på Morningstar.

"Även om inflationen för boendekostnader sjönk i februari jämfört med januari, ökade inflationen i kärnvaror och andra tjänster. En räntesänkning från Fed i maj är nu mycket osannolik, men vi förväntar oss fortfarande att kommande inflationsdata kommer att förbättras tillräckligt för att möjliggöra en sänkning i juni."

KPI-rapport för februari - viktigaste siffrorna

- KPI steg 0,4% i februari jämfört med 0,3% i januari och en prognos på 0,3%
- Kärn-KPI ökade med 0,4% i februari jämfört med 0,4% i januari och en prognos på 0,4%
- KPI steg 3,2% på årsbasis i februari jämfört med 3,1% i januari och en prognos på 3,1%.
- Kärn-KPI ökade med 3,8% på årsbasis i februari jämfört med 3,9% i januari och en prognos på 3,7%

Konsumentprisindex

Förändringar jämfört med föregående månad

 

Källa: Bureau of Labor Statistics, 29 februari 2024

Vad driver upp inflationen?

Under februari drevs mer än 60% av den totala ökningen av KPI av bostadskostnader och gaspriser, enligt BLS. Gaspriserna steg med 3,8%. Denna ökning följde dock fyra på varandra följande månader av nedgångar, inklusive en minskning med 3.3% i januari. Caldwell konstaterar att en uppgång i kärnvaruinflationen främst leddes av begagnade bilar och kläder. Samtidigt drevs tjänsteinflationen upp främst av högre flygpriser - delvis ett genomslag av högre priser på flygbränsle.

Förändring i utvalda KPI-komponenter


Källa: Bureau of Labor Statistics, 29 februari 2024

"Om man jämnar ut volatiliteten från månad till månad ser bilden lite annorlunda ut på tremånadersbasis", säger Caldwell.

"Det är sant att kärninflationen ökade till 4,2 procent på tre månaders årsbasis, den högsta nivån sedan juni 2023. Men boven i dramat bakom den höga inflationen är fortfarande främst bostäder, där priserna ökade med 6,2 procent i årstakt under de senaste tre månaderna. Kärnvaror exklusive skydd ökade bara med 2,8% på årsbasis."

Caldwell säger att data om marknadshyror fortfarande pekar på en ihållande nedgång i inflationen för bostäder runt hörnet. "Det bör driva ned kärninflationen under nästa år", säger han. "Vi tvivlar också på att februari månads uppgång i kärninflationen för varor kommer att bestå."

Februari månads uppgång i begagnade bilpriser matchades inte av grossistpriserna, som fortfarande befinner sig i en nedåtgående trend. "Mer allmänt", fortsätter Caldwell, "är förhållandena i leveranskedjan fortfarande mycket bättre jämfört med deras störda tillstånd cirka 2021 och 2022. Detta bör fortsätta att utöva ett nedåttryck på kärnvaror."

Caldwell säger också att goda nyheter om lönerna i februarijobbrapporten stöder fallet för minskande inflationstryck framöver. "Vårt sammansatta mått på lönetillväxten på 4,7 procent på årsbasis är bara cirka 1 procentenhet högre än de nivåer som är förenliga med en inflation på 2 procent. En normalisering av lönetillväxten bör kyla av inflationen på bred front, särskilt i kärntjänster exklusive bostäder."

När kommer Fed att sänka räntan?

När det gäller tidpunkten för en räntesänkning från Fed pekar Caldwell på KPI:s konsekvenser för centralbankens föredragna inflationsmått: prisindex för personliga konsumtionsutgifter. Medan många investerare och media vanligtvis fokuserar på den månatliga KPI-rapporten, baseras Feds prismål på 2% på PCE-inflationsavläsningen.

Caldwell säger att KPI-rapporten för februari tyder på en PCE-inflation för februari på 0,3 procent exklusive livsmedel och energi, eller ungefär 3,7 procent på årsbasis. "Det är verkligen för högt för att Fed ska överväga att sänka räntorna", säger han.

"Med bara ytterligare en KPI-rapport före Fed-mötet den 1 maj ser det nu mycket osannolikt ut att Fed kommer att sänka räntan vid det mötet", säger Caldwell. "Men inför Feds junimöte får vi KPI-rapporter för mars, april och maj. Vi förväntar oss att en förbättring av inflationen - i kombination med en dämpad ekonomisk tillväxt - kommer att få Fed att sänka i juni."

På obligationsterminsmarknaden placerar handlare som satsar på räntans riktning nu oddsen för en sänkning med en fjärdedels punkt i den federala räntan till cirka 58%. Det skulle ta räntemålintervallet ner till 5.00% -5.25%. I början av året förväntade sig handlare att Fed skulle börja sänka räntorna i mars.

Handlare förväntar sig också färre räntesänkningar 2024 än de gjorde för bara några månader sedan. I januari hade handlarna satsat på sex sänkningar, vilket skulle ha tagit ned styrräntan till ett målintervall på 3,75%-4,00%. Nu är vadslagningen nästan jämnt fördelad mellan fyra eller fem nedskärningar, vilket tar ner räntan till ett intervall på 4.25%-4.50%.

Förväntningar på Federal Funds-räntemålet för junimötet

 Källa: CMEFedWatch verktyg, 12 mars 2024

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Tom Lauricella  Tom Lauricella is a markets editor at Morningstar. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar