Phillips (Morningstar): AI är inte ett hot mot finansiella rådgivare

Don Phillips, Managing Director Morningstar, talade om artificiell intelligens och investeringar vid Awards for Investing Excellence i Milano.

Morningstar 2024-03-20 | 8:54
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Francesco Paganelli: Hej och välkomna till Morningstar. Vi är i Milano för den 18:e upplagan av Morningstar Awards for Investing Excellence och här med oss idag har vi Don Phillips, Managing Director för Morningstar, som också var dess första fondanalytiker.

Don, Morningstar firar sitt 40-årsjubileum i år. När du ser tillbaka på denna långa resa, vad tror du har varit den främsta hemligheten bakom dess bestående framgång?

Don Phillips: Jag tror att hemligheten bakom Morningstars framgång är att vi har ett uppdrag, som är att hjälpa investerare att uppnå sina mål, och det är den typ av sak som verkligen kan entusiasmera människor och ge dem energi och väcka kreativitet och locka människor. Människor vill vara en del av något, kämpa för något som gör världen till en bättre plats, och att hjälpa investerare att uppnå sina mål är verkligen något som bidrar till att göra världen till en bättre plats.

Paganelli: Artificiell intelligens (AI) verkar vara nästa stora revolution. Hur tror du att det kommer att påverka finansiella rådgivare? Är det mer av ett hot mot dem eller en möjlighet?

Phillips: Ingen vet vad artificiell intelligens kommer att innebära. Det du måste göra är att engagera dig och börja experimentera, lära dig och se vilka dörrar som öppnas. Den fråga som jag tycker är viktig att ställa är: vad kan vi göra nu som vi inte kunde göra tidigare? Enligt min mening har det skett tre stora tekniska revolutioner sedan jag började arbeta på Morningstar. Den första var persondatorernas intåg på 1980-talet. Den andra var Internet runt år 2000. Och nu, 20 år senare, har vi artificiell intelligens. I alla dessa fall kände sig de finansiella rådgivarna hotade, men i själva verket förbättrades deras kontakt med kunderna eftersom de hade överlägsna verktyg för att betjäna sina kunder. Så var det med persondatorer, så var det med Internet och så tror jag att det kommer att bli med artificiell intelligens. Så jag ser det som en positiv sak, inte ett hot.

Paganelli: Passiva fonder har dominerat när det gäller flöden och har verkligen omformat landskapet i branschen. Tror du att aktiv förvaltning är en utrotningshotad art?

Phillips: Det kommer att ta lång tid innan aktiv förvaltning försvinner, men aktiv förvaltning är under press. Det ironiska är att den aktiva förvaltningen idag inte lider för att den har blivit sämre, utan för att den har blivit bättre. Faktum är att utbildningen av aktiva förvaltare är mycket mer enhetlig, konsekvent och professionell än för 40 år sedan. Idag är varje portföljförvaltare väl förberedd, har bra verktyg och alla har utbildats enligt en hög standard. De har alla tagit CFA-examen och har utbildats i att se på investeringar genom de mest sofistikerade linser som finns. Men eftersom de ser på alla marknader på samma sätt producerar de fonder som är mer och mer lika varandra och mer och mer lika marknaden som helhet.

När det kommer till kritan blir det alltså en kostnadsfråga, och de passiva fondernas lägre kostnader och större skatteeffektivitet har stora fördelar jämfört med aktiv förvaltning. Det är sedan upp till den aktiva förvaltningen att hitta ett bättre sätt att visa upp sina talanger och se till att fördelarna med vad den gör når slutinvesteraren. Så jag tror inte att den aktiva förvaltningen kommer att försvinna, men jag tror inte heller att den kommer tillbaka före passiva investeringar i det nuvarande läget.

Francesco: Tack så mycket, Don.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Morningstar  Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar