Morningstar höjer Nvidia-aktiens verkliga värde till 910 USD

Efter Nvidias GTC-konferens är vi nu mer optimistiska när det gäller industrins framtida utgifter för AI-grafikprocessorer. Aktien är nu rimligt värderad.

Brian Colello, CPA 2024-03-20 | 9:24
Facebook Twitter LinkedIn

Nvidia

Vårt verkliga värde för Nvidia-aktien har just höjts från $730 till $910 efter företagets senaste tekniska showcase. Vår analytiker förklarar orsakerna bakom ökningen.

Nvidias (NVDA) GTC-konferensens huvudtal introducerade företagets senaste grafikprocessor för artificiell intelligens, eller AI GPU, Blackwell, tillsammans med dess tillhörande plattform och GPU-kluster för att möjliggöra AI-arbetsbelastningar. Lika viktigt var att GTC visade upp de insatser som gjorts av företagets många olika partners inom områden som robotik och fordonsindustri, bland många andra. Vi ser inte att dessa partners kommer att minska sina investeringar i närtid, vilket stöder våra uppskattningar om en sund tillväxt för Nvidia under de kommande åren.

Vi höjer vår uppskattning av verkligt värde för Nvidia till 910 USD per aktie från 730 USD, eftersom vi har tagit en ny titt på våra modellantaganden och vi är mer optimistiska om framtida branschomfattande kapitalutgifter, eller capex, på AI GPU under det kommande decenniet, både från stora molnleverantörer (det vill säga hyperscalers) och företag.

Morningstarbetyg för Nvidia-aktien

• Fair Value Estimate: $910 (from $730)
• Morningstar Rating: ★★★
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: Very High

Hyperscalers capex bör vara betydligt högre 2024, och Nvidia kommer att tjäna på dessa utgifter, och vi förväntar oss nu ännu högre capex för datacenter i hela branschen eftersom fler och fler företag investerar i AI. Vi upprepar vår Morningstar Uncertainty Rating på Very High eftersom vi medger att dessa capex-planer, AI-arbetsbelastningar och konkurrensdynamik förändras snabbt. Vi ser nu Nvidias aktier som rättvist värderade.

Nvidia lanserade en mängd nyheter och partnerskap på GTC - vi räknar 42 pressmeddelanden och/eller blogginlägg på dess hemsida - men vi tror att den större trenden är att ett brett utbud av företag är beroende av Nvidias AI GPU-beräkningskraft, med Blackwell som utökar företagets ledning. I sin tur tror vi att hyperscalers kommer att fortsätta att öka sina totala capex-nivåer och oproportionerligt luta sina capex-utgifter mot Nvidias AI GPU:er.

Dessa hyperscalers har starka balansräkningar för att stödja dessa investeringar under de kommande åren och bör skörda frukterna av högre intäkter och resultat från molntjänster när dessa GPU:er används. Vi förväntar oss att företagen också kommer att spegla högre capex.

Varför har Nvidias aktie stigit så mycket?

När vi tittar på molninvesteringar tror vi att mycket av uppgången i Nvidias aktiekurs 2024 - upp 77% hittills jämfört med 7% för Morningstar US Market Index - och framtida vinsttillväxt härrör från hyperscaler- och företagsinvesteringar. Dessa företag förväntar sig att spendera allt mer capex på AI GPU:er under 2024, samtidigt som de flyttar mixen av "underhåll" capex bort från traditionella nätverk och serverutrustning mot AI GPU:er. Nvidia har tagit en mycket större del av capex-kakan för datacenter under de senaste kvartalen, och vi förväntar oss att denna mixförskjutning kommer att bli det nya normala för IT-avdelningar. I linje med detta är vi fortsatt imponerade av Nvidias förmåga att satsa på ytterligare hårdvara, mjukvara och nätverksprodukter och plattformar.

Med detta sagt höjde AMD nyligen sin totala adresserbara marknad, eller TAM, för AI-acceleratormarknaden (inklusive minneschips) 2027 till 400 miljarder dollar från 150 miljarder dollar. Även om vi är mer optimistiska när det gäller utgifterna för AI-acceleratorer under de kommande åren, tror vi fortfarande inte att Nvidia och dess konkurrenter kommer att nå denna tröskel på 400 miljarder dollar så snart som 2027. Om AMD:s prognos är korrekt och Nvidia kan behålla sitt marknadsledarskap inom AI GPU, kan våra intäktsantaganden för företaget visa sig vara konservativa.

Hård konkurrens inom artificiell intelligens

Trots vår höjning av verkligt värde har vi konkurrenstrycket i åtanke. Nvidias höga rörelsemarginaler är alla andras möjlighet, och alla företag i AI-ekosystemet har incitament att bli mer effektiva i AI-utgifterna och hitta alternativa källor till Nvidia - antingen internt eller bland andra leverantörer. Vi tror ändå att Nvidia kommer att behålla huvuddelen av AI-arbetsbelastningsverksamheten - säkert inom AI-utbildning och kanske också en stor del av AI-inferensarbetsbelastningar.

Bland de många tillkännagivandena på GTC är vi särskilt fascinerade av lanseringen av Nvidia Inference Microservices. NIM-verktygen är byggda ovanpå Nvidias Cuda-plattform och kommer att göra det möjligt för företag att ta anpassade applikationer och förtränade AI-modeller till produktionsmiljöer, vilket bör hjälpa dessa företag att ta nya AI-produkter till marknaden.

Vi ser Nvidia som dominerande inom arbetsbelastningar för AI-utbildning, men vi tror att en av höjdpunkterna i företagets kvartal i slutet av februari var dess avslöjande att 40% av dess distribuerade GPU:er används för AI-inferens. I den utsträckning som Nvidia kan bli den föredragna branschlösningen även för AI-inferens kanske företaget trots allt kan behålla sin dominerande marknadsandel (inom en exponentiellt stigande marknad).

Nvidias nya hårdvara: Grace Blackwells superchip

Sammantaget är Nvidias hårdvaruprodukter som presenterades på GTC imponerande och kommer sannolikt att förbli de bästa i branschen. Nvidias senaste GPU, Blackwell, är byggd av Taiwan Semiconductor Manufacturing på deras 4NP-process och innehåller hela 208 miljarder transistorer och är dubbelt så stor som den tidigare generationens Hopper H100 GPU. Grace Blackwell Superchip, GB200, kopplar samman två B200 Blackwell GPU:er med en Arm-baserad Grace CPU. Vi håller fortfarande ett öga på Nvidias anslutningsgrad med Grace, eftersom det kan göra det möjligt för Nvidia att fånga en ännu större bit av GPU-serverpajen bort från x86-processorer från Intel eller AMD.

Vår nya uppskattning av verkligt värde på 910 USD innebär en pris/justerad vinstmultipel på 35 gånger för räkenskapsåret 2025 (som slutar i januari 2025 och därmed avser 11 månader av kalenderåret 2024) och en multipel på 26 gånger för räkenskapsåret 2026. Våra intäktsuppskattningar för räkenskapsåret 2025 på 116 miljarder dollar totalt och 101 miljarder dollar i datacenterintäkter för Nvidia är oförändrade.

Vi höjde dock vår långsiktiga uppskattning för datacenter för räkenskapsåret 2026 till 135 miljarder USD från 125 miljarder USD och för räkenskapsåret 2028 till 184 miljarder USD från 141 miljarder USD, återigen drivet av våra reviderade uppskattningar för en högre TAM baserat på större branschövergripande capex-utgifter för datacenter. Våra reviderade årliga antaganden för räkenskapsåren 2025, 2026 och 2027 avseende intäkter och justerad vinst per aktie ligger över FactSets genomsnittliga konsensusestimat före eventet.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
NVIDIA Corp877,35 USD6,18Rating

About Author

Brian Colello, CPA  Brian Colello, CPA is a senior stock analyst with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar