Thedéen: 50% chans för räntesänkning i maj

Chansen för en räntesänkning redan i maj är 50%, säger riksbankschef Erik Thedéen på en pressträff. I den nya räntebanan kan det bli aktuellt med tre sänkningar 2024. 

Johanna Englundh 2024-03-27 | 11:49
Facebook Twitter LinkedIn

erik thedeen

Risken för att inflationen ska bita sig fast har minskat och sannolikheten för en räntesänkning i maj är cirka 50%, säger riksbankschef Erik Thedéen på en pressträff efter morgonens räntebesked

Men trots att utvecklingen får åt rätt håll påpekar han att pristrycket alltjämt ”något förhöjt”, i synnerhet inom tjänstesektorn.

"Vi vill få ytterligare bevis på att inflationen stabiliseras vid målet innan vi går vidare med räntesänkningar", sägerhan.

För första gången sedan i november lämnade Riksbanken nya prognoser för styrräntan och inflationen. Vad gäller styrräntan sänktes prognosen för 2024 till 3,8% från 4,1% som gällde vid novembermötet. Prognosen för 2025 sänktes från 4,0 till 3,0% och 2026-prognosen från 3,6 till 2,7%.

"Den uppdaterade räntebanan skiftade ned betydligt jämfört med den nu föråldrade tidigare räntebanan från november, och var överlag mer duvaktig än vi hade väntat oss. Den nya räntebanan indikerade en sannolikhet på 60 procent för en sänkning i maj och den första fulla sänkningen med 25 punkter väntas i juni. Räntebanan indikerar totalt 3 sänkningar i år, och banan slutar på 2,58 procent under första kvartalet 2027", skriver Swedbanks analytiker Jesper Hansson, Carl Nilsson, Glenn Nielsen och Andreas Wallström i en kommentar efter räntebeskedet. 

"Vi räknar med att Riksbanken sänker styrräntan i maj, före Fed och ECB som väntas sänka i juni, och att Riksbanken fortsätter att sänka i snabb takt efter det. Både inflationen och den reala ekonomin talar tydligt för att Riksbanken bör sänka först. Dagens besked från Riksbanken var överlag duvaktigt, vilket stödjer vår prognos", tillägger Swedbank. 

SEB:s chefsekonom Jens Magnusson säger till Di att dagens besked var något mer duvaktigt än väntat, och att det är positiva besked att Riksbanken är beredda att gå före både Fed och ECB. 

”Det är ett bra tillfälle att visa att det faktiskt finns en rejäl självständighet för Riksbanken och att de inte behöver följa efter de stora centralbankerna", säger han enligt Di. 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar