Så här klarade de populäraste PPM-fonderna februari

Bland de tio mest valda PPM-fonderna lyckades Swedbank Robur Technology bäst i februari efter en uppgång på 6%, medan AP7 Aktiefond och Didner & Gerge Aktiefond kom in strax efter med 5%.

Johanna Englundh 2024-03-28 | 8:08
Facebook Twitter LinkedIn

 hängmatta upphängd i kronor

Fakta om PPM

  • Premiepensionen,PPM, är en del av den svenska allmänna pensionen
  • Varje år sätts 2,5% av din pensionsgrundande inkomst av till premiepensionen
  • På PPM-fondtorget kan du själv välja hur pengarna ska förvaltas 
  • Fondtorgsnämnden är en nyupprättad myndighet som kommer upphandla vilka fonder som ska få vara med på fondtorget 
  • Det finns totalt 6,4 miljoner PPM-sparare i Sverige
  • Det finns för tillfället 454 fonder på fondtorget i PPM 
  • Den genomsnittliga avkastningen på PPM var 17,6% 2023 

De populäraste fonderna i PPM

Ungefär 1,6 miljoner svenskar har valt någon av de tio populäraste fonderna i PPM, bortsett från AP7 Såfan. En av dessa är AP7 Aktiefond, som är en del i förvalet AP7 Såfa. 

Bland de tio populäraste fonderna i PPM i januari vad det den mest valda fonden, bortsett från förvalet, som även gav den högsta avkastningen. Swedbank Robur Technology steg 6% under februari vilket summerar fondens avkastning hittills i år till 14%, glädjande för alla de 340 000 sparare som valt denna fond i sin PPM-portfölj. 

Att AP7 Såfa, som är förvalsalternativet för den som inte gjort ett eget fondval, saknar värdeutveckling beror på att det kommer skilja sig åt mellan de olika årkullarna. De som har en längre tid kvar till pensionen kommer ha en större andel AP7 Aktiefond i Såfan, och tvärtom för de som har kortare kvar till pension. Det innebär att utveckligen skiljer sig åt beroende på hur stor exponering man har mot aktiefonden respektive räntefonden. 

Men AP7 Aktiefond, som har en inbyggd hävstång vilket gör att både uppgångar och nedgångar förstärks, finns alltså med på topplistan vilket innebär att en hel del sparare valt denna snarare än förvalet. I ferbuari stängde Aktiefonden med en uppgång på 5%. Även Didner & Gerge Aktiefond steg 5%, och var alltså precis efter Swedbank Robur Technology. 

Viaplay och NMC Health tyngde Access-fonderna

De fonder som med den lägsta avkastningen under månaden är Swedbank Robur Access Sverige A och Swedbank Robur Access Global A. För Sverigefonden var det Viaplay (VPLAY B) och SBB (SBB B) som tyngde portföljen, med nedgångar på 55,8% respektive 24,0%. I globalfonden var det å andra sidan hälsobolaget NMC Health (NMMCF) och kommunikationsbolaget Snap (SNAP) som stod för de största procentuella nedgångarna med -94,99% och -30,6%. 

För Swedbank Robur Technology, som steg mest i februari, var Nvidia (NVDA), Meta (META), ULVAC (6728) och Applied Materials (AMAT) de största bidragsgivarna efter uppgångar på 28,8%, 25,9%, 23,4% och 23,1%. Nvidia är även fondens största innehav, och står för 9,6% av portföljen. 

 

För mer information kring PPM och upphandlingen

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev här!

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar