Inför andra kvartalet: Räntesänkningar och vinster på horisonten

VIDEO: Efter en stark inledning på året hittills ser de europeiska marknaderna fram emot en period av räntesänkningar, säger Michael Field, marknadsstrateg för Europa

James Gard 2024-04-02 | 11:58
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

James Gard: Nu är årets första kvartal nästan över, och det har varit en bra period för de globala aktiemarknaderna. För att diskutera detta och mer, är jag här med Michael Field från Morningstar.

Michael, kan du ge oss en sammanfattning av 1kv?

Michael Field: Ja, det har varit ett märkligt kvartal och som du sa har det varit överväldigande positivt. Jag tror att oavsett vad marknaden har kastat på den, har den i stort sett svarat bra. Marknaden sjönk lite i januari och återhämtade sig sedan igen, och vi ser nu all-time high eller nära all-time high för de flesta marknader. Detta trots en blandad rapportsäsong. Det verkar bara ha skakat av sig alla dessa saker.

Gard: Ja, det verkar som att när marknaderna verkar vara oproblematiska som en helt klar himmel, det är då jag börjar bli lite nervös eftersom jag tror att något dåligt är runt hörnet. Men du tycker att marknaden har gått händelserna i förväg i vissa avseenden när det gäller att förutse räntesänkningar. Men de kommer att ske, eller hur? Så marknadens förtroende är i viss mån berättigat.

Field: Jag tycker att det är rimligt. Vanligtvis klagar vi på att marknaden är för kortsiktig, och den här gången har den sett igenom de dåliga nyheterna om en blandad rapportsäsong och en blandad bild av de ekonomiska utsikterna. Den ser rakt igenom till andra halvåret när vi borde ha lägre räntor över hela linjen. Så det är svårt att klandra marknaden för att den faktiskt gjorde vad vi ville. Naturligtvis finns det ingen garanti för att dessa räntesatser kommer att slå igenom, att dessa räntesänkningar kommer att slå igenom. Men som du sa ser det alltmer sannolikt ut och de datapunkter som vi har sett, inflation och annat, stöder definitivt det argumentet. Så det är svårt att missta sig.

Gard: Visst. Jag menar, en viss sak från det brittiska perspektivet är att många av datapunkterna revideras uppåt. Det finns optimism även i Bank of Englands prognos nu om BNP. I Europa kommer vi inte att få någon spektakulär tillväxt eller förmodligen någon tillväxt alls i år. Så trots det stiger marknaderna. Nyligen läste jag din strategimånad och du sa att detta i princip är en bra chans för Europa att glänsa. Jag tycker att detta verkar lite motsägelsefullt i den meningen att alla börsvinster under de senaste tre månaderna, ett år, har drivits av USA och USA:s starka ekonomiska tillväxt. Det är lite tuffare i Europa. Men du tror att Europa faktiskt skulle kunna komma före USA när det gäller räntesänkningar.

Field: Ja, det tror jag. På vissa sätt är Europas svaghet dess styrka. Det faktum att inflationen är lägre i Europa än i USA och att arbetslösheten är något högre ger centralbankerna lite mer spelrum när det gäller räntesänkningar. Många tror att ECB kommer att vänta på att Fed sänker räntan. Men när det gäller storleken på sänkningarna och antalet sänkningar som kan komma i år, är det rimligt att säga att ECB har mycket mer manöverutrymme, vilket skulle vara mycket stödjande för marknaderna och ekonomin i allmänhet.

Gard: Visst, ECB var en av de sista centralbankerna som höjde. Så det krävs lite av en trossprång för att tänka, ja, det kommer att vara djärvt den här gången. Men som du säger, inflationssiffrorna är bättre, då finns det ingen risk för överhettning av ekonomin i Europa, till skillnad från i USA, med räntesänkningar.

Field: Jag tror att det är rättvist att säga att arbetslösheten är nära historiskt låga nivåer i USA för tillfället. Den ekonomiska tillväxten ligger fortfarande på omkring 3 procent. Vi förväntade oss att den skulle sjunka lite i år, men den är fortfarande mirakulöst hög med tanke på allt som har hänt. Och det är inte fallet i Europa. Och du nämnde även Storbritannien. Men tillväxten ligger på eller runt noll just nu. Den bör vara lite högre 2025. Men för att faktiskt överhetta den ekonomin behöver vi förmodligen en atombomb i det här skedet. Så det kommer definitivt inte att hända. Och jag tror att den andra saken som också förbises är att den ekonomiska tillväxten i USA till viss del kom på grund av de stora stimulanspaket som erbjöds. Det satte fart på ekonomin. Och det hade vi inte i Europa. Och fördelen med det är att vi inte har ökat vår skuld i förhållande till BNP som de har gjort i USA. Så den typen av flexibilitet bör också hjälpa lite framöver.

Gard: Visst. Det känns verkligen som om ett slags ekonomiskt stillestånd närmar sig i USA när det gäller skuldtaket. Jag tror att vi kan komma att ta upp det igen senare i år eller kanske nästa år. Så USA har haft alla vapen i sin hand sedan pandemin, men det har verkligen täppt till sprickorna.

Field: Jag tycker att det är rättvist att säga till viss del faktiskt. Det är svårt att lyfta fram Europa med tanke på att den ekonomiska tillväxten är så låg. Men man måste också säga att taket för Europa under de närmaste åren är mycket högre. Vem vet vilken stimulans som kommer från lägre räntor, vad det kan göra för ekonomin. Så det kan bli spännande tider.

Gard: Visst. Och dessutom är värderingarna lägre. Det har inte riktigt skett något AI-mirakel i Europa. Så du tittar på lägre P/E-tal över hela linjen och det är mer undervärderade företag.

Field: Jag skulle säga att en del av det är rättvist att säga, okej, titta, om du tittar på en P/E-basis, handlar Europa verkligen till en billigare värdering än USA. Tillväxten är generellt sett lägre. USA domineras, som vi vet, av de sju magnifika. Och det blåser upp P/E-talet och blåser upp tillväxten som ett resultat. Så det är svårt att veta hur det ser ut när man räknar bort det. Men ur det perspektivet är Europa faktiskt billigare. När det gäller vår uppskattning av pris till verkligt värde ligger vi på eller runt verkligt värde. Så vi ser inte den typ av fyndområde som vi såg förra året. Men visst finns det värdefickor inom det. Och vi tror också att om räntesänkningarna kommer under de närmaste månaderna, så kan det förändra värderingsbilden över sektorerna också och öppna upp för vissa möjligheter.

Gard: Visst. Jag menar, i din strategirapport sa du att räntesänkningar i Europa kommer att bli störande. Så för att bara välja tre sektorer som du lyfte fram är finanssektorn mer negativ för bankerna, men positiv för konsumentsektorerna och positiv för allmännyttiga företag. Så om du inte har något emot det kommer vi att fokusera lite på konsumentsektorn här eftersom Ocado just idag säger att dess försäljningstillväxt var upp och ett antal aktiva kunder har ökat. Jag ser därför Ocado som en ganska bra indikator för de mer välbeställda konsumenterna i Storbritannien, deras vilja att spendera, deras vilja att betala mer för livsmedel än de behöver. Så för mig är det ett positivt tecken. Men du tror att vi inte är ute ur skogen än. När det gäller de europeiska konsumenterna finns det fortfarande mycket kvar att göra.

Field: Ja, verkligen. Jag tror att vi kan hitta några exempel på konsumentföretag som har klarat sig bra, trots de svårigheter som vi har sett. Ocado var ett av dem. Det är lite av en nisch till viss del. Och du hade nyheterna också i morse om den brittiska livsmedelsinflationen, som är nere på pre-pandemiska lågnivåer. Den är 4,5 procent. Det finns inget att sniffa på. Det är fortfarande högt för närvarande, men mycket lägre än de nära 20-procentiga nivåer som vi såg för ett och ett halvt år sedan eller så. Så det finns saker som förbättras, verkligen. Men om man tittar på några av de senaste vinsterna - och detta är mer globalt - men Nike eller Lululemon, även dessa företag som vi trodde var i dessa typer av nischer, kämpar verkligen för tillfället. Och jag inkluderar även lyxmärken och den typen av exempel. Återigen, företag som vi trodde var osårbara för detta, börjar sprickorna visa sig. Så jag tror att konsumentsektorn fortfarande är ett svårt område, men värderingarna ser billiga ut. Så det kommer att bli mycket intressant hur den bilden utspelar sig under de närmaste månaderna.

Gard: Visst, du har helt rätt. Jag menar, det finns en hel idé när vi gick in i inflationsperioden, det är som, ja, varumärken är värda vallgravar, dessa företag kan vidarebefordra prisökningar och de är på något sätt skyddade från den bredare verkligheten. Och så har det inte varit. Jag menar, även om inflationen sjunker så har priserna återställts på högre nivåer, eller hur? Så människors löner har ökat, särskilt i Storbritannien, men problemet - om vi inte får deflation betalar vi fortfarande högre priser än vi gjorde för två år sedan, för ett år sedan, och det måste säkert bli en paus i utgifterna.

Field: Fullständigt. Och jag tror att även de ekonomiska datapunkterna som till exempel den brittiska detaljhandeln, en intressant bit från det var att de faktiska volymerna av varor som människor köper är lägre nu än vad det var före pandemin. Så de prisökningar som vi har sett har ätit upp människors inkomster i motsats till att de köper mer än de gjorde tidigare.

Gard: Visst. Och jag undrar också om - jag minns den här siffran som Bank of England sa i slutet av pandemin att människor hade 100 miljarder i extra kontanter som de sparade. Och jag undrar om en hel del av det har använts till resor och hämndutgifter. Så människor har bränt upp den typ av överskottsreserver som de har haft. Nu måste de göra svåra val. Jag vill inte spendera X på en ny soffa, ett nytt kylskåp, en ny TV. Jag kommer inte att vara beredd att betala det högre priset eftersom jag vet vad det var för ett år sedan.

Field: Och det är sant till viss del också. Det är klart att 100 miljarder låter som mycket pengar. Men när du sprider ut det över hela Storbritanniens befolkning är det inte särskilt mycket. Och när du upplever de inflationsnivåer som vi har talat om, äts det upp ganska snabbt.

Gard: Visst. Jag menar, en sak som skulle kunna hjälpa, antar jag, är några snabba räntesänkningar. Jag menar, Bank of England verkar inte ha bråttom att göra det, men inflationssiffrorna är verkligen stödjande. Jag läste något från Capital Economics den här veckan, som vanligtvis är ganska motsägelsefulla. Och de säger att inflationen faktiskt kommer att ligga under målet nästa år och 2026. Vi kan alltså få se en inflation på 1 procent, vilket kommer att underskrida Bank of Englands mål, vilket gör att den inte har något annat val än att sänka räntorna till 4, 3 eller 2 procent i stället för 4 procent. Jag menar, det verkar vara en bolånetagares dröm. Men det kan vara lite av en outlier när det gäller förutsägelser.

Field: Ja, titta, det är ett rörligt mål. Så det är väldigt svårt att faktiskt fastställa vad som kommer att hända. Men Bank of England tittar faktiskt på detta. De är oroliga för att inflationen kan öka eller att den kan gå under målet under en kort tidsperiod. Men i slutändan är räntorna i Storbritannien 5.25%. Så de är de högsta i den utvecklade världen. Bank of England har mycket manöverutrymme där. Och jag tror att de kommer att börja göra nedskärningar förr eller senare. Och de kan göra det marginellt och de kan se hur det matas in i systemet. De har gott om manöverutrymme där. Men det är ett experiment. Vi har inte varit i den här situationen tidigare. Så det kommer att bli intressant att se exakt hur det kommer att gå och vilken effekt det kommer att ha på inflationen.

Gard: Ja, jag menar, de är ju naturligt försiktiga ändå. Men jag antar att det finns en annan faktor. Jag vill inte desperat gå ner i kaninhålet med valet, även om konsumenterna kommer att dra nytta av lägre räntor. Det finns en ekonomisk osäkerhet under det närmaste året. Så det är inte helt enkelt för konsumenterna. Om vi blickar framåt så vet jag att er kvartalsrapport är på gång. Jag ser ivrigt fram emot att läsa den. Kan du ge oss några tips eller insikter? Jag vet att vi under andra kvartalet har potentiella räntesänkningar och vi har en ny vinstsäsong. Så vill du bara ge oss en liten teaser?

Field: Ja, det är mycket som händer. Jag tror att en sak som är rättvis att säga är att många av de trender vi såg under årets första kvartal fortsätter. Så det är en ganska intressant situation att följa. Men vi ser vissa livstecken i vissa sektorer. Brittiska husbyggare, till exempel, börjar se att husförsäljningen ökar under den senaste tiden. Så räntesänkningar och hur det påverkar vissa sektorer kommer att vara ett ganska stort tema som vi kommer att ta upp nästa månad.

Gard: Visst. Ja. Jag menar, bostadssektorn är alltid mycket intressant. Den fick mycket stryk. Och om man tittar på aktiekurserna finns det lite försiktiga tecken på förnyelse. Även REIT-priserna har börjat stiga lite när folk går tillbaka till kontoren och räntorna potentiellt kan komma att sjunka. Men jag blickar framåt mot juni. Och jag har redan kallat det Superjuni, men jag tror inte att någon annan kommer att kalla det Superjuni. Men vi har ECB den 6 juni, Fed den 12 juni och Bank of England den 20 juni. Så potentiellt kan vi få en trippel räntesänkning i juni, vilket skulle bli ett intressant slut på kvartalet.

Field: Det stämmer. Och Super June är ganska catchy, James. Jag skulle bli förvånad om det inte tar fart. Men nej, verkligen, verkligen. Och förväntningarna är överlag höga för juni. Så oavsett om det blir en centralbank eller tre som sänker, tror jag att man åtminstone kan se något hända där.

Gard: Ja. Jag menar, Q1 var fascinerande och så många saker. Du nämnde i din rapport att du kände att centralbankernas ord aldrig varit mer följda av marknaden. Det känns som om vi kommer att få se mer av samma sak under de kommande kvartalen. Centralbankerna kommer att hålla i alla kort. Det är en fråga om att gissa vad som händer härnäst och se om de slutligen sänker. De måste sänka någon gång, säkert i år.

Field: Det stämmer. Och jag sa att orden följdes mycket, mycket noga under de senaste centralbanksmötena som vi såg. Men jag tror att när vi närmar oss juni tror jag att investerare letar efter lite mer än ord.

Gard: Ja, de vill se lite handling. Men saker och ting kanske klarnar nästa gång vi talas vid, vilket är om en månad. Så jag ser verkligen fram emot att prata med dig då och vi har förhoppningsvis en bättre uppfattning om vad marknaden kommer att göra under det andra kvartalet. Tack så mycket för din tid, Michael.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

James Gard  is content editor for Morningstar.co.uk

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar