Europeiska tekniksektorn dominerade 1kv, men underpresterade i mars

Fastigheter och cykliska konsumentbolag är de billigaste sektorerna i slutet av första kvartalet enligt Morningstars marknadsbarometer. 

Fernando Luque 2024-04-05 | 10:21
Facebook Twitter LinkedIn

imagen de barometro

Morningstar Europe NR-index (med återinvesterade utdelningar) steg med 7,2% i euro, delvis tack vare en mycket positiv marsmånad. Indexet steg faktiskt med hela 3,9% i mars. Men som vanligt fanns det viktiga skillnader mellan olika typer av företag.

För det första är det förvånande att tekniksektorn var en av de sektorer som underpresterade med en avkastning på endast 1,3% (den defensiva konsumentsektorn var den svagast presterande förra månaden med en uppgång på 1,1%) under en uppgångsmånad för aktiemarknaden. För kvartalet som helhet var dock tekniksektorn mycket stark med en uppgång på 17,3% (långt före den näst bästa sektorn, cykliska konsumentvaror, som steg med 13,2%).

 

Barometro Europeo Estilos marzo 2024

 

Detta förklarar den sämre relativa utvecklingen för stora tillväxtbolag (+4,1%) jämfört med stora värdebolag (+6,4%) i mars.

Men Large Growth-stilen inkluderar inte bara företag inom tekniksektorn. Det finns även andra branscher representerade som har utvecklats väl under den senaste månaden. Aktier som Novo Nordisk (NOVO B), Industria De Diseno Textil SA (ITX) och Airbus SE (AIR) steg med 8,2%, 13,8% respektive 11,6%.

 

Barometro Europeo Estilos Marzo 2024

 

Finans- och energisektorerna låg bakom den relativt starka utvecklingen för Large Value-segmentet i vår Style Box. Bland bankaktierna utmärkte sig BNP Paribas (BNP; +18,9%), BBVA (BBVA; +20,2%), Banco Santander (SAN; +17,6%) och ING Group (INGA; +20,1%). Totalt sett steg finanssektorn med 7,3%, vilket var långt över indexet för euroområdet. Det var i själva verket den bäst presterande sektorn under månaden tillsammans med fastighetssektorn.

Energisektorn utvecklades också väl och steg med 7,2% under den senaste månaden, även om den bara steg med 4,0% under kvartalet. I mars steg Shell PLC (SHEL) med 6,9% i euro och TotalEnergies SE (TTE) med 8,9%.

Möjlighet i många sektorer

Även om Style Box fortfarande visar en tydlig skillnad mellan värde och tillväxt (segmentet Large Growth handlas med en premie på 21% medan Large Value handlas med en rabatt på 15%), handlas många sektorer med ett Price/Fair Value under 1, vilket tyder på en viss undervärdering.

I synnerhet fastighetssektorn uppvisar ett Price/Fair Value på 0,79, liksom sektorn för cykliska konsumentvaror. Den senare sektorn är en extremt heterogen sektor när det gäller värderingar där företag med stora premier, såsom Lvmh Moet Hennessy Louis Vuitton SE (MC) eller Hermes International SA (RMS) som noteras till premier på 24% och 60%, blandas med kraftigt rabatterade aktier, såsom fordonsföretagen Stellantis NV (STLAM) eller Mercedes-Benz Group AG (MBG), som har rabatter på 32% respektive 37%.

 

Barometro Europeo Valoraciones Marzo 2024

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Fernando Luque

Fernando Luque  is Senior Financial Editor at Morningstar Spain

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar