Bästa och sämsta tematiska fonderna första kvartalet

En blandning av AI-, säkerhets- och digital infrastruktursfonder har inlett året på topp, medan energiomställningsfonder kämpat i motvind. 

Johanna Englundh 2024-04-15 | 15:31
Facebook Twitter LinkedIn

 förstoringsglas på graf

Att investera i en tematisk fond är ett enkelt sätt att få exponering mot en trend som du tror på, men hur presterar dessa fonder egentligen? Som en del av vår temavecka om tematiska investeringar avslöjar vi de bäst och sämst avkastande fonderna sedan årsskiftet tillgängliga för svenska investerare.

Det finns cirka 230 fonder och ETF:er tillgängliga på den svenska marknaden för den som är intresserad av att investera i ett specifikt tema. Vissa tematiska fonder riktar in sig på ett smalt område, såsom energiomställning, AI eller hälsa, medan andra investerar brett i olika teman. 

I genomsnitt har dessa tematiska strategier gett investerarna en avkastning på 10,3% sedan inledningen på det nya året fram till sista mars. Men spannet mellan den bästa och sämsta är stor, och sträcker sig på -18,3% till +25,8%. 

AI och digital infrastruktur bästa tematiska fonderna hittills i år 

Vid en titt på de bästa tematiska fonderna och ETF:erna hittills i år hittar vi Neuberger Berman 5G Connectivity i topp, med en avkastning på 25,8% hittills i år räknat i svenska kronor. Fonden klassificeras inom det breda temat Teknik, temat Next Gen Communications + Digital Infrastructure och sedan i subtemat 5G. 

Nummer två på listan är också en teknikfond, men subtemat är AI och temat Artificial Intelligence + Big Data. SEB Artificial Intelligence noterar en avkastning på 23,9% sedan årsskiftet fram till sista mars, och det senaste året har fonden stigit 53,8%. Polar Capital Funds PLC - Artificial Intelligence kategoriserar i exakt samma teman och subteman som SEB:s AI-fond, och här noteras en uppgång på 21,3% i år och 41% senaste året. 

I övrigt är det en blandad skara teman i topplistan, med fonder som fokuserar på säkerhet, digital ekonomi, politik och flera teknikteman som lyckats inleda året med en rivstart. 

Bästa tematiska fonderna hittills i år 

Energiomställning sämsta tematiska fonderna hittills i år 

Till skillnad mot de bästa tematiska fonderna och ETF:erna går det att se ett tydligare tema bland de som levererat den sämsta avkastningen hittills i år. Sju av de fonder och ETF:er i listan över de med sämst avkastning sedan årsskiftet är inom temat energiomställning. Inom detta tema så finns det dock olika subteman, och vi ser fonder och ETF:er inom både solenergi, ren energi, vind och alternativ energi. Global X Hydrogen ETF, som backat 16,2% sedan årsskiftet är den energiomställningsfond som fallit mest. Senaste året har fonden tappat 50%. 

Tuffast start på året hade dock BNP Paribas Funds Environmental Absolute Return Thematic Equity (EARTH) I Plus Capitalisation som noterar en nedgång på -18,3%. Fonden investerar brett i flera olika teman men fokuserar enligt faktabladet på investeringar i miljölösningsföretag och kan samtidigt använda blankning. 

Thematica - Future Mobility, som främst investerar i bolag som bidrar till och/eller drar nytta av värdekedjan i leveranskedjan för elfordon, hittas på en tredjeplats med ett tapp på 15,9%.Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF, som följer Solactive Global Lithium v2 Index, var även ned, men med en mer blygsam nedgång på 6,3%. 

Sämsta tematiska fonderna i år 

 

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar