Tesla skär ner jobb: Morningstars syn

Aktiekursen föll på nyheten om kostnadsbesparingar, men vi behåller vår uppskattning av verkligt värde oförändrad för elbilstillverkaren

Seth Goldstein 2024-04-16 | 13:22
Facebook Twitter LinkedIn

Tesla bonnet

Den 15 april föll Tesla (TSLA) med 3% på grund av nyheter om företagets plan att säga upp mer än 10% av sin personalstyrka, samt att minst en chef på hög nivå ska avgå. Detta överensstämmer med Teslas strategiska skifte mot lönsamhet över leveranstillväxt 2024. Företaget har historiskt justerat sin personalstyrka baserat på sin strategi, anställt under tillväxtperioder och minskat antalet anställda under avmattningar.

Morningstarbetyg för Tesla

Fair Value Estimate: $195.00
Morningstar Rating: 3 stjärnor
Morningstar Economic Moat Rating: Smal
Morningstar Uncertainty Rating: Väldigt hög

Teslas rapport i sikte

Efter nedgången i leveranserna under första kvartalet tror vi att Tesla kommer att minska kostnaderna under 2024 för att maximera vinsten. Detta återspeglar vår syn att företaget kommer att sträva efter att stabilisera enhetens bruttovinstmarginaler i fordonssegmentet och fokusera på att förbättra företagsövergripande rörelsemarginaler. På grund av detta ser vi ingen anledning att ändra våra utsikter för företaget, och vi behåller vårt uppskattade verkliga värde på 195 dollar och vår smala ekonomiska vallgrav.

Vi kommer att uppdatera vår modell efter Teslas resultatuppdatering nästa vecka, men vi ser dess aktier som något undervärderade till sitt nuvarande pris. Aktien handlas cirka 15% under vår uppskattning av verkligt värde, men fortfarande i 3-stjärnigt territorium. Följaktligen rekommenderar vi investerare att vänta på en större säkerhetsmarginal innan de överväger inträde.

En av Teslas viktigaste avgångar var Drew Baglino, dess senior vice president för drivlina och teknik. Eftersom han sannolikt arbetade med drivlinan för det nya prisvärda fordonet, kan personalminskningen relatera till potentiella förseningar i den modellen. Vi hoppas att Teslas ledning kommer att klargöra sin strategi under pressträffen, inklusive sin nuvarande plan för den prisvärda fordonsplattformen. Vi hoppas också få höra deras syn på företagets förmåga att generera långsiktig tillväxt med en mindre arbetsstyrka.

Är det köpläge i Teslas aktier?

Läs Morningstars syn på aktien

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Tesla Inc194,05 USD15,31Rating

About Author

Seth Goldstein  Seth Goldstein, CFA, är aktieanalytiker hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar