Olja: Irans attack är inräknad i priserna

För närvarande ser vi fler nedåtrisker än uppåtrisker.

Stephen Ellis 2024-04-18 | 9:19
Facebook Twitter LinkedIn

Petróleo

Vi tror att den iranska drönar- och missilattacken mot Israel under helgen kommer att sätta ytterligare press på oljemarknaderna. Vi tror dock också att de omfattande offentliga och privata varningarna från Iran i samband med de ökande regionala spänningarna innebär att attacken redan har återspeglats i oljepriserna genom en ökad geopolitisk riskpremie.

Vi tillskriver nästan hela uppgången i oljepriserna (till cirka 91 dollar per fat från cirka 70 dollar i februari) till geopolitisk oro snarare än utbudsrisker. På utbudssidan har Saudiarabien och OPEC+ cirka 5 miljoner fat olja per dag (om inte mer) tillgängligt, vilket kan återföras till marknaden om priserna blir för höga och stiger över 100 USD per fat.

För närvarande ser vi fler risker på nedsidan än på uppsidan, och vi ser en större potential att nå 75 USD i slutet av 2024 snarare än en ihållande rörelse över 100 USD per fat.

Data pr. 14/4/2024 Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis Economic Data

 

Redan i oktober 2023 varnade vi för att den främsta risken för oljemarknaderna fortfarande är en direkt upptrappning av fientligheterna mellan Iran och Israel. Detta är inte det scenariot. Vi ser det som en mer begränsad vedergällning för den tidigare israeliska attacken mot den iranska ambassaden i Syrien. Iran har sagt att denna attack avslutar fallet.

Även om vi anser att spänningarna i regionen är en brännbar faktor har Saudiarabien och Iran nyligen återupprättat sina diplomatiska förbindelser. Det talar för att vi är långt ifrån ett scenario likt det som utlöstes av 2019 års attack mot den saudiska oljeanläggningen i Abqaiq, som tillfälligt lamslog över hälften av landets oljeproduktion. USA och andra G7-länder uppmanar Israel att betrakta sitt försvar mot attacken som framgångsrikt och avstå från vedergällning.

Riskerna för oljemarknaderna är fortsatt betydande om situationen förvärras. Irans oljeproduktion var cirka 3,1 miljoner fat per dag i februari 2024; en ökad amerikansk ekonomisk sanktion mot landet skulle kunna minska denna mängd med 500.000 fat per dag. En farligare situation skulle vara ett iranskt försök att stänga Hormuzsundet, genom vilket cirka 30% av världens olja passerar, huvudsakligen avsedd för Asien.

Vi tror också att USA:s stigande oljeproduktion blir en allt viktigare motvikt till en eventuell konflikt i Mellanöstern. I december 2023 uppgick USA:s oljeproduktion till 13,3 miljoner fat per dag enligt US Energy Information Administration, jämfört med 8 miljoner fat per dag i december 2013. Denna produktion bör fungera som en relativt stabil källa till lugn på marknaderna.

Å andra sidan har Biden-administrationen färre alternativ när det gäller den strategiska oljereserven. Med 362 miljoner fat har lagret fortfarande inte fyllts på till 2021 års nivåer på över 600 miljoner fat.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Stephen Ellis  Stephen Ellis is a senior stock analyst on the Energy Team.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar