Cathie Woods ARK ETF:er lanseras i Europa. Bör du köpa?

Flaggskeppet ARK Innovation ETF är nu tillgänglig i Europa, liksom fonder med fokus på genomik, AI och robotik.

Valerio Baselli 2024-04-18 | 14:29
Facebook Twitter LinkedIn

ARK's Cathie Wood

Det nybildade ARK Invest Europe har idag lanserat tre aktivt förvaltade ETFer som replikerar strategier som redan varit tillgängliga i USA under flera år.

Förutom flaggskeppsstrategin ARK Innovation UCITS ETF (ARKK), ARK Genomics Revolution UCITS ETF (ARKG) och ARK Artificial Intelligence & Robotics UCITS ETF (ARKI) har också noterats på London Stock Exchange, Xetra och Borsa Italiana. Flytten hade förväntats efter förvärvet av Rize ETF i oktober 2023.

I vår senaste special om tematiska fonder talade vi med ARK-grundaren Cathie Wood om flera ämnen, inklusive artificiell intelligens, Tesla och bitcoin. Hon antydde att en ny produktlansering var nära förestående: "Jag tror att vi kommer att kunna visa upp de tre portföljer som vi håller på att utveckla och faktiskt lansera inom en inte alltför avlägsen framtid."

Klicka här för att se intervjun.

Vem är ARK:s Cathie Wood?

Efter olika erfarenheter inom kapitalförvaltning, på Capital Group och AllianceBernstein, var Cathie Wood med och grundade ARK Invest 2014, med idén att kombinera aktiv stockpicking med ett billigt och lätthanterligt instrument som börshandlade fonder.

ARK-fonderna fokuserar starkt på "disruptiv innovation", på ny teknik som tillämpas inom olika områden. Detta är en investeringsstrategi med hög risk som oundvikligen medför hög volatilitet.

Bland fondernas satsningar bör Nvidia (NVDA) nämnas; den nu heta aktien köptes 2014 när den inte fanns på radarn för de flesta investerare, men såldes sedan i slutet av 2022 precis innan det otroliga rallyt.

Wood var positiv från början till Tesla (TSLA) med det första förvärvet 2016, före rallyt 2020. (Tesla är fortfarande ett av de viktigaste namnen i portföljen). Wood har också alltid varit ett stort fan av bitcoin.

Wood har blivit något av en finansiell rockstjärna i USA tack vare den fantastiska avkastning som ARK Innovation ETF uppnådde mellan 2017 och 2020. Under 2020 ökade fonden med 153% och exploderade i popularitet. Men året därpå förlorade den 23,4% och 2022 till och med 67% av sitt värde.

I februari 2021 förvaltade ARK-fonder över 60 miljarder dollar. Vid den tidpunkten uppskattade Forbes Woods personliga förmögenhet till cirka 400 miljoner dollar. Idag förvaltar ARK Invest cirka 7 miljarder dollar.

Kan ARK välja vinnande aktier? Morgonstjärnans syn

"Fonden är mer sårbar än visionär", skriver Morningstar-strategen Robby Greengold, i sin analys av ARK Innovation ETF den 3 april 2024. Fonden får en Morningstar Medalist Rating på Negative.

Genom att fokusera på fem teknikplattformar som Cathie Wood tror kommer att omforma globala ekonomiska sektorer - artificiell intelligens, blockchain, DNA-sekvensering, energilagring och robotik - sticker denna strategi ut för sina djärva satsningar. "Potentialen i dessa plattformar är övertygande, men bolagets förmåga att identifiera vinnare och hantera de otaliga riskerna är inte lika övertygande", säger Greengold.

Strategin navigerar på det skakiga havet av företag i tidiga skeden (start-up), som ofta lovar snabb tillväxt, men också dåliga resultat och en osäker framtid. Morningstar-analytikern påminner oss om att "resultaten varierar från extraordinära till fruktansvärda" och att "för att framgångsrikt navigera i denna terräng krävs prediktiv talang som ARK Investment Management inte besitter."

Företaget har också kämpat för att växa och behålla sin ledningsgrupp. Många har gått vidare under årens lopp, inklusive två av de medlemmar som suttit längst 2023. Wood är fortfarande nyckelpersonen.

"Det faktum att Wood förlitar sig på sina instinkter för att bygga upp portföljen är ett problem", säger Greengold. "De starkt korrelerade aktiekurserna för hans innehav motsäger den uppenbara diversifieringen över många sektorer (enligt konventionella klassificeringar). I praktiken ser portföljens exponeringar mycket ut som en teknikorienterad fond."

Marknaden slår ARK Innovation

Men medan den genomsnittliga teknikfonden har stigit med 15% på årsbasis sedan starten av denna strategi 2014 - vilket råkar vara den lägsta avkastning som Wood förväntar sig från alla innehav i denna portfölj - har ARK Innovation stigit med 11,6% på årsbasis till och med februari 2024.

Kort sagt var dess totala avkastning lägre än nästan alla överlevande teknikfonder och dess standardavvikelse (ett mått på volatilitet) var högre än alla andra. Den underpresterade också S&P 500, som hade ytterligare ett exceptionellt år 2023.

Fondernas investeringsstil förstärker marknadsrörelserna kraftigt. "Vanligtvis underpresterar den under marknadsnedgångar eller när värdeaktier är gynnsamma, till exempel 2022", förklarar Greengold vidare.

"Däremot har den utmärkt sig under marknadsuppgångar, när risktagande på företag med höga prismultiplar eller mycket osäkra framtider har belönats rikligt, vilket i allmänhet var fallet 2023, då ETF steg med 68%."

Sedan årsskiftet har den dock tappat 18% (i dollar, per den 17 april 2024).

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Valerio Baselli

Valerio Baselli  är reporter på Morningstars kontor i Paris.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar