Sex guldrankade tematiska ETF:er

Passiva tematiska fonder är inte riskfria, men har en lägre startkostnad.

Lukas Strobl 2024-04-23 | 9:46
Facebook Twitter LinkedIn

abstract image with the letters 'ETF'

Tematiska fonder är mindre diversifierade, mer volatila och generellt sett mer riskfyllda investeringar än din genomsnittliga aktiefond. De beter sig inte som en tillgångsklass, och deras förmögenheter varierar kraftigt i takt med att aktieinvesterarnas aptit ökar och minskar för trendande områden.

Under de senaste tolv månaderna har fonder som investerar i företag med anknytning till artificiell intelligens överpresterat, men investerare gör klokt i att minnas storhetstiden för teman som autonoma bilar och ren energi, som båda underpresterade när stigande räntor bromsade många unga, olönsamma företag i tematiska fondernas portföljer.

En konstant i en fonds attraktivitet är dess avgift - och avgifter är en av fyra pelare som Morningstars Medalist Rating för fonder baseras på. När det gäller tematiska fonder, som omfattar både öppna och börshandlade fonder, har de senare fondernas mycket lägre avgifter en klar fördel. Alla sex fonder i vår lista erbjuder avgifter i den lägsta kvintilen av sina tematiska fondkamrater.

Ska jag välja en aktiv eller passiv tematisk fond?

Tillsammans med varje fonds Morningstar Medalist-betyg - som alla är guld - har vi inkluderat deras stjärnbetyg, ett bakåtblickande mått som återspeglar varje fonds riskjusterade avkastning. Trots sina drastiskt lägre avgifter har de börshandlade tematiska fonderna som är tillgängliga för försäljning i Europa i genomsnitt presterat bättre än sina aktivt förvaltade motsvarigheter under de senaste 12 månaderna.

Medan den genomsnittliga totalavkastningen för fonder som följer teman som Social, Technology, Physical World och Broad Thematic var 12,08%, avkastade börshandlade motsvarigheter 12,96%.

Passiva tematiska fonder har dock en nackdel. Morningstar-analytikern Kenneth Lamont lyfter fram att passiva fonders beroende av index som "till sin natur är mer rigida och mindre anpassningsbara till föränderliga teman". Denna styvhet kan vara störande, säger Lamont, vilket visades 2021, när Blackrocks iShares Clean Energy ETF tvingades byta index mitt i den vägg av tillgångar som flödade in i temat efter Joe Bidens valseger.

Skillnaden mellan de två klasserna är på väg att bli mer komplex. Med torsdagens europeiska lansering av ARK Innovation ETF har aktivt förvaltade tematiska ETFer gjort språnget över Atlanten. Med en förvaltningsavgift på 0,75% ligger den knappt över de europeiska indexbaserade konkurrenterna men fortfarande långt under aktivt förvaltade öppna fonder.

Topprankade ETF:er - och vad analytikerna tycker

L&G Artificial Intelligence ETF
• Medalist Rating: Gold
• Morningstar Rating: ★★★
• Trailing 12-Month Total Return: 28.49%
• Ongoing charge: 0.49%

"Strategins ledningsgrupp får ett betyg över genomsnittet. Strategins effektiva investeringsansats får ett processbetyg över genomsnittet. Hög likviditetsexponering tillskrivs aktier med en hög handelsvolym, vilket ger förvaltarna mer flexibilitet. Och en låg kvalitetsexponering är rotad i aktier med högre finansiell hävstång och lägre lönsamhet. Strategins moderorganisation ger företaget ett över genomsnittligt betyg för fondhuspelaren."

Rize Cybersecurity Data Privacy ETF
• Medalist Rating: Gold
• Morningstar Rating: ★★★
• Trailing 12-Month Total Return: 22.12%
• Ongoing charge 0.45%

"Strategins investeringsprocess inger förtroende och får betyget High Process Pillar. Oberoende av betyget visar analysen av strategins portfölj att den har bibehållit en betydande övervikt i likviditetsexponering och en undervikt i kvalitetsexponering jämfört med kategorijämförelser. Hög likviditetsexponering är hänförlig till aktier med hög handelsvolym, vilket ger förvaltarna större flexibilitet. En låg kvalitetsexponering beror på aktier med högre finansiell hävstång och lägre lönsamhet. Teamet som förvaltar den passiva produkten driver strategins Above Average People Pillar-betyg. Strategin tillhör ett starkt företag som får ett Above Average Parent Pillar-betyg."

Lyxor MSCI Millennials ESG Filtered (DR) UCITS ETF Acc
• Medalist Rating: Gold
• Morningstar Rating: ★★
• Trailing 12-Month Total Return: 5.49%
• Ongoing charge 0.45%

"Strategins förnuftiga investeringsfilosofi förtjänar ett betyg över genomsnittet för processpelaren. Oberoende av betyget visar analysen av strategins portfölj att den har behållit en betydande övervikt i likviditetsexponering och volatilitetsexponering jämfört med kategorikollegor. Hög likviditetsexponering beror på aktier med hög handelsvolym, vilket ger förvaltarna större flexibilitet. En hög volatilitetsexponering beror på aktier som har en högre standardavvikelse i avkastningen. Strategins ledningsgrupp får betyget Above Average. Strategins moderorganisation ger företaget ett genomsnittligt betyg för fondhuspelaren."

iShares Electric Vehicles and Driving Technology UCITS ETF USD (Acc)
• Medalist Rating: Gold
• Morningstar Rating: ★★
• Trailing 12-Month Total Return: 3.46%
• Ongoing charge 0.40%

"Strategins förvaltningsteam får ett betyg över genomsnittet för pelaren People. Strategins effektiva investeringsansats får ett processbetyg över genomsnittet. Hög likviditetsexponering tillskrivs aktier med hög handelsvolym, vilket ger förvaltarna större flexibilitet. Och en låg kvalitetsexponering är rotad i aktier med högre finansiell hävstång och lägre lönsamhet. Strategins moderorganisation ger företaget ett Above Average Parent Pillar-betyg."

Rize Sustainable Future of Food UCITS ETF
• Medalist Rating:Gold
• Morningstar Rating: ★
• Trailing 12-Month Total Return: -12.20%
• Ongoing charge 0.45%

"Strategins effektiva investeringsfilosofi stödjer ett High Process Pillar-betyg. Oberoende av betyget visar analysen av strategins portfölj att den har bibehållit en betydande övervikt i likviditetsexponering och en undervikt i avkastningsexponering jämfört med kategorikollegor. En hög likviditetsexponering beror på aktier med en hög handelsvolym, vilket ger förvaltarna större flexibilitet. En låg avkastningsexponering beror på att man har färre aktier med hög utdelnings- eller återköpsavkastning - istället har man vanligtvis aktier i ett tidigt utvecklingsstadium. Teamet som förvaltar den passiva produkten ligger bakom strategins Above Average People Pillar-betyg. Fondhuset är solida med ett Above Average Parent Pillar-betyg. Detta företag har haft en konkurrenskraftig framgångsgrad och övergripande överkomliga avgifter."

L&G Clean Energy ETF
• Medalist Rating: Gold
• Morningstar Rating: ★★★
• Trailing 12-Month Total Return: -22.90%
• Ongoing charge: 0.49%

"Strategins ledningsgrupp får ett betyg över genomsnittet. Strategins förnuftiga investeringsfilosofi får betyget Above Average Process Pillar. Oberoende av betyget visar analysen av strategins portfölj att den har behållit en undervikt i kvalitetsexponering och för närvarande har en undervikt i volatilitetsexponering jämfört med jämförbara kategorier. Låg kvalitetsexponering hänförs till aktier med högre finansiell hävstång och lägre lönsamhet. En låg volatilitetsexponering beror på aktier som har en lägre standardavvikelse i avkastningen. Strategins moderorganisation ger företaget ett Above Average Parent Pillar-betyg."

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

About Author

Lukas Strobl  is the editorial manager for EMEA at Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar