Kommer rapporterna från dessa 10 AI-aktier att leva upp till hypen?

Vad bör man hålla utkik efter i kvartalsrapporterna från Nvidia, Microsoft, Amazon, Broadcom med flera

Bella Albrecht 2024-04-24 | 9:15
Facebook Twitter LinkedIn

technology illustration with robot

Företag som rider på en våg av stora förhoppningar från boomen inom artificiell intelligens (AI) har sett sina aktier stiga kraftigt.

Nu när teknikföretagen är redo att offentliggöra sina resultat för första kvartalet kommer investerarna att leta efter vilka AI-aktier som omvandlar hypen till utsikter för faktiska intäkter och tillväxt.

Den här artikeln lyfter fram 10 AI-relaterade aktier som Morningstar-analytiker kommer att titta noga på den här rapportperioden, tillsammans med viktiga AI-specifika områden för varje företag.

Under de senaste dagarna har AI-relaterade aktier tagit en plötslig vändning lägre. Men under de senaste 12 månaderna har Morningstar Global Next Generation Artificial Intelligence Index, som syftar till att återspegla ledande AI-teknik, ökat med 60,56%. Hittills i år har indexet stigit med 10,95%, vilket är ungefär dubbelt så mycket som den totala marknadens uppgång.

Viktiga AI-aktier att bevaka

• Adobe (ADBE)
• Advanced Micro Devices (AMD)
• Amazon (AMZN)
• Arista Networks (ANET)
• Arm Holdings (ARM)
• Broadcom (AVGO)
• Intel (INTC)
• Marvell Technology (MRVL)
• Microsoft (MSFT)
• Nvidia (NVDA)

AI-aktiernas utveckling

Den överlägset största vinnaren i AI-aktieutrymmet har varit Nvidia, upp mer än 200% under de senaste 12 månaderna och 70% hittills i år. Broadcom har ett rally på 102% under det senaste året och 13% hittills i år.


Finns det undervärderade möjligheter inom AI?

Av de 10 företag som lyfts fram här är sex rimligt värderade och tre övervärderade, baserat på Morningstars uppskattningar av verkligt värde. Endast Adobe är undervärderat.

Morningstar Director of Equity Research Eric Compton säger: ”Alla är redan fokuserade på att hitta AI-vinnare, och värderingarna återspeglar det.

”Det är svårt att hitta uppenbara undervärderade namn med exponering mot detta utrymme. Om något verkar många namn övervärderade, och vi tror att tillväxten långt skulle behöva överstiga våra nuvarande förväntningar för att motivera värderingarna för många av de uppenbara AI-relaterade namnen under vår täckning.”

Investerare har dock inte behövt hitta undervärderade namn för att skörda ordentliga belöningar från AI-aktier. I april 2023 var tre aktier på listan undervärderade, fyra var rättvist värderade och två var övervärderade. (Arm, som börsintroducerades i september 2023, hade inget betyg.) Under det senaste året har åtta av de nio aktierna (exklusive Arm) överträffat Morningstar US Market Index, som har stigit med 22,32%. De två namn som var övervärderade för ett år sedan, Arista Networks och Nvidia, överträffade marknaden med mer än det dubbla, och Nvidia avkastade mer än nio gånger marknaden.

Hög osäkerhet bland AI-aktierna

Hur väl AI-aktier kan uppfylla de förhoppningar som de tilldelats kommer att vara en kritisk aspekt av resultatet för första kvartalet. För investerare innebär utmaningarna hög osäkerhet kring affärsområden och oklara intäktsströmmar.

I vilken utsträckning företag kan ge ett tydligt fönster mot AI-utsikterna hänger till viss del samman med deras produkter. Företag som gynnas av AI kan vanligtvis delas in i två kategorier: hårdvara och mjukvara. Hårdvaruföretag, som Nvidia och Intel, tillverkar de chip som driver AI-system. Programvaruföretag, som Adobe och Microsoft, utvecklar och utbildar själva systemen.

”AI-specifika intäkter är lättast att spåra i hårdvarunamnen”, säger Compton. ”De har specifika produkter som är kopplade till efterfrågan på utbildning i AI-modeller, och hårdvarunamnen gynnas för närvarande mest av intäktstillväxten.”

Inom mjukvaruområdet säger Morningstar-analytiker att det är mycket svårare att avgöra vilka intäkter som är AI-relaterade och vilka som inte är det, eftersom många av dessa företag inte har exakta uppgifter. En anledning är att de ”fortfarande befinner sig i experimentfasen när de försöker ta reda på de exakta användningsområdena och intäktsmodellerna för AI-erbjudanden, så det finns inte mycket att avslöja”, förklarar Compton. Ett annat skäl är att ”nuvarande AI-erbjudanden helt enkelt är ytterligare funktionalitet som byggts in i befintliga erbjudanden, så att försöka analysera vad som är ’nya’ AI-relaterade intäkter och vad som inte är det är nästan omöjligt”.

Denna höga grad av osäkerhet återspeglas i analytikernas Morningstar Ratings. Åtta av de 10 aktierna på denna lista har osäkerhetsbetyg på hög eller mycket hög. De övriga två, Broadcom och Microsoft, har osäkerhetsbetyg på medel.

Här är vad Morningstar-analytiker säger om dessa aktier före deras resultatrapporter för första kvartalet.

Morningstars syn på AI aktierna

Adobe (ADBE)

• Earnings Release Date: June 13
• Fair Value Estimate: $610.00
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Rating: 4 stars

”Aktierna började dala i februari 2024 när OpenAI tillkännagav sin nya Sora text-till-video-modell. Det är verkligen imponerande. Adobe tillkännagav dock en liknande Firefly-modell i oktober 2023. Ingen av modellerna är allmänt tillgänglig ännu, men Adobes bör vara det inom några månader. Firefly video är på samma sätt imponerande. Med tanke på företagets redan starka position inom det kreativa samfundet ser vi att Adobe kommer att behålla sin ledning här."

”Aktierna i Adobe representerar en attraktiv ingångspunkt enligt vår uppfattning med tanke på kombinationen av en bred vallgrav och en meningsfull rabatt på vår uppskattning av verkligt värde. Vi tror att aktierna har fallit tillbaka helt enkelt på grund av ledningens dåliga hantering av den grundläggande frågan kring banan för netto nya digitala medier årliga återkommande intäkter för resten av året, snarare än ett verkligt kortsiktigt efterfrågeproblem.”

Dan Romanoff, senior aktieanalytiker

Advanced Micro Devices (AMD)

• Earnings Release Date: April 30
• Fair Value Estimate: $145.00
• Morningstar Economic Moat Rating: Narrow
• Morningstar Rating: 3 stars

”Den enskilt största drivkraften för uppsidan för Advanced Micro Devices, enligt vår uppfattning, kommer att vara dess framsteg med att sälja AI GPU: er som MI300X-produkten. Ledningens ursprungliga vägledning, som vi tyckte var konservativ vid den tiden, var för 2 miljarder dollar i intäkter 2024, vilket företaget sedan dess har höjt till 3,5 miljarder dollar (och vi modellerar 4 miljarder dollar). Ytterligare uppsida är möjlig."

”Å andra sidan är AMD:s embedded-verksamhet svag på grund av låga telekomutgifter, intäkterna från spelkonsolchip kommer att ta en paus, och det är tänkbart att en del av dessa GPU-utgifter kan kompenseras av lägre server-CPU-utgifter i hela branschen. Den senare punkten kan ta bort glansen från alla potentiella uppgångar i GPU-intäkterna.”

Brian Colello, aktiestrateg

Amazon.com (AMZN)

• Earnings Release Date: April 30
• Fair Value Estimate: $185.00
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Rating: 3 stars

”Amazon Web Services fortsätter att stabiliseras när optimeringsarbetet hos kunderna avtar och nya migreringar av arbetsbelastningar och andra molninitiativ som generativ AI driver ny efterfrågan. Optimeringen av molnet är över och stora affärer kommer tillbaka. Ledningen tror att generativ AI kan öka intäkterna med tiotals miljarder dollar under de närmaste åren, vilket verkar möjligt med tanke på hur vag kommentaren är."

”Lönsamheten har överraskat positivt under de senaste kvartalen och vi förväntar oss något liknande detta kvartal. Förra kvartalet höjde vi vår långsiktiga marginalprognos. Modellen med regionala hubbar har hittills gett större besparingar än väntat, vilket vi inte tror kommer att upphöra över en natt."

”Annonseringen har varit stark och i takt med att detaljhandeln fortsätter att återhämta sig förväntar vi oss att annonseringen förblir stark på kort sikt och sannolikt överträffar andra stora internetbaserade annonsörer.”

Dan Romanoff

Arista Networks (ANET)

• Earnings Release Date: May 7
• Fair Value Estimate: $195.00
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Rating: 2 stars

”Arista Networks har en betydande möjlighet inom datacenterväxling för att stödja AI-modellträning. Företaget är ledande inom höghastighetsswitchning för datacenter, vilket behövs för AI. Det har en bred vallgrav från sin kompetens här. Företaget har siktat på 750 miljoner dollar i AI-intäkter 2025.

”Vi tror att Arista Networks AI-möjlighet är enorm, och vi har höjt värderingen för att återspegla det. Vi tror dock att aktier prissätter alltför rosiga förväntningar (och hype) om AI-utgifter, och aktier ser ut att vara utom räckhåll för oss."

William Kerwin, aktieanalytiker

Arm Holdings (ARM)

• Earnings Release Date: May 8
• Fair Value Estimate: $57.00
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Rating: 1 star

”Företag som Synopsys (SNPS), Cadence (CDNS) eller Arm har en ljus framtid som verktygssupportrar för AI-ekosystemet, men vi förväntar oss inte att de kommer att dra nytta av AI i samma utsträckning som Nvidia gör. Även om Nvidias kostnader för att designa ett superchip som Grace Hopper är högre än för tidigare generationer av GPU:er, har dessa skalats mycket långsammare än priserna, vilket resulterat i en mycket hög operativ hävstångseffekt. Enkelt uttryckt behöver Nvidia inte spendera 50 gånger mer på Synopsys programvara eller betala 50 gånger mer till Arm i royalties för att utforma ett superchip som säljs för 50 gånger mer. Även om Arm och andra konkurrenter gradvis kommer att dra nytta av AI under de kommande åren som ekosystemstödjare, förväntar vi oss att deras vinster kommer att växa mer i linje med intäkterna eftersom de inte har samma prissättningskraft och operativa hävstångseffekt som Nvidia.”

Javier Correonero, aktieanalytiker

Broadcom (AVGO)

• Earnings Release Date: June 12
• Fair Value Estimate: $1,090.00
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Rating: 2 stars

”Broadcom är den näst största AI-chiptillverkaren efter intäkter till Nvidia. Broadcom har en stor exponering för anpassade AI-acceleratorer. Det designar Google (GOOGL) TPU, ett anpassat chip för Meta Platforms (META), och tillkännagav just en oidentifierad tredje stor molnkund. Företaget tillhandahåller också höghastighetskretsar för AI-träning och inferens."

”Broadcom noterade nästan 4 miljarder dollar i AI-chipintäkter under räkenskapsåret 2023 (slutet av oktober) och riktar sig mot 10 miljarder dollar under räkenskapsåret 2024, vilket det nyligen höjde från ett initialt mål på 8 miljarder dollar."

”Vi förutspår en enorm tillväxt för Broadcoms AI-chipförsäljning, som vi tror snabbt kommer att närma sig en majoritet av dess totala halvledarförsäljning. För att motivera den nuvarande värderingen tror vi dock att man skulle behöva anta en konsekvent tillväxt på 50% under de kommande fem åren för AI-intäkter - vi är närmare en 30% sammansatt årlig tillväxttakt, avtagande ned mot de lägre dubbla siffrorna 2028."

”Broadcoms icke-AI-chipmarknader tar några slag 2024, men dess enorma AI-tillväxt kompenserar svaghet någon annanstans.”

William Kerwin

Intel (INTC)

• Earnings Release Date: April 25
• Fair Value Estimate: $40.00
• Morningstar Economic Moat Rating: None
• Morningstar Rating: 3 stars

”I likhet med AMD kommer vi att vara intresserade av Intels AI-acceleratorpipeline med sina Gaudi-produkter. Företaget introducerade sin senaste version, Gaudi 3, i början av april."

”Intel avslöjade nyligen detaljer om sina intäkter och rörelseresultat per segment, och Intel Foundry har ådragit sig större förluster än vad marknaden förväntade sig. Vi förväntar oss inte en vändning i Q1-resultatet, men detta kommer sannolikt att vara ett område av intresse för investerare eftersom en vändning i tillverkningen kommer att driva upp aktien."

”Vi förväntar oss att Intel kommer att fortsätta att marknadsföra sina PC AI-processorer för AI-arbetsbelastningar. Vi är inte klara över den potentiella tidpunkten, ekonomin eller uppsidan från denna möjlighet. AI kan driva en PC-uppdateringscykel men utan chip-ASP-lyft, eller kanske ingen PC-enhetsuppgång alls men med högre chip-ASP. Vi är fortsatt intresserade av detta ämne.”

Brian Colello

Marvell Technology (MRVL)

• Earnings Release Date: TBA
• Fair Value Estimate: $65.00
• Morningstar Economic Moat Rating: Narrow
• Morningstar Rating: 3 stars

”På samma sätt som Broadcom har försäljningen av nätverkschip på alla icke-AI-marknader ett svagt 2024 (med ett räkenskapsår i slutet av januari är Marvell Technologys räkenskapsår 2025 ungefär kalenderåret 2024). Marvells försäljningstillväxt inom AI hjälper till att kompensera för svagheten på andra slutmarknader."

”Marvell har en extremt stark position inom optiska transceiverchip som säljs till datacenter och AI-nätverk. Vi förväntar oss en stark tillväxt för denna försäljning när AI-modeller och utgifter fortsätter att växa. Marvell har också designvinster för anpassade AI-acceleratorer, inklusive Amazon som en av sina kunder. Vi förväntar oss en stark försäljningstillväxt från dessa under de kommande två åren."

”Marvell är något övervärderat. Det har inte handlats upp i samma utsträckning som andra AI-nätverksspelare Arista Networks och Broadcom, men vi fortsätter att tro att aktier innebär alltför rosiga förväntningar på tillväxt, även mot vår prognos som vi ser som hausseartad.”

William Kerwin

Microsoft (MSFT)

• Earnings Release Date: April 25
• Fair Value Estimate: $420.00
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Rating: 3 stars

”Azure-tillväxten var 28% i konstant valuta under det senaste kvartalet, med 600 baspunkter från AI-relaterade tjänster. Vägledningen kräver samma tillväxtnivå detta kvartal, vilket var starkt. En blygsam uppsida här kommer sannolikt att tas emot väl. Vi tvivlar på att ledningen kommer att bryta ut den AI-relaterade tillväxten igen detta kvartal."

”Microsoft sa att den stora, stora majoriteten av AI-efterfrågan på Azure är för inferens snarare än modellutbildning. Vi tror att detta var förvånande för många, med tanke på explosionen av intresse för generativ AI. Men med tanke på att Microsoft har erbjudit AI- och maskininlärningstjänster på Azure i flera år genererar de sannolikt redan miljarder dollar i AI-tjänster, som uppenbarligen skulle vara lutade mot inferens. Du tränar en modell en gång och drar sedan slutsatser med den tills du släpper en ny modell ett år senare."

”Microsoft släpper sina Maia- och Cobalt-chip senare i år. Vi tror att detta är ett viktigt steg för att utöka Azure AI Services-menyn, men att det sannolikt inte kommer att förändra maktbalansen mellan molnleverantörerna eller ha någon väsentlig inverkan på chipleverantörerna.”

Dan Romanoff

Nvidia (NVDA)

• Earnings Release Date: May 22
• Fair Value Estimate: $910.00
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Rating: 3 stars

”Nvidia fortsätter att sitta i epicentrum för AI-utvecklingen. Efterfrågan på Nvidias GPU:er fortsätter att överstiga utbudet och vi förväntar oss att Nvidias intäktstillväxt är inlåst under de närmaste kvartalen eftersom ekosystemet fortsätter att öka utbudet. Alla kommentarer om motsatsen skulle vara en överraskning för oss."

”Nvidia uppskattar att 40% av deras GPU:er används i AI-inferens, vilket var en positiv utveckling enligt vår uppfattning eftersom inferens kan vara en större marknad än AI-utbildning. Alla positiva datapunkter på denna front kan bli väl mottagna igen."

”Bruttomarginalerna bör förbli fantastiska, men ledningen antydde en nedgång senare i år när de nya Blackwell GPU:erna når marknaden. Vi kommer att vara intresserade av mixförskjutningen hos Nvidia mellan dess nyaste och tidigare generationens GPU: er.”

Brian Colello

Läs orginalartikeln

på Morningstar.com

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Adobe Inc486,18 USD2,02Rating
Advanced Micro Devices Inc150,60 USD3,04Rating
Amazon.com Inc186,21 USD0,81Rating
Arista Networks Inc274,40 USD4,79Rating
ARM Holdings PLC ADR101,70 USD3,78Rating
Broadcom Inc1 278,11 USD3,19Rating
Intel Corp30,90 USD1,28Rating
Marvell Technology Inc68,51 USD2,76Rating
Microsoft Corp406,66 USD2,22Rating
NVIDIA Corp887,89 USD3,46Rating

About Author

Bella Albrecht  är datajournalist hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar