Teslas billigare modeller exalterar investerare, men vinsten faller

Investerare fokuserar på snabbare lansering av billigare modeller nästa år i den senaste resultatrapporten för elbilsaktien

Seth Goldstein 2024-04-25 | 9:47
Facebook Twitter LinkedIn

tesla logo on bonnet

Tesla (TSLA) är den första av de Magnificent Seven-aktierna som rapporterar kvartalsresultat. Här är vad vår analytiker tyckte om företagets uppdatering, som visade en minskning av vinsten men några fler nyheter om prisvärda modeller, som kommer nästa år.

Morningstarbetyg för Tesla-aktien

  • Uppskattning av verkligt värde: $ 200
  • Morningstars betyg: 4 stjärnor
  • Morningstar ekonomiskt vallgravsbetyg: Smal
  • Morningstar osäkerhetsbetyg: Mycket hög

Vi har höjt vår uppskattning av verkligt värde för Tesla (TSLA) till 200 USD per aktie från 195 USD efter resultatet för första kvartalet, på grund av förbättrade utsikter på kort sikt. Aktierna ökade med över 10% i eftermiddagshandeln när marknaden reagerade positivt på ledningens utsikter. Till nuvarande priser ser vi Tesla som undervärderat, med aktiehandeln i 4-stjärnigt territorium.

Prisvärda Tesla-modeller överhängande

Vi hade fyra viktiga takeaways. För det första är det prisvärda fordonet fortfarande på rätt spår för första leveranser i slutet av 2025. Teslas prisvärda fordon är en katalysator för aktien. Prisvärda fordon bör så småningom generera en majoritet av de totala leveranserna. Vi fortsätter att prognostisera att Tesla levererar cirka 5 miljoner fordon fram till 2030.

För det andra ser den fullständiga självkörande prenumerationsprogramvaran, eller FSD, starkare antagande. Vi uppskattar att över 10% av den berättigade flottan har antagit prenumerationsprogramvara, vilket är högre än vår tidigare prognos. Därför har vi uppdaterat våra antaganden för en högre införandegrad. Enligt vår uppfattning kommer FSD att vara en drivkraft för konsumenter att välja Tesla framför andra märken, vilket stöder våra utsikter för leveranstillväxt under resten av decenniet.

För det tredje höjde vi vår prognos för volymtillväxt inom energilagring. Volymerna för energilagring ökade med endast 4% jämfört med samma period föregående år under första kvartalet. Eftersom en stor del av verksamheten utgörs av storskaliga batterier som byggs inom ramen för långsiktiga projekt kan volymerna vara volatila från kvartal till kvartal, eftersom de redovisas när projektets milstolpar har uppnåtts. Ledningen guidade för en volymtillväxt på minst 75% på årsbasis, vilket vi tror är uppnåeligt med tanke på att de flesta av dessa volymer sannolikt redan är kontrakterade.

Slutligen höjde vi vår leveransprognos för 2024 något, jämfört med vår tidigare prognos om ingen tillväxt. Våra förbättrade utsikter beror på Teslas senaste prissänkningar, så vi sänkte också vår kortsiktiga bruttomarginalprognos för fordonsindustrin något. Vi tror att Tesla kan sänka priserna ytterligare eftersom ledningen strävar efter att överföra majoriteten av kostnadsbesparingarna till kunderna för att driva efterfrågan.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Tesla Inc180,11 USD-3,48Rating

About Author

Seth Goldstein  Seth Goldstein, CFA, är aktieanalytiker hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar