Handelsbanken undervärderad efter rapportraset

Handelsbanken fortsätter ned på torsdagen efter onsdagens rapportras och Morningstars analytiker ser aktien som undervärderad

Johanna Englundh 2024-04-25 | 15:54
Facebook Twitter LinkedIn

Handelsbanken huvudkontor Stockholm

Handelsbanken släppte sin kvartalsrapport på onsdagen, en rapport som lämnade marknaden besviken och aktiekursen dök 12%. Det var aktiens sämsta börsdag i modern tid enligt Di. På torsdagen fortsatte utförsresan och aktien handlas ned drygt 2%. 

Morningstarbetyg för Handelsbanken

  • Uppskattning av verkligt värde: 137 kronor
  • Morningstar-betyg: 5 stjärnor
  • Morningstar Ekonomiskt vallgravsbetyg: Smal
  • Morningstars osäkerhetsbetyg: Låg

Handelsbanken rapporterade ett resultat för det första kvartalet som var under förväntan.  Rörelseresultatet minskade med 3% till 8,267 miljarder kronor jämfört med samma period förra året och med 9% jämfört med fjärde kvartalet 2023. Orsaken var svagare räntenettomarginaler som tyngde räntenettot samt högre rörelsekostnader.

Rensat för valutakurseffekter och avgiften till insättningsgarantisystemet sjönk räntenettot med 4% på sekventiell basis under första kvartalet.

Morningstars analytiker Niklas Kammer behåller dock sin uppskattning av verkligt värde på 137 kronor per aktie och den smala ekonomiska vallgraven. 

"Handelsbanken flaggade för att konkurrensen tyngde marginalerna när prissättningen på kundernas inlåningskonton stramades åt. Banken såg också att kunder flyttade saldon till inlåningskonton med lägre marginal, vilket förvärrade problemet. Jämförelsebanken SEB uppvisade en liknande dynamik under det första kvartalet", skriver Kammer i en analys efter rapporten. 

Rörelsekostnaderna ökade med 6% jämfört med föregående kvartal, drivet av högre lönekostnader till följd av en utökad personalbas samt lönejusteringar.

"Det resulterande kostnads-/intäktsförhållandet på 42% kräver uppmärksamhet från ledningen, som har fastställt kostnadskontroll som en av sina grundpelare under de kommande åren", konstaterar analytikern, som anser att aktien är undervärderad och handlas till en rabatt på cirka 29%.

Vd köper aktier efter kursraset

Handelsbankens vd Michael Green passade på att fylla på i sitt innehav efter kursraset och har köpt 5.000 aktier i bolaget för 97 kronor styck, motsvarande nära en halv miljon kronor. Köpet är daterat till 25 april och efter transaktionen äger vd:n 75.000 aktier, enligt ägardatatjänsten Holdings rapporterar Nyhetsbyrån Direkt. 

Michael Green tillträdde som vd för storbanken 1 januari i år. 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Svenska Handelsbanken AB Class A99,30 SEK-1,34Rating
Svenska Handelsbanken AB Class B120,40 SEK-0,82

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar