Magnifika 7: Teknikjättarnas rapporter i sin helhet

Här är vad våra analytiker tyckte om rapporterna från Tesla, Meta, Alphabet, Amazon, Apple och Microsoft, medan vi väntar på Nvidia

Sunniva Kolostyak 2024-04-29 | 15:45
Facebook Twitter LinkedIn

Meta logo

Sex av de ”Magnifika sju” amerikanska teknikaktierna har rapporterat sina resultat för första kvartalet, medan Nvidia (NVDA) rapporterar i maj.

AI är fortfarande det stora ämnet bland investerare som tittar på "Magnificent Sevens" kvartalsrapporter.

Tesla (TSLA), som Cathie Wood nyligen kallade ”världens största AI-projekt”, var först ut av de stora amerikanska teknikaktierna att rapportera och lyckades skapa spänning trots fallande vinster. Samtidigt belönades Microsofts (MSFT) och Alphabets (GOOGL) AI-framsteg med ett stort hopp i deras aktiekurser.

Samtidigt föll Metas (META) aktiekurs på grund av osäkerhet kring när företagets stora investeringar i AI kommer att omvandlas till meningsfull vinst, även med tvåsiffrig omsättningstillväxt.

När vi väntar på att den sista av de Magnifika sju, Nvidia, släpper sin rapport kan du läsa mer nedan om var våra analytiker tyckte om de bolag som hittills har rapporterat.

Microsoft – Högre vinst, höjt rättvist värde

Morningstarbetyg för Microsoft

• Fair Value Estimate: $435.00
• Morningstar Rating: ★★★
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: Medium

Microsoft (MSFT) fortsätter att leverera med starka resultat för tredje kvartalet och överträffar både våra estimat för topp- och bottenlinjen. Resultaten är imponerande från de flesta vinklar, men vi lyfter fram styrka inom AI, Azure och spel; en kraftig ökning av bokningar från stora Azure-affärer; och robust marginalutveckling trots nedåtgående tryck från Activision-förvärvet är våra viktigaste slutsatser.

Artificiell intelligens är fortsatt i fokus och bidrog med 700 baspunkter till Azures tillväxt. Ledningen gav också en förhandsinformation på hög nivå för räkenskapsåret 2025 som inkluderade tvåsiffrig omsättningstillväxt och en minskning av rörelsemarginalen med cirka 1 procentenhet, vilket överensstämmer med vår modell. Aktien handlades upp med 4% efter stängning och ligger därmed kvar på 3-stjärnigt territorium.

Vi ser resultat som förstärker vår långsiktiga avhandling som fokuserar på spridningen av hybridmolnmiljöer och Azure eftersom företaget fortsätter att använda sin lokala dominans för att låta kunderna flytta till molnet i sin egen takt. Vi centrerar våra tillväxtantaganden kring Azure, migrering till Microsoft 365 E5 och Power Platform för långsiktigt värdeskapande. AI bidrar också snabbt till tillväxten, vilket vi ser som en annan sekulär drivkraft.

För marskvartalet ökade intäkterna med 17% jämfört med föregående år till 61,86 miljarder dollar, jämfört med mittpunkten av guidningen på 60,50 miljarder dollar. Vi beräknar att Activision tillförde cirka 2,05 miljarder dollar till intäkterna. Jämfört med samma period föregående år ökade produktivitet och affärsprocesser med 12%, intelligent cloud ökade med 21% och more personal computing ökade med 17%. Jämfört med guidningen kom både MPC och IC in över den övre gränsen, medan PBP var strax under den övre gränsen. Bra försäljningsarbete och en försäljningsmix mot mjukvara, bort från hårdvara, stärkte marginalerna.

Läs Dan Romanoffs fullständiga syn i den här artikeln.

Alphabet – Utdelningsöverraskning, höjt verkligt värde 

Morningstarbetyg för Alphabet

• Fair Value Estimate: $179.00
• Morningstar Rating: ★★★
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: High

Alphabet (GOOGL) levererade starka resultat under första kvartalet, med omsättningstillväxten accelererande och omstruktureringsinsatser som driver marginalutvidgning. Företaget inrättade också en utdelning, som kommer att uppgå till cirka 10 miljarder dollar årligen i början och godkände ytterligare 70 miljarder dollar i återköp av aktier. Även om tillväxten sannolikt inte kommer att upprätthålla detta kvartals takt under hela året, positionerar Alphabets resultat det för att överträffa våra förväntningar för året.

Efter att ha släppt Q1-resultaten hoppade aktierna 11% i handeln innan börsöppning. Morningstar ökade uppskattningen av verkligt värde till $179 från $171 per aktie. Med hoppet i aktiekursen efter kvartalsrapporten ser aktierna nu rättvist värderade ut.

Företaget ökar ansträngningarna för att utveckla teknik för artificiell intelligens och ställer förväntningar på att kapitalinvesteringar kommer att fortsätta i nuvarande takt, vilket innebär helårsutgifter på nästan 50 miljarder dollar jämfört med cirka 32 miljarder dollar vart och ett av de senaste två åren. Alphabet tar en tuffare hållning till kostnaderna än sin AI-rival, fortsätter att minska antalet anställda och konsolidera team för att dämpa effekterna av infrastrukturinvesteringar på lönsamheten. Under tiden ökade sökannonseringen med 14%, YouTube-annonseringen ökade med 21% och molnverksamheten levererade också imponerande tillväxt, med intäkter upp 28%, det bästa resultatet på mer än ett år.

Läs Michael Hodels fullständiga syn på rapporten i denna artikel.

Meta – Högre utgiftsplaner

Morningstarbetyg för Meta Platforms

• Fair Value Estimate: $400.00
• Morningstar Rating: ★★ 
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: High

Meta Platforms (META) redovisade ett solidt första kvartal med en omsättningstillväxt på 27%, medan det var en blygsam besvikelse i förhållande till FactSet-konsensus, vilket satte företaget på väg att överträffa våra intäktsförväntningar 2024. Företaget tillkännagav också ökade rörelsekostnader och kapitalutgifter. VD Mark Zuckerberg noterade också att han förväntar sig ett stort steg upp i investeringarna innan AI-tjänster genererar meningsfulla direkta intäkter.

Aktierna föll mer än 10% efter att Q1-resultaten tillkännagavs. Efter att ha redovisat snabbare intäkts- och kostnadstillväxt i vår prognos lämnar Morningstar sin uppskattning av verkligt värde till $ 400 per aktie. Med försäljningen efter vinstmeddelandet handlas aktien kring sitt verkliga värde.

Metas tillväxt har accelererat i olika geografiska områden, och antalet dagliga användare av bolagets appar ökade med 7% jämfört med för ett år sedan. Volymen av levererade annonser ökade med 20% jämfört med föregående år, vilket indikerar en fortsatt stark tillväxt i engagemang tack vare förbättrade innehållsrekommendationer, en praktisk fördel med den senaste tidens AI-investeringar. Rörelsekostnaderna ökade med 6% jämfört med föregående år, och antalet anställda ökade för andra kvartalet i rad. Rörelsemarginalen ökade till 38% från 25% för ett år sedan. Investeringar förväntas ligga i intervallet 35 miljarder dollar - 40 miljarder dollar, upp från 30 miljarder dollar - 37 miljarder dollar tidigare, och företaget sa igen att det planerar att öka utgifterna ytterligare 2025.

Läs Michael Hodels fullständiga syn på rapporten i den här artikeln.

Tesla – Billigare bilar, höjt verkligt värde

Morningstarbetyg för Tesla

• Fair Value Estimate: $200.00 
• Morningstar Rating: ★★★★ 
• Morningstar Economic Moat Rating: Narrow
• Morningstar Uncertainty Rating: Very High 

Morningstars analytiker Seth Goldstein hade fyra takeaways från Teslas (TSLA) kvartalsresultat, som visade en minskning av vinsten. För det första är det prisvärda fordonet fortfarande på rätt spår för första leveranser i slutet av 2025. För det andra ser den fullständiga självkörande prenumerationsprogramvaran, eller FSD, starkare antagande. Vi uppskattar att över 10% av den berättigade flottan har antagit prenumerationsprogramvara, vilket är högre än vår tidigare prognos.

För det tredje höjde vi vår prognos för volymtillväxt inom energilagring. Volymerna för energilagring ökade med endast 4% jämfört med föregående år under det första kvartalet. Slutligen höjde vi vår leveransprognos för 2024 något, jämfört med vår tidigare prognos om ingen tillväxt. Våra förbättrade utsikter beror på Teslas senaste prissänkningar, så vi sänkte också vår kortsiktiga bruttomarginalprognos för fordonsindustrin något. Vi tror att Tesla kan sänka priserna ytterligare eftersom ledningen strävar efter att överföra majoriteten av kostnadsbesparingarna till kunderna för att driva efterfrågan.

Aktierna ökade med över 10% i handeln efter börstängningen när marknaden reagerade positivt på ledningens utsikter. Vi har höjt vår uppskattning av verkligt värde för aktien till $ 200 per aktie från $ 195 efter resultatet för första kvartalet på grund av förbättrade utsikter på kort sikt. Till nuvarande priser ser vi Tesla som undervärderat, med aktien som handlas i 4-stjärnigt territorium.

Läs Seth Goldsteins fullständiga tag i den här artikeln.

Amazon - molntillväxt driver vinster

Morningstarbetyg för Amazon

• Fair Value Estimate: $193.00 
• Morningstar Rating: ★★★
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: High 

Vi höjer vår uppskattning av verkligt värde för Amazon till 193 USD per aktie från 185 USD, efter att de rapporterade bra resultat för första kvartalet. Företagets utsikter för andra kvartalet var blyga för våra aggressiva uppskattningar, medan det noterade planer på att väsentligt öka investeringarna i datacenter 2024 för att möta generativ AI-efterfrågan.

Förändringarna i vår modell är blygsamma men centrerade kring fortsatta lönsamhetsförbättringar. Många av de positiva trenderna från de senaste kvartalen fortsatte med en betydande förbättring av efterfrågan från AWS och ytterligare kostnadsbesparingar inom fulfilment och cost to serve. Starka kvartalsresultat har drivit aktien betydligt högre under det senaste året, och därför ser vi endast en blygsam uppsida till vårt verkliga värde för investerare.

Den övergripande efterfrågan fortsätter att utvecklas positivt inom alla affärsenheter. Intäkterna för första kvartalet ökade med 13% jämfört med föregående år enligt rapporterade siffror och med 13% i konstant valuta och uppgick till 143,3 miljarder USD, jämfört med den övre delen av prognosen på 143,5 miljarder USD. Jämfört med våra uppskattningar härrörde den största delen av uppsidan från onlinebutiker, reklam och Amazon Web Services medan fysiska butiker, tredjepartstjänster för säljare, prenumerationer och övrigt i allmänhet låg i linje. De två nyckelsegmenten, AWS och reklam, ökade med 17% respektive 24%, som rapporterat, jämfört med samma period föregående år. Amazons annonstillväxt har överträffat de stora internetjättarna under det senaste året eller så, medan AWS tillväxt accelererade både jämfört med föregående år och sekventiellt.

Marginalerna är fortfarande en ljuspunkt och vi fortsätter att tro att det finns utrymme för expansion. Lönsamheten för första kvartalet var imponerande, med ett rörelseresultat på 15,3 miljarder dollar, vilket är det bästa någonsin, jämfört med den övre delen av prognosen på 12,0 miljarder dollar. Detta resulterade i en rörelsemarginal på 10,7%, jämfört med 3,7% för ett år sedan. Även den internationella verksamheten genererade ett positivt rörelseresultat för första gången på mer än två år, vilket bådar gott på lång sikt.

Läs hela Dan Romanoffs kommentar i denna artikel.

Apple - iPhone-tillväxtprognoser driver förändring av verkligt värde

Morningstarbetyg för Apple

• Fair Value Estimate: $170.00 
• Morningstar Rating: ★★★
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: Medium 

Vi höjer vår uppskattning av verkligt värde för Apple till 170 USD per aktie från 160 USD, till följd av högre förväntningar på iPhone- och serviceintäkter på medellång sikt. Apples resultat för mars-kvartalet var i linje med vår modell, även om guidningen för juni-kvartalet var under våra rosiga förväntningar. Vi förväntar oss ett svagt räkenskapsår 2024 för Apple, drivet av motvind för iPhone-intäkterna i Kina och långsammare iPhone-uppdateringar globalt.

Vi höjde dock vår prognos för iPhone-intäktstillväxten under räkenskapsåret 2025 i väntan på en starkare uppdateringscykel för iPhone 16 hösten 2024 (Apples första räkenskapskvartal.) Vi förväntar oss att Apples produktmeddelanden om generativ artificiell intelligens i år kommer att driva förbättrad tillväxt nästa år. Aktierna steg efter börsens stängning i linje med vår värderingshöjning, vilket vi tillskriver lägre iPhone-nedsida från Kina än investerare kan ha fruktat. Aktierna ser rättvist värderade ut i vår mening.

Vi har höjt vår prognos för iPhone-intäkterna under räkenskapsåret 2025, eftersom vi förväntar oss att Apple bygger in viss generativ AI-funktionalitet i iPhone 16, som sannolikt släpps i slutet av september, med toppintäkter från enheten under decemberkvartalet. Vi tror att Apple kommer att göra ett tillkännagivande kring generativ AI på sin utvecklarkonferens i juni, där de vanligtvis tillkännager sin nya iOS-mjukvara för iPhone. Efter vad vi förväntar oss blir två år i rad med lägre iPhone-intäkter under räkenskapsåren 2023 och 2024, tror vi att en starkare uppdateringscykel kan inträffa under räkenskapsåret 2025 med fler spännande nya funktioner som stöds av AI. Vi antar att de första funktionerna som skulle kunna dra nytta av generativ AI är Apples röstassistent Siri, meddelanden och webbläsaren Safari.

Läs hela Dan Romanoffs kommentar i denna artikel

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Alphabet Inc Class A172,51 USD1,27Rating
Amazon.com Inc185,99 USD-0,58Rating
Apple Inc189,72 USD1,22Rating
Meta Platforms Inc Class A481,54 USD2,05Rating
Microsoft Corp423,08 USD1,57Rating
NVIDIA Corp946,30 USD3,58Rating
Tesla Inc173,99 USD-2,01Rating

About Author

Sunniva Kolostyak  är datajournalist för Morningstar UK

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar