Månadens sämsta ETF:er

Invesco CoinShares Global Blockchain UCITS ETF och Invesco Solar Energy UCITS ETF var bland de sämst presterande ETF:erna i april 2024.

Bella Albrecht 2024-05-06 | 11:01
Facebook Twitter LinkedIn

 topp 10

Börshandlade fonder, eller ETF:er, är ofta billiga alternativ för sparare som vill följa populära index eller utnyttja erfarna förvaltarval i ett försök att slå marknaden. De bästa ETF:erna kan fungera som billiga byggstenar i en portfölj, och till skillnad från öppna fonder handlas alla ETF:er under hela dagen på en börs.

I april 2024 inkluderade de sämsta resultaten Invesco CoinShares Global Blockchain UCITS ETF (BCHN) och Invesco Solar Energy UCITS ETF (ISUN). Data i denna artikel kommer från Morningstar Direct.

Urval av de sämst presterande ETF:erna

För att hitta månadens sämsta aktie-ETF:er screenade vi ETF:er i Morningstars kategori "Equity" som finns tillgänglinga för sparare i Sverige. Vi exkluderade börshandlade certifikat, så kallade ETN:er, och ETF:er med mindre än 25 miljoner USD (274,5 miljoner SEK) i totala tillgångar.

Bland de sämst presterande ETF:erna fanns två från kategorin Indonesia equity, där fonderna föll med 5,61% i april.

De 10 sämstpresterande ETF:erna i april 2024:

  1. Invesco CoinShares Global Blockchain UCITS ETF BCHN
  2. Invesco Solar Energy UCITS ETF ISUN
  3. Xtrackers MSCI Europe Information Technology ESG Screened UCITS ETF  XS8R
  4. Amundi MSCI Indonesia UCITS ETF  INDO
  5. Xtrackers MSCI Indonesia Swap UCITS ETF  XMIN
  6. Invesco Real Estate S&P US Select Sector UCITS ETF  XRES
  7. WisdomTree Cloud Computing UCITS ETF  WCLD
  8. iShares Automation & Robotics UCITS ETF RBOT
  9. iShares US Real Estate ETF IYR
  10. iShares VII PLC - iShares Nikkei 225 ETF JPY Acc CSNKY

 

Morningstarbetyg för de sämsta aktie-ETF:erna

Invesco CoinShares Global Blockchain UCITS ETF

  • Morningstar Rating: 2 stjärnor
  • Kostnadsandel: 0,65%.
  • Morningstar Kategori: Aktier Teknologi

Den sämst presterande ETF:en i april var den 6,3 miljarder kronor stora Invesco CoinShares Global Blockchain UCITS ETF, som förlorade 14,48%. Den passivt förvaltade Invesco ETF föll mer än den genomsnittliga förlusten på 1,35% för fonder i kategorin equity technology i april. Under de senaste 12 månaderna steg Invesco CoinShares Global Blockchain UCITS ETF med 48,89%, vilket placerar den i den 27:e percentilen inom sin kategori och överträffar den genomsnittliga fondens avkastning på 35,34%.

Invesco CoinShares Global Blockchain UCITS ETF, som lanserades i mars 2019, har en Morningstar Medalist Rating på Bronze.

Invesco Solar Energy UCITS ETF

  • Morningstar Rating: N/A
  • Kostnadsandel: 0,69%.
  • Morningstar Kategori: Aktier Alternativ Energi

Med en förlust på 7,97% var Invesco Solar Energy UCITS ETF på 648 miljoner kronor den näst sämsta ETF:en på vår lista för april. Den passivt förvaltade Invesco ETF föll mer än den genomsnittliga förlusten på 0,04% för fonder i kategorin aktier alternativ energi. Under de senaste 12 månaderna har Invesco Solar Energy UCITS ETF förlorat 39,71%, vilket placerar den i den 100: e percentilen inom sin kategori och faller längre än den genomsnittliga fondens förlust på 8,67%.

Invesco Solar Energy UCITS ETF tar hänsyn till miljömässiga, sociala och styrningsrelaterade kriterier. Denna fond har en Morningstar Medalist Rating på Neutral.

Xtrackers MSCI Europe Information Technology ESG Screened UCITS ETF

  • Morningstar Rating: 3 stjärnor
  • Kostnadsandel: 0,17%.
  • Morningstar Kategori: Aktier Teknologi

Den tredje sämst presterande ETF:en under april månad var Xtrackers MSCI Europe Information Technology ESG Screened UCITS ETF med 557 miljoner kronor som föll med 6,23 procent. Xtrackers ETF, som är passivt förvaltad, föll mer än den genomsnittliga förlusten på 1,35% för fonder inom kategorin equity technology. Under de senaste 12 månaderna steg ETF:en med 28,98% och placerade sig i den 67:e percentilen inom sin kategori, vilket var sämre än kategorins genomsnittliga 1-årsavkastning på 35,34%.

Xtrackers MSCI Europe Information Technology ESG Screened UCITS ETF har en Morningstar Medalist Rating på Bronze. Den lanserades i juni 2007.

Amundi MSCI Indonesia UCITS ETF

  • Morningstar Rating: 5 stjärnor
  • Kostnadsandel: 0,45%.
  • Morningstar Kategori: Aktier Indonesien

Amundi MSCI Indonesia UCITS ETF var med sina 601 miljoner kronor den fjärde sämst presterande ETF:en i april med en förlust på 6,16 procent. Den passivt förvaltade Amundi ETF presterade ungefär i linje med den genomsnittliga förlusten på 5,61% för fonder i Indonesiens aktiekategori. Under det senaste året tappade ETF:en 5,53% för att hamna i den 65:e percentilen inom sin kategori, vilket är mindre än kategorins genomsnittliga ettårsförlust på 6,95%.

Den guldklassade Amundi MSCI Indonesia UCITS ETF lanserades i mars 2019.

Xtrackers MSCI Indonesia Swap UCITS ETF

  • Morningstar Rating: 5 stjärnor
  • Kostnadsandel: 0,65%.
  • Morningstar Kategori: Aktier Indonesien

Femte sämsta fond var Xtrackers MSCI Indonesia Swap UCITS ETF på 541 miljoner kronor som tappade 6,16% under april. Den passivt förvaltade Xtrackers ETF presterade ungefär i linje med den genomsnittliga nedgången på 5,61% för fonder i kategorin Indonesia equity. Under det senaste året har Xtrackers MSCI Indonesia Swap UCITS ETF sjunkit med 5,71% och hamnat i den 54:e percentilen inom sin kategori. Den var bättre än kategorins genomsnittliga ettåriga förlust på 6,95%.

Xtrackers MSCI Indonesia Swap UCITS ETF har en Morningstar Medalist Rating på Silver.

Invesco Real Estate S&P US Select Sector UCITS ETF

  • Morningstar Rating: 5 stjärnor
  • Kostnadsandel: 0,14%.
  • Morningstar Kategori: Fastigheter - Indirekt Nordamerika

Den sjätte sämst presterande ETF:en i april var den 880 miljoner kronor stora Invesco Real Estate S&P US Select Sector UCITS ETF, som förlorade 6,10%. Den passivt förvaltade Invesco ETF föll mer än den genomsnittliga förlusten på 3,29% för fonder i kategorin fastigheter - indirekt Nordamerika. Under de senaste 12 månaderna steg Invesco Real Estate S&P US Select Sector UCITS ETF med 5,56%, vilket placerade den i den 77: e percentilen inom sin kategori och underpresterade den genomsnittliga fondens avkastning på 7,77%.

Invesco Real Estate S&P US Select Sector UCITS ETF har en Morningstar Medalist Rating på Silver. Den lanserades i februari 2016.

WisdomTree Cloud Computing UCITS ETF

  • Morningstar Rating: 1 stjärna
  • Kostnadsandel: 0,40%.
  • Morningstar Kategori: Aktier Teknologi

Med en förlust på 5,87% var WisdomTree Cloud Computing UCITS ETF på 3,7 miljarder kronor den sjunde sämst presterande ETF:en på vår lista för april. Den passivt förvaltade WisdomTree ETF föll mer än den genomsnittliga förlusten på 1,35% för fonder i kategorin aktieteknologi. Under de senaste 12 månaderna har WisdomTree Cloud Computing UCITS ETF ökat med 28,37%, vilket placerar den i den 68:e percentilen inom sin kategori och underpresterar jämfört med den genomsnittliga fondens avkastning på 35,34%.

WisdomTree Cloud Computing UCITS ETF, som lanserades i september 2019, har en Morningstar Medalist Rating på Bronze.

iShares Automation & Robotics UCITS ETF

  • Morningstar Rating: 3 stjärnor
  • Kostnadsandel: 0,40%.
  • Morningstar Kategori: Aktier Teknologi

Den åttonde sämst presterande ETF:en i april var iShares Automation & Robotics UCITS ETF med ett värde på 38 miljarder kronor som sjönk med 5,85%. iShares ETF, som är passivt förvaltad, föll mer än den genomsnittliga förlusten på 1,35% för fonder i kategorin equity technology. Under de senaste 12 månaderna steg ETF:en med 26,48% och placerade sig i den 71:a percentilen inom sin kategori, vilket var sämre än den genomsnittliga ettårsavkastningen på 35,34%.

iShares Automation & Robotics UCITS ETF, som lanserades i september 2016, har en Morningstar Medalist Rating på Bronze.

iShares US Real Estate ETF

  • Morningstar Rating: 3 stjärnor
  • Kostnadsandel: 0,00%.
  • Morningstar Kategori: Fastigheter

Den 37,8 miljarder kronor stora iShares US Real Estate ETF var den nionde sämsta ETF:en i april med en nedgång på 5,68%. Den passivt förvaltade iShares ETF presterade sämre än den genomsnittliga förlusten på 4,52% för fonder i fastighetskategorin. Under det senaste året ökade ETF 6,13% för att landa i den 56: e percentilen, vilket underpresterade kategorins genomsnittliga ettåriga avkastning på 7,32%.

iShares US Real Estate ETF har en Morningstar Medalist Rating på Silver. Den lanserades i juni 2000.

iShares VII PLC - iShares Nikkei 225 ETF JPY Acc

  • Morningstar Rating: 3 stjärnor
  • Kostnadsandel: 0,48%.
  • Morningstar Kategori: Japan Large-Cap Aktier

Tionde sämst var den 3,9 miljarder kronor stora iShares VII PLC - iShares Nikkei 225 ETF JPY Acc som tappade 5,62% i april. Den passivt förvaltade iShares ETF föll mer än den genomsnittliga förlusten på 2,81% för fonder i kategorin Japan large-cap equity under månaden. Under det senaste året har iShares VII PLC - iShares Nikkei 225 ETF JPY Acc stigit med 24,62% och avslutade 12-månadersperioden i den 45:e percentilen inom kategorin Japan large-cap equity. Det överträffade kategorins genomsnittliga ettåriga avkastning på 22,95%.

Den bronsrankade iShares VII PLC - iShares Nikkei 225 ETF JPY Acc lanserades i januari 2010.

Vad är ETF:er?

Börshandlade fonder är investeringar som handlas under hela dagen på börser, ungefär som enskilda aktier. De skiljer sig från traditionella fonder - så kallade open-end-fonder - som bara kan köpas eller säljas till ett enda pris varje dag. Historiskt sett har ETF:er följt index, men under de senaste åren har fler ETF:er förvaltats aktivt. ETF:er täcker en rad olika tillgångsklasser, inklusive aktier, obligationer, råvaror och nu senast kryptovalutor.

ETF:er erbjuder investerare ett effektivt sätt att få exponering mot marknaderna, ofta med låga avgifter och en enkel köp- och säljprocess. 

De bästa ETF:erna: Fler idéer att  överväga

Investerare som vill hitta mer inspiration när det kommer till ETF:er kan göra följande:

  • Använd ETF Screener-verktyget för att hitta de bästa ETF: erna enligt dina specifika kriterier. Du kan söka efter fonder baserat på deras avgifter, Morningstar Medalist Ratings, manager tenures och mer.
  • Besök vår ETF-sida för att hålla dig informerad om aktuell Morningstar forskning och analys om börshandlade fonder.
  • Jämför fonder och ETF:er sida vid sida och följ enkelt deras värderingar, betyg och avgifter.

Denna artikel sammanställdes av Bella Albrecht, redigerades av Lauren Solberg och granskades av Johanna Englundh.

Som en del av vårt uppdrag att ge investerare mer information sammanställdes den här artikeln från Morningstars data och oberoende forskning med hjälp av automatiseringsteknik. Den ursprungliga artikeln skrevs av Morningstars reportrar och redaktörer. Denna uppdaterade version har granskats av en redaktör.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Bella Albrecht  är datajournalist hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar