Är Berkshire Hathaway köpvärd efter rapporten?

Dessutom, våra fem viktigaste lärdomar från årsmötet 2024. 

Greggory Warren 2024-05-07 | 10:58
Facebook Twitter LinkedIn

Warren Buffett

Berkshire Hathaway (BRK.A/BRK.B) släppte sin resultatrapport för första kvartalet den 4 maj. Här är Morningstars syn på Berkshire Hathaways resultat och utsikterna för dess aktie.

Morningstarbetyg för Berkshire Hathaway

• Fair Value Estimate: BRK.A: $640,000.00 

• Fair Value Estimate: BRK.B: $427.00

• Morningstar Rating: 4 stjärnor

• Morningstar Economic Moat Rating: Wide

• Morningstar Uncertainty Rating: Low

 

Vad vi tycker om Berkshire Hathaways resultat för första kvartalet

Även om Berkshire Hathaways årsmöte alltid har varit underhållande har det i allmänhet inte varit en bra källa till information om bolagets verksamhet. Även om årets evenemang hade samma känsla som tidigare - miljön var densamma, aktieägarna var närvarande och bolagets högsta chefer var på scenen och svarade på frågor från CNBC:s Becky Quick och aktieägarna under live-evenemanget i Omaha - tyngde frånvaron av Charlie Munger (som gick bort i november 2023) mötet, med hans kvicka humor och bitande kommentarer som alla närvarande saknade.

Med VD Warren Buffett tillsammans med Ajit Jain och Greg Abel på scenen var årets frågor mer inriktade på att få en inblick i hur Berkshires operativa bolag fungerar och presterar, aktieinvesteringar, löpande kapitalallokering och successionsplanering. Dessa frågor varvades med många andra om ekonomin, liksom de vanliga frågorna om Buffetts råd om en eller annan sak i talarens liv eller verksamhet.

Om vi skulle sammanfatta de viktigaste insikterna från årets möte, ur en analytikers perspektiv, skulle vi lyfta fram följande: mötet gav mer information om Geico och BNSF, som har haft sina problem under de senaste fem åren eller så; klimatförändringar och, mer specifikt, skogsbränder (inklusive ökad exponering för rättstvister) är nu en större fråga för Berkshire Hathaway Energy; Försäkringsbolaget är fortfarande en nettosäljare av aktier, trots att man har lagt en hel del kapital i en ännu inte offentliggjord aktie inom finansiella tjänster, och försäljningen av Apple och Paramount lyftes fram under mötet; Buffett diskuterar successionsplanering, hyllar Munger och uttalar sig om framtida kapitalallokeringsövervakning; och Berkshire ökade sin återköpsaktivitet under första kvartalet (och början av april), medan det fanns avlägsna rykten om en utdelning.

Berkshire Hathaway Inc klass B Aktiekurs

 

Berkshire Hathaways uppskattade verkliga värde

Med sitt 4-stjärniga betyg anser vi att Berkshire Hathaway-aktierna är undervärderade jämfört med vår långsiktiga uppskattning av verkligt värde på 427 USD per B-aktie, vilket motsvarar 1,45 gånger vår uppskattning av företagets bokförda värde per aktie i slutet av 2024 och 1,35 gånger 2025.

För att ge perspektiv har aktien under de senaste fem (10) åren handlats till i genomsnitt 1,43 (1,44) gånger bokfört värde per aktie vid årets slut. I vår värdering använder vi en kapitalkostnad på 9% och antar att Berkshire betalar minst den alternativa lägsta bolagsskatten på 15% på justerat resultat från bokslutet.

 

 

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Berkshire Hathaway Inc Class A621 465,00 USD-0,42Rating
Berkshire Hathaway Inc Class B412,68 USD-0,31Rating

About Author

Greggory Warren  CFA, is a senior stock analyst with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar