Hur man investerar i guld just nu

I takt med att guldet närmar sig rekordnivåer stiger äntligen även gruvbolagen - här är fonder och ETF:er för att exponera sig mot trenden

Valerio Baselli 2024-05-08 | 8:35
Facebook Twitter LinkedIn

A picture of stacked gold bars

Den 12 april nådde spotpriset på guld en rekordhög nivå på 2 431 USD per uns. Sedan dess har värdet på ädelmetallen sjunkit något till cirka 2 300 USD, ett intervall som fortfarande är historiskt högt och har avkastat cirka 25% under de senaste sju månaderna.

"Guldet har redan metaboliserat Federal Reserves förväntade neddragning av utsikterna för penningpolitiska lättnader för 2024, men ändå fortsätter det sin uppåtgående bana", förklarade Ned Naylor-Leyland, förvaltare av Jupiter AM Gold & Silver Fund. "Detta tyder på att andra faktorer spelar in, till exempel att det åter finns en betydande efterfrågan på fysiskt guld, särskilt från Kina och Mellanöstern. Denna våg av fysiska köp kan drivas av en rad olika skäl, bland annat inflationsoro och ökande geopolitiska spänningar i Mellanöstern."

Märkligt nog flödade 15,6 miljarder USD av kundmedel ut ur börshandlade fonder (ETC) för ädelmetaller under det senaste året, senast i april med en månatlig rekordhög nivå. Mitt i en sådan vinsthemtagning är dessa investeringsinstrument uppenbarligen inte drivkrafterna bakom de globalt förhöjda guldpriserna.

 

Vem köper allt detta guld?

Kina har blivit en av de viktigaste guldköparna i världen. China Gold Association (CGA) rapporterade att landets guldkonsumtion år 2023 uppgick till nästan 1.090 ton, en ökning med 8,73% jämfört med föregående år. En annan indikator på den totala efterfrågan på guld i Kina, Shanghai Gold Exchange (SGE), rapporterade en ökning av efterfrågan med 95% i januari 2024 jämfört med året innan.

"Bakom den rekordstora efterfrågan från Kina sker ett intressant demografiskt skifte", fortsatte Ned Naylor-Leyland i sin rapport den 30 april. "Yngre köpare, i åldern 25-34 år, har ökat sin andel av de totala guldköpen från 16% till 59% år 2023. Nedgången på aktiemarknaden och de lokala fastighetsvärdena har bidragit till den yngre generationens uppgång, men det är investeringsformen som visar den demografiska förändringens verkliga karaktär. Yngre köpare i Kina väljer att köpa guldkorn på ett gram för att bevara förmögenheten på lång sikt."

En sådan hög efterfrågan kan komma att begränsas till Asien under en längre tid. Enligt Bert Flossbach, medgrundare av Flossbach von Storch, är "realräntan på inflationsskyddade obligationer i USA +2% och skulle behöva sjunka betydligt för att göra guld attraktivt igen för amerikanska investerare som en inflationssäkring".

Den 22 april skrev Flossbach att "det är inte möjligt att göra seriösa förutsägelser om guldpriset. Under de senaste tio åren har investerare kunnat glädja sig åt en årlig ökning av guldpriset på mer än 8% i euro. Om vi blickar framåt bör vi inte förvänta oss en liknande tillväxt igen. För oss är guldinvesteringar inte inriktade på avkastning, utan på deras försäkringskaraktär som en del av en diversifierad investeringsstrategi."

Är det dags att investera i guldaktier?

Medan värdet på fysiskt guld har stigit kraftigt har aktiekurserna för företag som bryter och marknadsför det varit långsamma med att följa efter.

En enkel jämförelse mellan två ETF:er från samma fondbolag som exponeras mot dessa två tillgångsklasser, iShares Physical Gold ETC och iShares Gold Producers ETF, visar tydligt denna skillnad: under det senaste året har den förstnämnda ökat med 17,7%, medan den sistnämnda endast ökat med 2,5%.

Å andra sidan verkar något ha förändrats under de senaste tre månaderna, med iShares ETC på fysiskt guld upp 14,4% och ETF på aktier i guldgruvbolag upp 20,4%.

Gruvaktier kan stiga betydligt när guldet går upp, men så är inte alltid fallet. Traditionellt sett är gruvaktier mer volatila och förstärker rörelserna i det fysiska guldpriset - deras korrelation är bara synlig på lång sikt.

Guldaktierna börjar komma ikapp guldpriserna

"Efter att i flera år ha varit undervärderade i förhållande till den gula metallen har NYSE Arca Gold Miners index och MVIS Global Juniors Gold Miners index utvecklats betydligt bättre än guldet sedan mars. Detta kan markera början på en efterlängtad vändning för guldgruveaktier", säger Imaru Casanova, portföljförvaltare för guld och ädelmetaller på VanEck.

"De bolag som presterar bäst i sektorn måste också uppvisa en fundamental positionering och en solid strategi som översätter stigande guldpriser till förbättrat kassaflöde och högre avkastning, vilket kommer att möjliggöra tillväxt", fortsatte Casanova i sin kommentar som publicerades den 30 april. "Organisk tillväxt är inte lätt i guldsektorn. Att söka efter nya guldfyndigheter eller definiera/utöka befintliga är en svår, långdragen och kapitalintensiv process. För att avsevärt utöka sin bas av reserver och utarmade resurser måste företagen i allmänhet förvärva andra företag eller tillgångar. Ju mer avancerat ett projekt är, desto högre är värderingen och desto snabbare växer bolaget, allt annat lika."

 

Denna artikel publicerades ursprungligen på italienska den 6 maj 2024

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

About Author

Valerio Baselli

Valerio Baselli  är reporter på Morningstars kontor i Paris.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar