Riksbanken sänker styrräntan med 25 punkter

Riksbanken sänker styrräntan för första gången på åtta år, och går dämed före både ECB och Fed 

Johanna Englundh 2024-05-08 | 9:33
Facebook Twitter LinkedIn

erik thedeen

Riksbanken valde på onsdagsmorgonen att sänka styrräntan med 25 punkter till 3,75%. Det var väntat av både penningmarknaden, som bedömde sannolikheten för en sänkning till 80%, och av storbankernas ekonomer och prognosmakare. Dagens räntesänkning är den första räntesänkningen av Riksbanken på åtta år, och den första efter den rekordsnabba räntehöjningstakten som inleddes i april 2022 för att få bukt på den skenande inflationen. 

"Inflationen närmar sig målet samtidigt som konjunkturen är svag. Riksbanken kan därför lätta på penningpolitiken", skriver Riksbanken i samband med räntesänkningen och tillägger att om inflationsutsikterna står sig kan styrräntan komma att sänkas ytterligare två gånger under andra halvåret.

Samtidigt poängterar Riksbanken för att inflationsutsikterna är osäkra, och att det finns osäkerhet på både upp- och nedåtsidan när inflationen nu faller från mycket höga nivåer.

"De risker som kan göra att inflationen i Sverige stiger igen är främst kopplade till den starka amerikanska ekonomin, den geopolitiska oron och kronans växelkurs", skriver Riksbanken och lyfter att anpassningen av penningpolitiken framöver därför bör präglas av försiktighet, med gradvisa sänkningar av styrräntan.

 

Börsen vänder upp efter räntesänkningen 

Stockholmsbörsen inledde onsdagens handel, som även är halvdag inför Kristi Himmelsfärd, svagt nedåt. Men efter att Riksbanken meddelat räntesänkningen på 25 punkter vände indexen till svagt plus. OMXSPI stiger 0,3% några minuter efter beskedet medan OMXS30 är upp 0,2%.

Rörelserna på valutamarknaden var samtidigt begränsade, och oron för att den svenska kronan skulle falla ytterligare efter en räntesänkning tycktes överdrivna. Enligt Martin Nilsson, ekonom på Handelsbanken, tydde de små kronrörelserna på att räntesänkningen i stort var inprisat.

"Inflationsbekämpningen har varit framgångsrik och konjunkturen visar svaghet - då är det rätt av Riksbanken att gå före ECB. Risken för svagare krona är man beredd att ta", kommenterar samtidigt Nordnets sparekonom Frida Bratt. 

När kommer nästa räntesänkning?

Dagens räntesänkning var väntad, med signalerna framöver var något mer hökaktiga än väntat, menar Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker Nordea. 

"SEK är en risk vad gäller utsikterna och det råder ingen tvekan om att vår uppmaning om ytterligare en räntesänkning i juni står på spel", skriver chefsanalytikern, samtidigt som han poängterar att de för tillfället håller fast vid sin prognos om en kommande räntesänkning i juni till följd av att inflationen ligger långt under Riksbankens prognos och att arbetslösheten kommer att stiga. Det skulle innebära en styrränta på 2,50% i december i år. 

Handelsbanken spår å andra sidan att nästa sänkning sker i september, med 25 punkter, och sedan en i december. Det skulle ta styrräntan till 3,25% vid slutet av 2024. 

Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, konstaterar att SEB är mer optimistiska än både Riksbanken och Handelsbanken när det kommer till hur många räntesänkningar vi kommer få se innan årsskiftet. 

"Riksbanken 'lovar' två sänkningar till i år - vi tror på tre till och ytterligare tre 2025", skriver Robert Bergqvist på X, som tillägger att han anser att dagens räntesänkning var ett bra beslut av Riksbanken.

Swedbanks makroekonomer håller fast vid sin tidigare prognos om att Riksbanken avvaktar med fortsatta räntesänkningar till september. 

"Då bör både ECB och Fed ha börjat sänka och kronan står sannolikt på en starkare grund än idag. Vi räknar med att inflationen går under 2% i sommar och ligger kvar där under hela året och 2025. Sammantaget räknar vi med fyra sänkningar både i år och nästa år, ner till 2% i december 2025", skriver Swedbank efter morgonens räntesänkning. 

 

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar