Nvidias rapport: AI-efterfrågan krossar prognoserna igen

Vi höjer vårt estimat för aktiens verkliga värde efter ytterligare en fantastisk uppsättning kvartalsresultat

Brian Colello, CPA 2024-05-23 | 16:03
Facebook Twitter LinkedIn

Nvidia

Nvidia (NVDA) släppte resultat efter marknadens stängning den 22 maj. Här är vad vår analytiker tyckte om resultaten, vilket fick aktierna att stiga i handeln före marknaden.

Morningstar betyg för Nvidia

Nvidia förväntar sig att intäkterna för nästa kvartal kommer att uppgå till 28,0 miljarder dollar, en ökning med 8% sekventiellt och 107% jämfört med föregående år, och före FactSets konsensusberäkningar på 26,6 miljarder dollar. Vi förväntar oss att Nvidia återigen kommer att slå dessa uppskattningar. Vi höjer vårt estimat för verkligt värde till 1 050 USD från 910 USD eftersom vi räknar med en starkare intäktstillväxt för datacenter under de kommande kvartalen.

Vad vi tyckte om Nvidias rapport

Nvidia (NVDA), som har en bred ekonomisk vallgrav, rapporterade återigen ett fantastiskt kvartalsresultat och gav investerare ännu rosigare förväntningar för det kommande kvartalet, eftersom företaget förblir den tydliga vinnaren i loppet för att bygga ut generativa artificiella intelligensfunktioner. Vi uppmuntras av ledningens kommentar att efterfrågan på sina kommande Blackwell-produkter bör överstiga utbudet till kalender 2025, och vi ser inga tecken på att AI-efterfrågan saktar ner heller.

Vi höjer vår uppskattning av verkligt värde till 1 050 USD från 910 USD eftersom vi modellerar starkare intäktstillväxt för datacenter under de närmaste kvartalen samtidigt som vi bibehåller våra långsiktiga tillväxttakter från en högre installerad bas av AI-utrustning. Aktien steg med cirka 6% efter resultatrapporten, och vi anser att reaktionen är motiverad och ser aktien som rättvist värderad.

Intäkterna under aprilkvartalet uppgick till 26,0 miljarder USD, en ökning med 18% sekventiellt när mer leverans för Nvidias grafikprocessorenheter kom online. Intäkterna ökade med 262% jämfört med föregående år och överträffade prognosen på 24,0 miljarder USD. Intäkterna från datacenter är fortsatt i fokus och uppgick till 22,6 miljarder USD (87% av de totala intäkterna), en ökning med 23% sekventiellt och 427% jämfört med föregående år. Efterfrågan fortsätter från ledare inom cloud computing som stöder sina kunder i att bygga AI-modeller, liksom från företag, ledare inom konsumentinternet som Meta Platforms META och suveräna regeringar som bygger in AI i telekom och andra tjänster. Nvidia har fortfarande en exceptionell prissättningskraft, med en justerad bruttomarginal som ökade med 220 punkter sekventiellt till 78,9%, vilket var högre än guidningen på 77%.

Nvidia förväntar sig att intäkterna för juli-kvartalet kommer att uppgå till 28,0 miljarder dollar, en ökning med 8% sekventiellt och 107% jämfört med föregående år, och före FactSet-konsensusuppskattningar på 26,6 miljarder dollar. Vi förväntar oss att Nvidia återigen kommer att slå dessa uppskattningar, och vi modellerar 29.7 miljarder dollar i intäkter. Företaget har tjänat minst 3 miljarder dollar i ökade datacenterintäkter under vart och ett av de senaste tre kvartalen, drivet av AI-efterfrågan, och vi förväntar oss att ett fjärde liknande kvartal ligger på kort sikt.

Nvidias aktiesplit startar i juni

För juli-kvartalet förväntas den justerade bruttomarginalen sjunka till 75,5%, sannolikt på grund av högre kostnader i samband med lanseringen av Blackwell-produkter. Vi tror ändå att guidningen för juli innebär en justerad rörelsemarginal på 62%, vilket är spektakulärt med alla mått mätt. På den finansiella och kapitalallokeringsfronten höjde Nvidia sin utdelning med 150% men ligger fortfarande på relativt obetydliga 0,40 USD per aktie årligen. Företaget kommer också att genomföra en 10-för-1-aktiesplit i början av handeln måndagen den 10 juni.

Med tanke på Nvidias astronomiska tillväxt fortsätter vi att bedöma risken för att företag köper för många AI GPU:er för tidigt, vilket leder till en luftficka och överflödigt lager någon gång i framtiden. Vi ser inga sådana tecken idag. Ledande molnföretag har alla ökat sina investeringsplaner för 2024 för att stödja AI-investeringar, och det verkar fortfarande som om dessa utgifter kanaliseras till Nvidia. Utöver de stora molnföretagen verkar företagen också öka sina investeringar av liknande skäl. Även om nya Blackwell-produkter rullas ut är ledningen övertygad om att man fortfarande kommer att sälja sin generation av Hopper H100- och H200-produkter under tiden.

För räkenskapsåret 2025 (som slutar i januari 2025 och i praktiken avser kalenderåret 2024) höjer vi vår prognos för datacenterintäkter till nästan 111 miljarder dollar, upp från 101 miljarder dollar tidigare, och upp från 47 miljarder dollar som genererades förra året och endast 15 miljarder dollar för två år sedan. Vi förväntar oss att Nvidia kommer att öka intäkterna i detta segment med ytterligare cirka 3 miljarder USD per kvartal under räkenskapsåret, eftersom dess partners i leveranskedjan bygger ut ytterligare kapacitet för att stödja Nvidias färdplan. Vi antog tidigare ytterligare ett starkt tillväxtår under räkenskapsåret 2026. Ledningens insikt i Blackwell-utrullningen ger oss dock större förtroende för att Nvidia kommer att fortsätta växa kvartal för kvartal även under räkenskapsåret 2026. Vi modellerar nu 41% intäktstillväxt i datacenter under räkenskapsåret 2026 till 156 miljarder dollar.

För det mesta modellerar vi en intäktstillväxt på låga tiotals procent i datacenter varje år efter det, om än från en högre bas, eftersom dessa initiala AI-utbyggnader är större än vi tidigare förväntat oss. Med tanke på Nvidias fantastiska rörelseresultat leder varje intäktsökning till en överdriven ökning av det fria kassaflödet (och därmed vår uppskattning av verkligt värde) i vår värderingsmodell. I linje med detta behåller vi vårt mycket höga osäkerhetsbetyg för Nvidia, med tanke på AI-marknadens framväxande och snabba karaktär, plus de höga rörelsemarginalerna som är förknippade med varje inkrementell intäktsdollar, på gott och ont.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
NVIDIA Corp131,30 USD-0,44Rating

About Author

Brian Colello, CPA  Brian Colello, CPA is a senior stock analyst with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar