Eurozonens PMI på högsta nivån på 12 månader

Företagens förtroende är det högsta på mer än två år när euroområdets ekonomi fortsätter att expandera

Sara Silano 2024-05-24 | 7:13
Facebook Twitter LinkedIn

abstract technology image

Euroområdets "flash"-estimat för inköpschefsindex (PMI) publicerades igår, den 23 maj. Det rör sig om preliminära estimat för innevarande månad som kan komma att revideras.

Ekonomin i euroområdet ökade takten i maj, enligt preliminära PMI-undersökningar från S&P Global. Lönedata för euroområdet publicerades också av Europeiska centralbanken, som fortfarande förväntas sänka räntorna vid sitt nästa möte den 6 juni.

Det säsongsjusterade HCOB Flash Eurozone Composite PMI Output Index steg från 51,7 i april till 52,3 i maj, högre än FactSet konsensus på 52, och över linjen som markerar expansion från kontraktion (50).

"Snabbare ökningar i affärsaktivitet, nya order och sysselsättning registrerades alla halvvägs genom andra kvartalet, medan affärsförtroendet nådde en 27-månadershögsta", sade S&P i en kommentar.

Det främsta bidraget i eurozonen kom från tjänstesektorn, där HCOB Flash Eurozone Services PMI Business Activity Index var oförändrat från april på 53,3, något under konsensus (53,5).

PMI-index för tillverkningsindustrin överraskade på uppsidan och uppgick till 47,4 mot förväntade 46,1, vilket var den högsta noteringen på 15 månader. Indexet ligger dock fortfarande under den linje som skiljer expansion från kontraktion. Tillverkningsindustrin fortsatte att falla, men takten i nedgången var marginell.

Kommer ECB att sänka räntan den 6 juni?

Maj månads PMI-index för eurozonen innehöll också en del tips till Europeiska centralbanken (ECB) inför dess möte nästa månad. Inflationstakten för både insatskostnader och produktionspriser dämpades från april, även om den i båda fallen låg kvar över genomsnittet före pandemin.

Återigen var tjänstesektorn den största källan till inflationstryck, men ökningstakten dämpades till den lägsta nivån på tre år.

"Den här gången finns det också goda nyheter för Europeiska centralbanken (ECB) eftersom inflationstakten för insats- och produktionspriser i tjänstesektorn har dämpats jämfört med månaden innan", sade Cyrus de la Rubia, chefekonom på Hamburg Commercial Bank.

"Detta kommer att vara ett stöd för ECB:s uppenbara hållning att sänka räntan vid mötet den 6 juni. De bättre inflationsutsikterna kommer dock troligen inte att vara tillräckligt för att centralbanken ska meddela att ytterligare räntesänkningar kommer att följa."

ECB har i det närmaste utlovat en räntesänkning den 6 juni och nyligen sade ECB:s ordförande Christine Lagarde att hon är "riktigt säker" på att inflationen i euroområdet är under kontroll. Andra ECB-ledamöter har skickat starka signaler under flera månader. Den 22 maj sade Olli Rehn, finsk bankchef och medlem i ECB:s styrande råd, till AFP att ECB kan börja sänka räntan före Federal Reserve.

Löneökningstakten i euroområdet är en varning för ECB

En acceleration av lönerna kan dock tynga ECB:s framtida beslut. Tysklands lönedata, som publicerades den 22 maj av Bundesbank, visade en ökning i den snabbaste takten på nästan ett decennium. Dagens siffror för hela euroområdet signalerade att lönetillväxten tog fart under första kvartalet. Enligt ECB ökade de förhandlade lönerna i euroområdet med 4,7% jämfört med för ett år sedan. Detta kan innebära ett bakslag för takten i räntesänkningarna, eftersom lönetrycket är en nyckeldata för ECB:s tjänstemän.

"Riktningen för den nominella lönetillväxten kommer att vara avgörande för att förstå, inte så mycket när den första sänkningen kommer att ske (vilket vi nu vet med viss säkerhet), utan hur sänkningsbanan kommer att se ut i framtiden", sade George Curtis, portföljförvaltare på TwentyFour Asset Management.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sara Silano

Sara Silano  Sara Silano är chefsredaktör för Morningstar Italien.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar