Novo Nordisk försvarar prissättningen i USA efter senatorkritik

Enligt danska läkemedelsjätten Novo Nordisk går det inte att basera prissättningen på tillverkningskostnaden

Finwire 2024-05-28 | 13:23
Facebook Twitter LinkedIn

ozempic novo nordisk


Danska läkemedelsbolaget Novo Nordisk har svarat den amerikanske senatorn Bernie Sanders om prissättningen av läkemedlen Wegovy och Ozempic i USA. Det rapporterar Bloomberg News.

Sanders har kritiserat läkemedelsbolaget för prissättningen av Wegovy och Ozempic, efter att en studie tidigare i år visat att det går att tillverka Ozempic på ett lönsamt sätt för mindre än fem dollar i månaden. Priset som Novo Nordisk tar ut för läkemedlet är samtidigt nära 970 dollar, och för Wegovy, som delar samma aktiva ingrediens, ligger det ännu högre på 1 349 dollar.

Novo Nordisk försvarar prissättningen genom att hänvisa till att en del av priset går till mellanhänder i det komplexa amerikanska hälsovårdssystemet. Bolaget framhåller också den enorma kostnad det tagit att utveckla läkemedlen. Novo Nordisk har behövt investera flera miljarder dollar, vilket bolaget menar gör jämförelsen mellan vad det kostar att tillverka och sälja läkemedlet orättvist.

Enligt Novo har det gått åt över 10 miljarder dollar för att utveckla läkemedel inom GLP-1. Kategorin omfattar både Ozempic och Wegovy.

Analytikerna tror att Ozempic kommer att generera 18 miljarder dollar i försäljning i år, och Wegovy närmare 9 miljarder dollar. Mycket av dessa intäkter kommer komma från USA där cirka 40 procent av vuxna är överviktiga.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Novo Nordisk A/S Class B984,20 DKK0,31Rating

About Author

Finwire  Finwire förser Morningstar med kontinuerligt uppdaterad bevakning av nyheter som påverkar börsnoterade företag.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar