Viktiga slutsatser
- Den amerikanska ekonomin krympte med 0,3% under det första kvartalet 2025.
- Nedgången i BNP-tillväxten drevs av en kraftig ökning av importen, då amerikanska företag försökte undvika tullar.
- Analytiker menar att avmattningen, även om den är oroande, inte nödvändigtvis är ett tecken på en nära förestående recession.
Oron för att den amerikanska ekonomin är på väg mot en recession på grund av president Donald Trumps tullar tilltar i kölvattnet av ny statistik som visar att den amerikanska ekonomin krympte under det första kvartalet.
Minskningen av BNP-tillväxten med 0,3% på årsbasis drevs av en 41% ökning av importen, visar de nya uppgifterna, eftersom företagen kämpade för att komma före Trump-administrationens nya tullsystem. Nedgången under första kvartalet markerar en skarp vändning för ekonomin efter att BNP växte med en hälsosam 2,4% årlig takt under fjärde kvartalet 2024.
Nedgången ses som ett tidigt tecken på att Trumps avgifter, som redan har skapat oro bland investerare och pessimism bland konsumenter och företag, tynger de verkliga måtten på den ekonomiska aktiviteten. Även om importökningen kan vara ett tillfälligt fenomen finns det en bredare oro för att en mer påtaglig ekonomisk inbromsning kan ligga framför oss.
Ekonomer menar att tullarna kan försvaga den ekonomiska tillväxten och elda på inflationen, åtminstone på kort sikt. Många prognosmakare har höjt sina recessionsodds som svar på de nya osäkra utsikterna och de ökande riskerna. Analytiker säger dock att ett kvartal med negativ BNP-tillväxt inte i sig är ett tecken på att en recession är på gång.
Här är mer om vad analytiker säger om onsdagens data.
Preston Caldwell, senior ekonom på Morningstar i USA
Även om den reala BNP-tillväxten var negativ under Q1 2025 innebär det inte att en recession har inletts. Orsaken till den stora negativa siffran är en kraftig ökning av importen (som drar av från nettoexporten), eftersom företagen skyndade sig att fylla på sina lager med importerade varor innan tullarna träder i kraft. I princip borde detta ha kompenserats fullt ut av en ökning av andra utgifter som står för användningen av den importerade varan. Efter att en vara anländer till USA och räknas som import måste den lagras eller skeppas (räknas som lager) eller säljas till slutkunden (räknas som konsumtion eller privata fasta investeringar).
“Med tanke på tidpunkten borde det mesta av importen ha flödat in i lagren. Men medan nettoexporten bidrog med minus 4,8 procentenheter till BNP-tillväxten bidrog lageruppbyggnaden med bara 2,3 procentenheter. Därför blev det inte en fullständig kompensation från lagren. Detta kan komma att korrigeras i senare upprevideringar av lagerdata för första kvartalet. Alternativt kan det under andra kvartalet ske en stor ökning av lagren, även om importen avtar, vilket innebär att BNP-tillväxten under andra kvartalet kan se onaturligt stark ut, precis som tillväxten under första kvartalet såg onaturligt svag ut. Den här typen av brus i BNP-data på kvartalsbasis är inte ovanlig, vilket är anledningen till att det är viktigt att se bortom huvudsiffrorna.
“Den slutliga försäljningen till inhemska köpare (som rensar bort både nettoexport och lager) ökade med 2,3% under Q1 2025, ett till synes solitt resultat. Men när vi tittar vidare under huven ser vi en del utrymme för oro. Den privata konsumtionen ökade med endast 1,8%, vilket är den långsammaste ökningen på nästan två år. De privata fasta investeringarna steg med 7,8%, men detta kommer sannolikt att försvagas drastiskt under de kommande kvartalen när företagen hanterar tullpåverkan och osäkerhet.”
Dominic Pappalardo, chefsstrateg för multi-assets vid Morningstar Investment Management
“Den här rapporten gav inte mycket konkret klarhet i vad vi kan förvänta oss framöver i en värld efter tullarna. Om något så bekräftar den att tullar kommer att ha en stor inverkan på konsumentbeteende och ekonomisk aktivitet. De förändringar som vi ser idag kan inte fortsätta under resten av 2025.
“Nästa kvartals BNP kommer sannolikt att visa en helt annan bild eftersom tullarna utan tvekan kommer att ha en djupgående inverkan. Ur ett matematiskt perspektiv borde effekten från importen vändas och bli en positiv bidragsgivare eftersom importaktiviteten nästan säkert kommer att krascha. Bortsett från den tullspecifika aktiviteten visade dagens rapport generellt på fortsatt ekonomisk expansion, om än i långsammare takt. Återigen är ekonomiska data fortfarande väldigt oförutsägbara givet den förhöjda osäkerheten kring tullar och annan policy, vilket sannolikt kommer att leda till fortsatt hög volatilitet på kapitalmarknaderna.”
Tim Quinlan och Shannon Grein, ekonomer på Wells Fargo
“Den amerikanska ekonomin löper större risk att hamna i recession nu än för en månad sedan, men BNP-fallet på 0,3% under första kvartalet är inte början på en recession. Det återspeglar istället den plötsliga förändringen i handelspolitiken som kulminerade i den största bromsen från nettoexporten i data som går tillbaka mer än ett halvt sekel.
“Kort sagt, tullstörningar tillförde en hel del brus i tillväxtsiffrorna för första kvartalet. Frågan är hur länge konsumenter och företag kan stå emot osäkerhet. Om tillväxten under Q1 påverkades av att efterfrågan drogs upp för att komma före tullarna, i vilken utsträckning bör vi då vara beredda på en baksmälla under Q2?”
Oliver Allen, senior amerikansk ekonom på Pantheon Macroeconomics
“Den kraftiga nedgången i BNP berodde främst på en aldrig tidigare skådad importökning före tullhöjningarna, som sannolikt inte har mätts helt korrekt. Vi ser dock tydliga tecken på att ekonomin redan var på väg att mattas av under första kvartalet. Om de nuvarande tullarna bibehålls kommer vi sannolikt att gå in i en period av stagnation, och om de ytterligare ömsesidiga tullarna införs i sin helhet i juli är en recession det mest troliga utfallet.”
Michael Reynolds, vice vd, investeringsstrategi på Glenmede
”Nedgången i den reala aktiviteten och prisökningarna enligt dagens BNP-rapport tyder på en möjlig stagflation, men resultatet är fortfarande mer blygsamt än de dystra prognoserna. Tullinflationen och effekterna på företagens och konsumenternas utgifter kommer sannolikt att förstärka denna oro under de kommande månaderna.
“BNP för första kvartalet speglar läget i ekonomin före tillkännagivandet av tullarna på Liberation Day. Investerare bör noga följa hur konsumenterna ändrar sina konsumtionsmönster när effekterna av tullarna börjar slå igenom i detaljhandelspriserna. Huruvida de fortsätter att konsumera trots högre priser (som de gjorde 2022) eller drar ned på sina utgifter kommer att vara avgörande för den pågående ekonomiska expansionen i USA. Effekterna av tullarna bör åtminstone leda till en märkbar ekonomisk avmattning och riskerar att skapa en recession på kort sikt.”
Sal Guatieri, senior ekonom på BMO Capital Markets
“Den amerikanska ekonomins blygsamma kontraktion under Q1 berodde främst på tillfälliga problem, men handelskriget kommer att tynga i år.
“Frontrunning av tullar och DOGE-ledda nedskärningar förklarar mycket av ekonomins tuffa start på året. Men svagare export och stor osäkerhet kommer att hålla tillbaka ekonomin de närmaste kvartalen. När Fed får mer klarhet i situationen kommer man troligen att ta itu med ekonomins svaghet genom att återuppta räntesänkningarna i juli.”
Brian Rose, senior amerikansk ekonom på UBS Global Wealth Management
“Vi är inte överdrivet oroade över det negativa BNP-utfallet. Trots allt expanderade ekonomin med 2,5% under 2022 som helhet trots nedgången under 1Q22. Vad som är mer oroande är den potentiella effekten av tullar, som sannolikt kommer att orsaka en mer betydande ekonomisk inbromsning under andra halvåret 2025.”
Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.