Tre dåliga år räcker

Världsindex har nu backat tre år rad och räknat i dollar är index tillbaka på nivån i november 1996. Det räcker, nästa år blir ett bra börsår.

Jonas Lindmark | 19-11-02 | E-mail Article
För sex år sedan, i november 1996, var MSCI World Index i dollar på samma nivå som idag, strax över 800. Däremellan steg det tre år och föll tre år. År 2000 var nedgången 14 procent, förra året blev facit minus 18 procent och i år är nedgången fram till i går kväll minus 20 procent.

I svenska kronor är bilden klart annorlunda. Dollarkursen var 6,60 i november 1996, steg som mest till elva kronor, har i år fallit tillbaka och är idag 8,97. Det betyder att världsindex i kronor har stigit lika mycket som dollarkursen de senaste sex åren – 36 procent, vilket med ränta på ränta motsvarar plus 5 procent per år. Utvecklingen de senaste tre kalenderåren är också annorlunda: bara minus 5 procent år 2000, bara minus 8 procent år 2001, men ett ras på hela 32 procent hittills i år.

Utvecklingen i dollar motsvarar bättre upplevelsen för majoriteten av världens aktieplacerare. Tre år i rad då aktier i snitt givit en förlust på minst 14 procent och sex förlorade år – det är inte konstigt om många investerare ger upp hoppet om en återhämtning och säljer allt. Fast i varje affär finns det alltid både köpare och säljare, vilket betyder att varje börsnedgång lockar fram nya pengar, från köpare som fortfarande tror på framtiden.

Aktier vinnare år 2003

Sedan början på augusti är jag på köparnas sida. Om ytterligare sex år, november 2008, tror jag att de som köper aktier nu kommer att kunna se tillbaka på en bra värdeutveckling. Säkert är det förstås inte, framtiden är trots allt okänd, men jag tror att pessimismen just nu är överdriven, precis som optimismen var överdriven för 2-3 år sedan.

Dessutom tror jag att aktier blir vinnare redan år 2003. Tre dåliga år i rad räcker för att rensa ut de felinvesteringar och andra misstag som gjordes under IT-bubblan. Visst finns det orosmoln (till exempel Irak och Tyskland) och de nuvarande trenderna talar för att statistiken under våren blir fortsatt dyster. Men nästa höst tror jag att de positiva långsiktiga trenderna i världsekonomin (till exempel fler välutbildade människor, ökad produktivitet och specialisering, nya uppfinningar, billigare råvaror, ökad handel) skapar en ny positiv spiral. Och aktiemarknaderna brukar ligga sex månader före, så missa inte köptillfället.

+ På sikt stort sparbehov i världen
+ Billigare aktier efter tre års nedgång
+ Tillväxten kommer att öka igen
– En global recession pågår, kan bli lång
– Risk för krig i Mellanöstern
Jonas Lindmark är sedan augusti 2000 analyschef och redaktör på Morningstar i Sverige. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. You can contact the author via this feedback form.
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar