Mina bästa PA 03-tips

Nykomlingen bland pensionsval heter PA 03, och är mycket lik andra typer av individuell tjänstepension. Här är fem tips till alla er som tvingas välja.

Jonas Lindmark | 28-11-02 | E-mail Article

Tjänstepensionen är ofta viktigare än både statliga PPM och privat pensionssparande. De flesta fast anställda i Sverige har numera rätt (eller tvingas, om man ser det så) att välja vilket försäkringsbolag som framöver ska förvalta hela eller delar av tjänstepensionen. Senast gjorda val gäller, men varje år kan valet ändras. Och att inte välja, det är också ett val.

Både LO-medlemmar, privata tjänstemän, kommunalt anställda och statligt anställda väljer först mellan traditionella livbolag och fondförsäkring, sedan mellan olika försäkringsbolag. De som väljer fondförsäkring får sedan information från försäkringsbolaget hur de kan välja fonder.

Senast 15 december

Den senaste gruppen väljare är de statsanställda som är födda efter år 1943. Det nya avtalet PA 03 gäller från den 1 januari 2003 och innebär att 220.000 människor ska välja hur 2,3 procent av lönen ska sparas. Under november har de fått en valblankett som ska skickas in senast den 15 december. Statens pensionsverk (SPV) ger en hel del information på sin hemsida (se länk) men för att få svar på den grundläggande frågan ”Vad ska jag välja?” får man leta vidare. SPV ger länkar till de olika försäkringsbolagen, men på deras hemsidor är det ofta svårt att hitta konkreta fakta (till exempel hur många fonder man får välja mellan, samt vilka avgifter som tas ut).

Kanske är det därför som flera läsare har skrivit och bett mig om råd. Jag har letat efter mer information och funderat på vad jag skulle välja, om jag skulle välja. Så vitt jag har kunnat upptäcka är PA 03-valet ungefär detsamma som för alla andra som har tjänstepension, både arbetare eller tjänsteman.

Ännu så länge finns sällan flytträtt för pensionsförsäkringar, vilket betyder att de pengar som du ett år har placerat hos ett visst försäkringsbolag är fast där tills du går i pension. Du kan bara göra ett nytt val för de nya pengar som sätts in kommande år, plus att om du har valt en viss fondförsäkring så kan du byta fonder inom denna fondförsäkring.

Fem tips

Att pengarna är inlåsta ända tills du är pensionär gör att det är viktigare än inom PPM att välja rätt. Samtidigt gör det att valet är svårare, för det hjälper inte mycket om jag peka ut vissa fonder som jag tycker har duktiga förvaltare just nu, för ingen vet vilka människor som kommer att sköta dessa fonder om 10 eller 20 år. Det jag istället tänker göra är att ge fem grundläggande tips, som även gäller pensionsförsäkringar i allmänhet, både privat och tjänstepension.

1. Traditionell försäkring är ett bra alternativ. Den första steget när man ska välja pensionsförsäkring är valet mellan traditionell försäkring och fondförsäkring. Fördelar med ”traditionell” är främst bekvämlighet och låga kostnader. Fördelar med ”fond” är främst valfrihet och chans till högre avkastning (men därmed också större risk att förlora en del av sina pensionspengar).

Jag har själv valt en traditionell försäkring i ett livbolag för min tjänstepension. Det är bekvämt, för då slipper jag ägna min fritid åt att välja fonder, istället är det professionella förvaltare som sköta pengarna. Och eftersom traditionella försäkringar är tvungna att ge en garanterad ränta placeras ungefär hälften av pengarna i räntebärande värdepapper, vilket ger ett lågt risktagande. Så jag har två bra skäl att sova gott om nätterna.

För att det ska löna sig att betala extra för en fondförsäkring, där du själv väljer fonder, måste du lyckas bättre än genomsnittet när det gäller att välja fonder, vilket kräver både tid och kunskap. Jag är småbarnsförälder och vill inte ägna min fritid åt fonder.

2. Välj ett stor livbolag. Om du väljer traditionell försäkring så tycker jag att du ska välja ett av de tre största livbolagen: Skandia, AMF eller Länsförsäkringar. Själv har jag valt ”gamla Trygg Liv”, som är lika stort men numera stängt för nya kunder. Mitt argument är att de största livbolagen har råd med större resurser och kan sprida sina kostnader på fler kunder, så du får både bättre kvalitet på förvaltningen och lägre kostnader räknat i procent.

Just nu har börsraset gjort att de flesta livbolagen har mindre tillgångar än summan av utlovat pensionskapital. Men troligen är det ett tillfälligt problem, så länge du håller dig till de största bolagen. Vilket du väljer av de tre är en smaksak. Det går (som sagt) inte att förutsäga vilket bolag som kommer att ha duktigast förvaltare om 10 eller 20 år.

3. Fondförsäkring är bättre ju yngre du är. Argumentet för fondförsäkring är främst att du kan placera alla pengar i aktier, vilket (som sagt) ger både större chans och större risk. Och att placera alla pengar i aktier är mindre riskabelt ju längre spartiden är. Så fondförsäkring är framförallt bra om du är ung och har 30 år eller mer kvar till din pension. Vid en spartid på över 30 år bedömer jag att det är stor sannolikhet att aktier ger högre avkastning än obligationer. Men eftersom fondförsäkringar kostar både hos försäkringsbolaget och i fonderna, så kommer mindre av den extra avkastningen från aktier att försvinna om du väljer traditionell.

4. Är du passiv bör du välja en billig fondförsäkring. Vilken fondförsäkring som är bäst för dig beror på hur ofta du kommer att byta fonder och hur detaljerat du vill välja fondtyp. Om du främst väljer en fondförsäkring för att kunna få 100 procent aktier nu, för att sedan vikta om till en mindre andel aktier när du närmar dig pensionen (eller en generationsfond som automatiskt gör detta åt dig), då tjänar du på att välja en fondförsäkring med så låga avgifter som möjligt.

Det är ganska många fondförsäkringar som konkurrerar om att vara billigast och skillnaderna mellan dessa är små. Den bästa jämförelsen av alternativen som jag hittat är gjord av tidningen Sparöversikt (se länk uppe till höger). Notera att det efter några år (när sparkapitalet har vuxit) är viktigast att betala en låg årlig avgift i procent, medan årsavgiften i kronor spelar mindre roll. Valet bland de billigaste är en smaksak, ingen kan (som sagt) förutsäga vilka som kommer att ha duktigast förvaltare om 10 eller 20 år.

5. Är du aktiv är det bättre att prioritera valfrihet. Om du vill kunna omplacera ofta, då kommer du troligen att värdesätta att kunna välja mellan många fonder som sköts av flera olika fondföretag. Den fondförsäkring som ger störst valfrihet är Skandia Link.
Jonas Lindmark är sedan augusti 2000 analyschef och redaktör på Morningstar i Sverige. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. You can contact the author via this feedback form.
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar