Nya PPM-portföljer efter kriget

Nästa uppdatering av PPM-testet kommer när det är fred i Irak.

Jonas Lindmark | 03-04-03 | E-mail Article
Allt fler läsare hör av sig och undrar varför portföljerna i Morningstars PPM-test inte har blivit uppdaterade i år. Därför vill jag helt kort berätta hur planeringen ser ut.

Förklaringen till att ingen uppdatering skett på drygt fyra månader är att de nuvarande portföljerna är konstruerade för att ge ett bra resultat fram till att nästa globala konjunkturuppgång börjar. Och den uppgången kommer inte förrän kriget i Irak är slut.

Den senaste uppdateringen skedde den 21 november (och beskrivs i ”Sunt förnuft i PPM-portföljerna”, länk till höger). Då hade FN:s säkerhetsråd enhälligt antagit resolution 1441 och att risken för en USA-ledd invasion var stor var uppenbart för alla som tvivlade på att Saddam plötsligt efter tolv års motstånd skulle börja samarbeta fullt ut med vapeninspektörerna. Även av andra skäl var det redan i höstas uppenbart att det troligen skulle komma en ny svacka i konjunkturen under första delen av 2003 (se ”Tre års baksmälla i USA räcker”).

När det blir fred

Nu väntar jag och hoppas, liksom många andra, att kriget snart är slut. När det blir fred i Irak (med ”fred” menar jag att den irakiska armén har kapitulerat och striderna i Bagdad har upphört) så kommer jag att göra en uppdatering av PPM-portföljerna. Min gissning är att världsindex då har stigit minst 10 procent från dagens nivå, vilket i så fall talar för att byta till lite mer försiktiga portföljer.

Notera dessutom att jag tidigare inte har uppdaterat portföljerna mer än ungefär fyra gånger per år (se ”PPM-portföljerna ökar försprånget”). Det är inte rimligt att försöka förutspå kortare svängningar än så, med tanke på att de flesta läsare rimligen har mycket annat att göra som är mer angeläget än att ändra sitt PPM-sparande.
Jonas Lindmark är sedan augusti 2000 analyschef och redaktör på Morningstar i Sverige. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. You can contact the author via this feedback form.
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar