I dag har Gordon Gekko en hedgefond

Min favorit bland filmer som handlar om aktiemarknaden är utan tvekan ”Wall Street” med Michael Douglas som kapitalisten Gordon Gekko. Fyra repliker i filmen har chans att bli odödliga.

Jonas Lindmark | 21-06-06 | E-mail Article

Ett klassiskt inslag i media inför sommaren är att ge tips om böcker att läsa i hängmattan. De senaste åren har jag flera gånger skrivit och rekommenderat böcker som jag tycker ger en bättre förståelse för sparande och hur aktiemarknaden fungerar (länkar till höger).

Hård och kall verklighet

Men jag vet själv hur svårt det är att hinna med att läsa hela böcker, vare sig de är skönlitteratur och facklitteratur. Därför vill jag istället tipsa om min favorit bland filmer om aktiemarknaden.

För ett par veckor sedan såg jag om ”Wall Street”, regisserad av Oliver Stone (som även gjort flera andra kontroversiella filmer, till exempel ”JFK” och ”Natural Born Killers”), och den är ännu bättre på DVD än jag minns orginalet på bio (särskilt att man kan backa och se favoritscener en gång till).

Den mest intressanta personen i filmen är som så ofta skurken – kapitalisten Gordon Gekko spelad av Michael Douglas i högform. När jag såg ”Wall Street” första gången 1987 gick jag på Handels och då trodde jag att filmen gav en kraftigt överdriven bild av verkligheten. Men sedan har jag jobbat elva år på tidningen Affärsvärlden och lärt mig att verkligheten på finansmarknaden faktiskt är så hård och känslokall, även i Sverige.

Har hedgefond i dag

Verkligheten ändras förstås en del, även om det går långsamt. Gör någon en ny version av ”Wall Street” i dag, så har Gordon Gekko antagligen en gigantisk hedgefond – för de affärer han gör i filmen liknar de som hedgefonder numera ofta anklagas för i media.

För fondsparare är filmen intressant dels eftersom den speglar många av de miljöer som avgör aktiemarknadens utveckling: börsgolvet i New York, handlarrummen hos börsmäklare, maktkamp på bolagsstämmor, falska tips till journalister och hemliga förhandlingar i mörka rum. Dels har Gordon Gekko ett stort antal repliker som fortfarande lever vidare på finansmarknaden och flera som har god chans att bli odödliga. Jag har valt ut mina fyra favoriter:

I omklädningsrummet efter bastun: Gordon Gekko inleder övertalningen av den unge börsmäklaren Bud Fox för att få honom att bli en lydig underhuggare:
You need guys that are poor, smart and hungry. And no feelings. Win a few, you loose a few, but you keep on fighting. And if you need a friend, get a dog.

Repliken är central i filmen och jag tycker att den är sann. För att bli riktigt rik har du inte råd med vänskap eller lojalitet, ”hajarna” på aktiemarknaden äter hela tiden upp de mindre fiskar som inte ser upp tillräckligt.

På havsstranden i gryningen: Gordon Gekko ger order via (en bamsig) mobiltelefon till Bud Fox att olagligt skaffa honom insider-information:
I want to be surprised. Astonish me. New info – I don’t care where or how you get it, just get it… This is your wake-up call, pall. Go to work.

Detta är också ett genomgående tema i filmen, att det inte går att överträffa börsindex utan att ha unik information. Detta antyds i filmen vara olagligt, även om merparten av det Bud Fox gör i filmen faktiskt inte var olagligt i USA 1987. Även i verkligheten balanserar mycket av fondförvaltarnas arbete på gränsen mellan offentlig information och tips inom slutna sällskap.

På bolagsstämman: Gordon Gekko talar i en fullsatt sal, främst äldre aktieägare, och argumenterar för att girighet både kommer att rädda deras företag och landet USA:
The point is, ladies and gentlemen, that greed, for lack of a better word, is good. Greed is right. Greed works. Greed clarifies, cuts through and captures the essence of the evolutionary spirit.

Detta gissar jag är den mest citerade repliken i filmen. Många på finansmarknaden gillar denna filosofi som kopplar ihop girighet med framgång och överlevnad. Men de förtränger då filmen budskap – hur denna girighet kan förändra och förslava människor.

När Bud Fox nyss upptäckt att han blivit lurad: Gordon Gekko ångrar sig inte, utan förklarar bara att han ändrat sig. Förräderiet ser han som en naturlig del av den fria marknaden, där ägarna bestämmer reglerna:
It’s a zero sum game. Somebody wins, somebody looses. Money itself isn’t lost or made; it’s simply transferred from one perception to another – like magic.

Avslutningsvis vill jag påpeka att jag tycker att de människor som förvaltare fonder, både hedgefonder och andra, har ett viktigt och nyttigt jobb. Dessutom fostras de till något som vi i Sverige har brist på – äkta kapitalister (se ”Fonderna skapar nya kapitalister”, länk ovan till höger).

Denna krönika är alltså inte tänkt som kritik av er som jobbar med att förvalta fonder eller har andra roller på finansmarknaden. Syftet är att tipsa om en film som jag tycker är både bra och tänkvärd, även för de som inte jobbar med information om aktier – utan bara är en del av "marknaden" genom att spara i fonder.
Jonas Lindmark är sedan augusti 2000 analyschef och redaktör på Morningstar i Sverige. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. You can contact the author via this feedback form.
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar