31 nya kategorier ger enklare sökning

Sista oktober lanserar Morningstar 31 nya fondkategorier. Bland annat kommer Rysslands-, realränte- och generationsfonder att få egna kategorier. Därmed blir det lättare att hitta och jämföra dessa fondtyper.

Jonas Lindmark | 20-10-06 | E-mail Article
Att dela in fonder i grupper är viktigt av främst två skäl. Dels kan fondsparare använda Morningstars kategorier för att fördela sitt sparande mellan olika typer av tillgångar. Dels blir det lättare att jämföra fonder av samma typ, till exempel via Morningstar Rating som enbart avgörs inom respektive kategori.

Hur många och vilka kategorier som behövs är svåra beslut, en kompromiss mellan enkelhet och rättvisa. Å ena sidan vill majoriteten fondsparare ha ett begränsat antal kategorier, knappast fler än 30, för att listan ska vara överskådlig och lättbegriplig. Å andra sidan startas det allt fler specialiserade fonder, som blir enklare att jämföra med sina konkurrenter om de har en egen kategori.

Morningstar har valt att prioritera rättvisa jämförelser och har därför redan över 100 fondkategorier. Dessa kompletteras dessutom med andra nyckeltal och verktyg, till exempel Morningstar Stylebox.

Fyra nyheter

Det är bara ett år sedan Morningstar förra gången utökade antalet fondgrupper (se ”33 nya kategorier på Morningstar”, länk ovan till höger). Och nu är det snart dags igen, om knappt två veckor tillkommer 31 nya kategorier, plus att 16 gamla får ändrade definitioner. Från 31 oktober använder Morningstar i Europa 143 fondkategorier. Fyra nyheter är särskilt intressanta för svenska fondsparare:

(1) Östeuropa delas upp i tre grupper. Den breda kategorin ”Östeuropa” finns kvar, men kompletteras med ”Ryssland” för fonder som enbart köper ryska aktier och ”Östeuropa exklusive Ryssland” för fonder som har andra typer av specialisering. Skillnaden i avkastning har flera år varit stor mellan Ryssland och de nya EU-medlemmarna, plus att riskfaktorerna skiljer.

(2) Svenska blandfonder delas upp i fyra grupper. Generationsfonder flyttas till två egna kategorier och normala blandfonder delas i två grupper: ”Försiktig” innehåller normalt mindre än 40 procent aktier, medan ”Aggressiv” placerar mellan 40 och 75 procent i aktier. Alla generationsfonder i Europa placeras i två egna kategorier, där gränsen går mellan de som har måldatum fram till år 2014 och de generationsfonder som är tänkta för sparande längre in i framtiden.

(3) Realräntefonderna får en egen kategori. De sju fonder som investerar i svenska statens realränteobligationer flyttas från ”SEK obligationer, långa” där de har blockerat för vanliga obligationsfonder att kunna få högsta betyg fem stjärnor. Detta är en stor förbättring, eftersom många investerare ser realräntepapper (som ger en fast ränta plus kompensation för ändringen i konsumentprisindex) som en egen kategori.

(4)Landfonder inom Euroland får elva egna grupper. När kategorin Euroland skapades 2001 fanns två tydliga trender på kontinenten: att smala landfonder gjordes om till Europafonder och att de olika aktiemarknaderna noterade i euro rörde sig allt mer i takt. Därför hade investerarna större nytta av att få dessa fonder grupperade baserat på fördelningen mellan stora och små börsbolag. Men de senaste två åren har utvecklingen ändrat riktning och som en anpassning till det får bland annat Tyskland-, Frankrike- och Italienfonder egna kategorier i november.

Värt att notera är att både generationsfonder och realräntefonder kommer att hamna i samma kategori som fonder som placerar i räntebärande värdepapper i andra valutor. Detta är en nödvändig kompromiss eftersom det inte finns tillräckligt många fonder i respektive valuta för att det ska vara meningsfullt att beräkna nyckeltal som Morningstar Rating. Motiveringen är att det är viktigare för fondspararna att lätt kunna hitta just dessa typer av fonder. Dessutom är det nästan enbart de svenska generations- och realräntefonderna som säljs i Sverige och därmed bara dessa som visas på Morningstars svenska hemsida. Framöver, om det startas betydligt fler fonder inom dessa kategorier, så kommer de att delas upp per valuta.

Ytterligare ett dussin

Förutom de fyra ovan nämnda stora nyheterna tillkommer ytterligare ett dussin nya kategorier den 31 oktober. Det är några nya utländska räntekategorier, uppdelning av blandfonder även i Schweiz och Storbritannien, en egen kategori för fonder som investerar i guldgruvor och andra företag kopplade till ädelmetaller, samt ett par nya kategorier för hedgefonder med låg risk. Slutligen får Kanadafonder en egen kategori och de kategorier som har haft ”Nordamerika” i namnet kommer nu att inledas med ”USA”.
Jonas Lindmark är sedan augusti 2000 analyschef och redaktör på Morningstar i Sverige. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. You can contact the author via this feedback form.
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar