Bra köptillfälle i PPM-portföljerna

Nu har den globala aktiemarknaden rasat tillräckligt för att det i ett 5-årsperspektiv ska vara ett riktigt bra köptillfälle. Jag minskar andelen räntefonder från 32 till 8 procent i Morningstars PPM-test.

Jonas Lindmark | 08-10-08 | E-mail Article
”Försök inte fånga en fallande kniv” är ett gammalt visdomsord på aktiemarknaden. Fast som vanligt med ordspråk finns även motsatsen: ”Köp när det flyter blod på gatorna.”

Med 21 års erfarenhet av aktier är min slutsats att det långsiktigt är lättare att tjäna pengar på att gå mot strömmen – köpa billigt och sälja dyrt. Ändå är jag ganska dålig på att pricka toppar och bottnar. Ser man på de senaste 8 åren på Morningstar så har jag i snitt haft ungefär ett halvår fel när jag försökt välja bästa tillfället att öka och minska andelen aktiefonder i mina förslag på portföljer i Morningstars PPM-test.

Men trots att jag oftast missat med ett halvår så har resultatet ändå blivit att jag ofta tipsat om köp när aktier varit billiga och ”sälj” när aktiekurserna stått högre än i dag. Facit är att de tre aktiva portföljerna (4-6) har lyckats mycket bättre än de tre passiva (jag gör en sammanställning i slutet av varje år, senast i ”Bättre än fel index, igen”).

Börsen har halverats på 1 år

Stockholmsbörsen har backat 36 procent i år, till och med 7 oktober, mätt som Affärsvärldens Generalindex som är räknat i svenska kronor. Men i ett globalt perspektiv är dollar fortfarande den dominerande valutan och MSCI Sweden Index räknat i dollar har fram till i går kväll rasat hela 40 procent i år och 49 procent det senaste året. Och när detta skrivs på onsdag förmiddag fortsätter det branta raset.

Av aktiemarknaderna i de 23 etablerade industriländer som ingår i världsindex från MSCI är det Schweiz som klarat sig bäst de senaste tolv månaderna, följt av Japan och USA. Logiken verkar vara ganska simpel – kapital flyttas till de länder som ses som mest stabila och trygga under dåliga tider. Förlorare är Irland, Belgien, Finland och Sverige – små länder med stort beroende av omvärlden.

Börsraset den senaste månaden har varit häpnadsväckande brant. När jag skrev ”Tillbaka på bastrenden” för två veckor sedan gissade jag att det skulle dröja minst ett par månader innan ett riktigt frestande köptillfälle – men det kom väldigt snabbt. Förklaringen tror jag är att aktiemarknaderna precis som hösten 2002 trycks ned av stora tvångsförsäljningar på flera håll (både belånade småsparare, hedgefonder med hög risk och traditionella livbolag tvingas av bokföringsregler och riskkontroll att sälja aktier).

Sverigefond bäst

Ett problem med att gå mot strömmen och nu flytta pengar från räntefonder till aktiefonder är att den svenska kronan har försvagats kraftigt de senaste två månaderna. Riksbankens TCW-index låg stadigt kring 123 under perioden mars till augusti, men de senaste sex veckorna har det stigit till som högst 131 i förrgår – vilket motsvarar en försvagning med 6 procent. Och det är ju trist att köpa utländska aktier för svenska kronor just när kronan råkar vara ovanligt svag.

En rimligt lösning på detta problem tycker jag är att främst flytta pengar till Sverigefonder, som investerar på Stockholmsbörsen. Samma panik och rädsla som tryckt ned kronan har bidragit till att trycka ner svenska aktiekurser extra långt – så en investering i en Sverigefond är troligen ett av de bästa sätten att utnyttja köptillfället.

Skagen och Internet

Dessutom ökar jag andelarna i Skagen Global rejält. Fonden har visserligen rasat mer än andra globalfonder den senaste månaden, troligen på grund av en hög andel placerad på tillväxtmarknader. Men eftersom förvaltaren Filip Weintraub tidigare varit en stadig vinnare tolkar jag detta som att även bra aktieinnehav på tillväxtmarknaderna dragits med av raset och att det därför är ”rea” på andelar i denna fond.

En gammal favorit, som ett par gånger tidigare har skapat bra utdelning under återhämtningar är SEB Internetfond. Andelskursen föll till 3,39 kronor i går kväll och det hänger förstås samman med att Nasdaq Composite Index fallit under 1800 för första gången sedan 2004. Mer om varför jag väljer denna fond trots att den har näst lägsta Morningstar Rating finns i ”Välj fonder smart, köp efter ras”.

Den exakta fördelningen i de sex portföljerna efter dagens uppdatering finns i artikeln "PPM-portföljer 8/10" (länk ovan till höger).
Jonas Lindmark är sedan augusti 2000 analyschef och redaktör på Morningstar i Sverige. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. You can contact the author via this feedback form.
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar