18 nya kategorier kommer i maj

Afrika, Brasilien, Turkiet och alternativ energi är några av de 18 nya fondkategorier som Morningstar lanserar i början av maj.

Jonas Lindmark | 11-02-09 | E-mail Article
De senaste åren har fondbolagen i Europa startat många nya typer av fonder, samtidigt som Morningstar har expanderat och börjat täcka fler länder.

Två nya styckningar

Därför behövs fler kategorier i Morningstars indelning av fonder. För drygt två år sedan gjordes en större utvidgning (se ”31 nya kategorier ger enklare sökning”) och nu är det dags igen. Det är främst två styckningar av bredare fondgrupper som är intressanta för svenska fondsparare:

Fler tillväxtmarknader: Afrika, Afrika & Mellanöstern, Brasilien, BRIC, Grekland, Polen och Turkiet är sju nya geografiska kategorier.

Fler branscher: alternativ energi, miljö, infrastruktur och naturtillgångar är fyra nya branschkategorier.

Placeringar i Turkiet får även kategorier för obligationer och penningmarknad, plus att fonder som investerar i onoterade aktier får en egen kategori. Dessutom skapas en tydligare struktur för geografiskt specialiserade fonder som inte har egna kategorier: övrigt Afrika, övrigt Amerika, övrigt Asien och övigt Europa.

Två syften

Två syften avgör urvalet av kategorier som Morningstar placerar fonder i: dels fondspararnas behov av att få överblick över samtliga placeringsalternativ, dels behovet att kunna göra rättvisa jämförelser mellan fonder med samma inriktning. Kategorierna ska både hjälpa fondsparare att fördela sitt sparande mellan olika typer av tillgångar och göra det lättare att jämföra fonder av samma typ.

Detta tvingar fram en kompromiss, eftersom ett mycket stort antal kategorier skulle behövas om alla nyanser i fondernas inriktning skulle få en egen kategori – samtidigt som ett begränsat antal kategorier ger bättre överblick.

Ytterligare en komplikation är att Morningstar Rating görs med en fast fördelning. Till exempel, om en kategori innehåller 30 fonder med minst tre års historik. så får 3 fonder (10%) högsta betyg fem stjärnor. Men om det bara är 10 fonder som ska få Rating så kommer bara 1 att få högsta betyg även om skillnaden mellan ettan och tvåan är extremt liten. Därför ska kategorierna helst innehålla minst 25 fonder.
Jonas Lindmark är sedan augusti 2000 analyschef och redaktör på Morningstar i Sverige. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. You can contact the author via this feedback form.
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar