Avgrund mellan Asienfonder

Asienfonder kan ha mer än hälften investerat i Australien, eller över en tredjedel i Kina. Därför är det viktigt att granska innehaven och fundera på vilka länder du tror mest på. 4 tips för att välja rätt.

Jonas Lindmark | 13-05-09 | E-mail Article
Bland vårens vinnare finns börserna i Asien. MSCI räknar landindex för 14 asiatiska länder och vinnare hittills i år är Pakistan med en uppgång på 49 procent fram till 12 maj, tätt följt av Indonesien och Taiwan. Tokyobörsen har backat 2 procent sedan årsskiftet och bland övriga länder är Vietnam sist med en uppgång på 13 procent. Genomsnittet mätt som MSCI Asienindex har stigit 26 procent. Dessa index är beräknade i USA-dollar, men eftersom dollarn nu är tillbaka på samma nivå som vid årsskiftet så är avkastningarna ungefär desamma i kronor.

Men aktiefonder som investerar i Asien har inte alls hängt med. De 25 PPM-fonder som finns i Morningstars kategori ”Asien ex Japan” har i snitt bara stigit 20 procent fram till 12 maj. En förklaring är att flertalet av de marknader där fonderna investerar tungt (Singapore, Hongkong, Kina) har utvecklats lite sämre än snittet.

Avgrund

Fast dessutom är skillnaden i avkastning mellan olika Asienfonder en avgrund. Bland de 25 breda Asienfonderna hos PPM är AGI China East Asia vinnare med en uppgång på 33 procent per 12 maj, följt av Carlson Asian Small Cap som klättrat 29 procent och Nordea Fjärran Östern som stigit 28 procent. Sämst har utvecklingen varit för Axa Rosenberg Pacific Ex-Japan som bara stigit 12 procent och Pictet Asian som stigit 14 procent.

Skillnaderna i avkastning beror till stor del på dramatiska skillnader i landfördelningen. Vinnaren AGI har hela 48 procent placerat i Kina och 22 procent i Hongkong, enligt senaste rapporterad portfölj. Carlson har 34 procent i Kina och 16 procent i Hongkong. Carlson Asian Small Cap har dessutom högst andel i Indien, hela 24 procent per 30 april.

Hälften utanför Asien

Andra extrema avvikelser är att vissa ”Asienfonder” har mer än hälften av pengarna placerade utanför Asien. Det gäller till exempel Öhman Etisk Index Pacific (63% Australien) och F&C Asia Pacific (58% Australien). Dessa två fonder har samtidigt under 1 procent placerat i Kina.

Dessutom finns många ännu mer udda Asienfonder med i sortimentet hos PPM. 45 av 786 valbara fonder är med i PPM:s grupp ”Asien och Fjärran Östern”. Den ena extremen är rena landfonder, främst 13 Indienfonder. Den andra extremen är 4 Asienfonder som även investerar i Japan. AMF Pension Asien Stilla Havet har per 30 mars hela 52 procent investerat i Japan och 16 procent i Australien, vilket gör att bara 32 procent är placerat i ”Asien”.

Fyra tips

Dessutom har de 16 Kinafonderna som är med hos PPM fått en egen grupp. Totalt finns därmed 61 olika Asienfonder att välja på, enbart för premiepensionsspararna. Vilken ska man välja?

Mitt första tips är att hålla sig till hyfsat breda fonder, som placerar i flera länder. Genom att förvaltaren har möjlighet att dra ned andelen på en aktiebörs om han tycker att dessa aktier har blivit uppenbart övervärderade, så för fondspararen mer valuta för förvaltningsavgiften. Alternativet att enskilda privatpersoner själva ska hålla koll på börser i en annan tidszon är orealistiskt. Mer rimligt är att välja ett enda land för en riktigt långsiktig investering, men det är väldigt svårt att spå långt in i framtiden.

Men även bland de breda fonderna finns det stora skillnader i allokering mellan länder. Nästa steg är därmed att bestämma sig för var man vill satsa på skalan där den ena extremen är över hälften i etablerade industriländer som Australien och Japan, den andra att fokus är främst på de folkrikaste länderna Indien och Kina.

Ett tredje tips är att granska förvaltarnas resultat under lång tid. Kontrollera hur länge nuvarande förvaltare av de mest intressanta Asienfonderna har varit ansvarig, och leta bland de som skött sin fond i minst 3 år vilka förvaltare som har fyra eller fem i Morningstar Rating.

Slutligen är det dags att bestämma sig för vilken börsutveckling som är mest trolig det närmaste året. De som tror på en fortsatt brant börsuppgång bör välja någon av de långsiktiga vinnare som även lyckats bra under början av 2009. De som är mer skeptiska till att finanskrisens följdverkningar redan är passerade bör istället fokusera på förvaltare som skapat sin överavkastning under börsnedgångar, alltså de som lyckades bäst under 2008.
Jonas Lindmark är sedan augusti 2000 analyschef och redaktör på Morningstar i Sverige. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. You can contact the author via this feedback form.
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar