Brasilien vinnare år 2009

Latinamerikafonder placerar över 60 procent i ett enda land, Brasilien, som gynnas av höga råvarupriser. Men uppvärderingen på 88 procent sedan början av 2007 ger stort utrymme för besvikelse.

Jonas Lindmark | 28-09-09 | E-mail Article
Den globala börsuppgången har lyft aktiekurser runt hela världen, särskilt på de tillväxtmarknader som föll mest hösten 2008. Allra brantast har återhämtningen hittills 2009 varit för Brasilien, som gynnas av höga råvarupriser.

Bakgrunden är att MSCI Brasilien föll hela 58 procent räknat i dollar under förra året, så årets återhämtning på 91 procent räcker bara för att ta igen två tredjedelar av förra årets ras. Tänkvärt är också att det extremt branta raset under sista tertialet förra året gav en låg utgångspunkt, men redan i början på februari var Brasilien-index ikapp det breda MSCI Emerging Markets. Därefter har aktiekurserna i Brasilien nära följt övriga tillväxtmarknader, men den tvära återhämtningen under januari räcker alltså för att göra landet till vinnare hittills under år 2009.

60 procent av Latinamerika

För fondspararna är utvecklingen i Brasilien viktig, eftersom de flesta Latinamerikafonder har över 60 procent placerat i landet. Näst största land är normalt Mexiko, med normalt drygt 20 procent av fondförmögenheten. Börsutvecklingen i de två länderna följdes tidigare åt, men från våren 2007 har Mexiko inte alls hängt med uppåt. En rimlig förklaring är att lågkonjunkturen för grannen i norr, USA, började för två år sedan och det var uppenbart att Mexiko skulle drabbas hårt eftersom en stor del av ekonomin är baserad på export över gränsen i norr.

Delvis är skillnaden rimlig eftersom den ekonomiska utvecklingen i Mexiko bromsas av närheten till USA, men Brasiliens fördelar är ingen nyhet. Jag misstänker att den optimism som fått ny fart i år har blivit för stor, för uppgången på 75 procent under 2007 är på väg att upprepas. MSCI Brazil index står nu 41 procent högre än vid början av 2007 (mitt under brinnande högkonjunktur). Samtidigt har världsindex backat 25 procent (båda i dollar), vilket betyder att relativt aktiebörserna i industriländerna kostar aktierna i Sao Paulo nu 88 procent mer än i början av 2007. Och då hade en dramatisk uppvärdering av Sao Paulo redan skett, från botten i september 2002 fram till slutet av 2006 var uppgången 700 procent.

Råvarupriserna kan falla igen

För mig är det orimligt att framtidsutsikterna för resten av världen har blivit så mycket sämre de senaste 33 månaderna utan att Brasilien påverkas, eller omvänt verkar det konstigt att vinstmöjligheterna för företag i Brasilien skulle ha blivit ytterligare 88 procent bättre än i resten av världen på bara 33 månader. Visst har många råvarupriser klarat sig bra under finanskrisen, medan andra tillgångar fallit mer i värde. Men råvarupriserna kan falla tillbaka igen.

Om jag har rätt så har förväntningarna på framtiden blivit alltför soliga. Latinamerikafonderna kommer att utvecklas sämre än snittet bland aktiefonder när verkligheten i Brasilien visar sig innehålla även regn och gråväder.
Jonas Lindmark är sedan augusti 2000 analyschef och redaktör på Morningstar i Sverige. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. You can contact the author via this feedback form.
Recent Articles
Related Links
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar