2000 sämsta börsåret sedan 1990

Förra året föll aktiekurserna i 44 av 50 länder. Men förra årets förlorare blir ofta årets vinnare.

Jonas Lindmark | 02-01-01 | E-mail Article


År 2000 blev i många västländer det sämsta börsåret sedan 1990. Räknat i dollar föll MSCI:s världsindex för aktier 14 procent.

I ett fåtal länder steg börsindex räknat i dollar: Israel (+25 procent), Schweiz (+5%), Canada (+4%), Danmark (+3%), Luxemburg (+2%), Venezuela (+1%) och Tjeckien (+1%). Men i 44 av de 50 länder som ingår i MSCI:s index så var utvecklingen negativ räknat i dollar.

Inte lika dåligt i kronor

Ur ett svenskt perspektiv var utvecklingen under året inte lika dålig, eftersom dollarn stärktes mot kronan med 11,5 procent, vilket innebär att världsindex räknat i kronor bara gick ned fyra procent.

Men Stockholmsbörsen föll samtidigt betydligt mer än världindex. Räknat i kronor tappade Generalindex 9 procent och MSCI:s Sverigeindex (som enbart innehåller storbolagens aktier) föll 14 procent räknat i kronor och 22 procent räknat i dollar. Så vi svenskar, som i de flesta fall har en stor del av vårt aktiesparande kvar på hemmaplan, har anledning att deppa vi också.

Trösten är förstås att i ett lite längre perspektiv så har avkastningen från aktier fortfarande varit utmärkt. Trots det senaste årets nedgång, så har världsindex sett över de senaste fem åren stigit i snitt 19 procent i kronor per år och Stockholmsbörsen har stigit 25 procent per år. De enda som har verklig anledning att klaga är alltså de som började spara i början på år 2000, de flesta andra står fortfarande rejält på plus.

Köp Asienfond

Precis som så många tidigare år så är det vinnarna under 1999 som blev förlorare året efter. Under 1999 var det Norden, Japan och Asien som gav högst avkastning. Under 2000 hade alla tre en utveckling som var sämre än världsindex. ”Förlorare” jämför med världsindex under 1999 (då nästan alla aktier steg extremt mycket) var Europa. Och mycket riktigt var det många börser i Europa som klarade sig någorlunda bra förra året.

Därför kan det vara intressant att de största förlorarna under år 2000 var Indonesien (minus 63 procent), Thailand (-57%) och Korea (-50%). Det är ett, må vara inte särskilt avancerat, argument för att snarast köpa andelar i en Asienfond.

Jonas Lindmark är sedan augusti 2000 analyschef och redaktör på Morningstar i Sverige. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. You can contact the author via this feedback form.
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar