Ny finansdeckare med Micke Norell

Tidigare fondförvaltaren Hans-Olov Öberg har skrivit sin sjätte bok om ekonomijournalisten Micke Norell. ”Kreugermorden” berättar om en komplott för att sänka SEB:s aktiekurs som går överstyr.

Jonas Lindmark | 23-11-09 | E-mail Article
Hösten 2001 var Hans-Olov Öberg fondförvaltare hos Folksam, efter att tidigare ha jobbat både som aktieanalytiker och ekonomijournalist. Men jobbet hos Folksam var tydligen inte lika betungande, eftersom han även hade haft tid att skriva sin första deckare ”En gudabenådad bullshitter”.

Boken fick uppmärksamhet här på Morningstar, dels som den första svenska deckaren skriven av en fondförvaltare, dels som en bra inblick bakom kulisserna hos fondbolagen. Och därefter har jag skrivit om flera av efterföljarna där hjälten Micke Norell träffar fler psykopater i finansbranschen (länkar ovan till höger).

Den smutsliga delen av fondbranschen

Annars är det svårt att få ärliga svar om hur fondförvaltare ”egentligen” sköter sitt jobb, men dessa deckare är delvis nyckelromaner med vassa beskrivningar av välkända människor kring Stureplan i Stockholm. I den sjätte deckaren med Micke Norell sker till exempel ett mord hos nätmäklaren Avanti på Klarabergsgatan där unge Laurence Hallåker är VD – en tydlig anspelning på Nicklas Storåkers och Avanza. Och en av de misstänkta är en av grundarna av en framgångsrik hedgefond.

”Kreugermorden” är dessutom ett debattinlägg om hur aktiemarknaden fungerar, med påståendet att det är lätt att manipulera aktiekursen även i stora börsbolag som SEB. Fyra tidigare kollegor på veckotidningen Finansvärlden – som var för sig har väldigt lite makt – lyckas tillsammans sänka aktiekursen med över 30 procent, motsvarande mer än 15 miljarder kronor.

Om du lockas av deckare som lyfter fram den smutsiga delen av fondbranschen så är det bäst att börja med den första boken om Micke Norell, ”En gudabenådad bullshitter” (som även finns i pocket under titeln ”En jagad man”). Dels ger den förstås utgångspunkten för de kommande böckerna, dels innehåller den fler vassa skildringar av finansbranschens dagliga bedrägerier och årliga mutor.
Jonas Lindmark är sedan augusti 2000 analyschef och redaktör på Morningstar i Sverige. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. You can contact the author via this feedback form.
Related Articles
Related Links
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar