Australien bättre än Kina

Kinafonderna överträffade snittet i Asien och steg i snitt 61 procent förra året. Men det förnyade suget efter råvaror gjorde att Australienfonderna klättrade ännu brantare, upp 75 procent.

Jonas Lindmark | 13-01-10 | E-mail Article

I dag hade Skagen Fonder sin årliga nyårskonferens och en av talarna var kinesen Chen Zhao, global investeringsexpert hos Bank Credit Analyst i Kanada.


Han berättade om Kinas roll i världsekonomin efter finanskrisen och påpekade att de tre grundläggande faktorerna bakom den snabba kinesiska tillväxten – privatisering, urbanisering och globalisering – är kvar. Den extremt höga andelen sparande i kinesisk ekonomi sker främst hos företagen, som därmed kan investera och växa snabbt. Resultatet är att merparten av 400 miljoner kinesiska bönder kommer att byta till andra mer produktiva arbeten de närmaste 15 åren, med hjälp av fortsatta massiva investeringar.


Chen Zhao gav ett grundläggande investeringsråd: ”Stay long what China needs”. Men för att satsa på de råvaror som Kina behöver är det inte alls nödvändigt att köpa Kinafonder. Tvärtom finns betydligt större lediga resurser i länder som Australien, vilket många redan har insett och därför har Sidneybörsen tillhört vinnarna de senaste åren. Australienfonderna klättrade i snitt 75 procent under 2009, visar Morningstars fondindex.


Dessutom betyder den extremt stora andelen sparande i Kina, totalt nästan 50 procent av BNP, att tillgången på kapital är god – vilket på sikt kommer att pressa ned avkastningen. Ett bidrag till svag lönsamhet är att väldigt många kinesiska företag främst fokuserar på att växa och ta marknadsandelar.


Skilj på land och aktie


Som fondsparare är det därför väldigt viktigt att skilja på land, företag och aktiemarknad. Övriga experter verkar väldigt eniga med Chen Zhao om att Kinas ekonomi kommer att fortsätta växa snabbare än resten av den globala ekonomin, samt att kinesiska företag kommer att bli allt vassare producenter. Men fortsatt stora investeringar betyder att konkurrensen även inom Kina kommer att vara hård och det är ofta nystartade företag som besegrar gamla bjässar. Det ger stor risk att avkastningen från kinesiska börsaktier blir en besvikelse.


Särskilt stor är den risken efter ett börsår som 2009, när Kinafonderna i snitt steg 61 procent. Visst var uppgången ännu större för Indienfonderna och den bästa Indonesienfonden steg 126 procent. Fast där var börsnedgången samtidigt större under 2008, så i ett längre historiskt perspektiv som fem år är Kinafonderna fortfarande de som stigit mest näst efter Latinamerikafonderna. Och sett över de senaste 5 åren har Australienfonderna bara stigit hälften så mycket.

Jonas Lindmark är sedan augusti 2000 analyschef och redaktör på Morningstar i Sverige. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. You can contact the author via this feedback form.
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar