Stormvarning i PPM-portföljerna

När börsen har stigit över 10 procent på fyra veckor, samtidigt som många nationalekonomer spår en långvarig global recession, då är det dags för PPM-spararen att reva seglen och invänta förliga vindar.

Jonas Lindmark | 25-10-01 | E-mail Article



Förra veckans krönika ”Tjäna på börsens svängningar” handlade om det orimliga i att aktiekurserna numera svänger så mycket på en enda månad. Nu är det dags att dra konsekvenserna av det resonemanget och minska andelen aktier i portföljerna i Morningstars PPM-test (se länk).

Märkligast tycker jag är att både Stockholmsbörsen och Nasdaq när detta skrivs befinner sig högre än den 10 september, kvällen innan terrorattackerna i USA. En majoritet av placerarna verkar räkna med att lågkonjunkturen visserligen blir djupare än de tidigare trott, men att återhämtningen både kommer snabbare och blir kraftigare. Optimisternas argument är främst de kraftiga sänkningar av räntor och skatter som skett i USA, samt att det finns mekanismer i ett lands ekonomi som gör att en brantare nedgång i ekonomin även ger en brantare uppgång. Jag tror tvärtom, stormen blir både hård och lång.

Lika dyra som för ett år sedan

Efter det senaste årets börsras är det lätt att tro att aktier är billiga. Men då glömmer man att nedgången fram till augusti i år helt berodde på att aktier i tillväxtföretag, främst inom IT och telekom, i snitt halverades i värde därför att luften pyste ur Nasdaq-bubblan (se ”Bara ett år sedan toppen”, länk ovan till höger). Först under september föll även övriga typer av aktier.

Och efter återhämtningen sedan botten den 21 september är övriga aktier lika dyra som för ett år sedan, trots att det nu är uppenbart att en global recession har inletts och att terrorattackerna i USA har givit många negativa effekter. De optimister som köper aktier på dagens nivå verkar bortse från riskerna, främst att USA-hushållens konsumtion kanske minskar mycket mer, att den globala lågkonjunkturen hamnar i en negativ spiral och varar längre än väntat, samt att kriget i Afghanistan utvidgas till att även omfatta till exempel Irak.

Över tio procent

Nåja, jag är förstås glad över återhämtningen, särskilt som jag nästan lyckades pricka botten för fyra veckor sedan. Men i slutet av min krönika ”Mer aktier i PPM-portföljerna” (se länk) skrev jag ”när detta skrivs på tisdag kväll är MSCI:s världsindex 899, Nasdaq Composite är 1502, Affärsvärldens Generalindex är 188 och dollarkursen är 10,73 kronor. Ovan nämnda förslag till PPM-portföljer gäller bara så länge inget av dessa fyra nyckeltal ändrar sig mer än 10 procent.”

Och när detta skrivs på onsdag kväll har världsindex stigit 8 procent till 967, Nasdaq har stigit 15 procent till 1732, Generalindex har stigit 11 procent till 209, medan dollarn är nästan oförändrad på 10,66. Två av fyra nyckeltal har alltså på fyra veckor ändrats över tio procent. Så vad tycker jag att PPM-spararna ska göra nu?

Till att börja med så tror jag att de senaste tre veckornas snabba återhämtning är en överreaktion, precis som jag tyckte att uppgången under april och maj var orimligt stor (vilket gjorde att jag ökade andelen räntebärande kraftigt i juni, se ”Fyra nya fonder i PPM-portföljerna”). Och dessutom har nya svarta moln tornat upp sig under oktober, framförallt den mycket branta minskningen av USA-konsumtionen, som varnar att en storm är på väg.

Stormvarning

Tror man på pessimisterna, vilket har varit rätt hittills i år, så är det stormvarning på världens börser. Jag håller med, risken är överhängande att det i början av nästa år kommer en störtflod av negativa nyheter, samt att den globala recessionen mycket väl kan fortsätta hela nästa år. Dessutom håller jag fast vid min tro att den svenska kronans djupdykning är tillfällig, vilket talar för att flytta hem pengar till Sverige.

Jag tror därför att världsindex räknat i kronor någon gång det närmaste året kommer att stå minst 10 procent lägre än i dag. Och därmed är det hög tid att invänta nästa köpläge. Dock har jag haft mycket annat att göra den här veckan (Morningstar Sverige håller på att byta till samma databas och internetsajt som Morningstar Europe) så jag har inte hunnit göra en nytt urval bland samtliga PPM-fonder. Därför har jag inte lagt till några nya fonder, utan enbart ändrat de procentuella andelarna i mina tre aktiva PPM-portföljer.

Ökat andelen räntefonder

Viktigast är att jag åter har ökat andelen räntefonder i portföljerna fyra till sex, från mellan 25 och 40 procent till mellan 40 och 60 procent. Den enda aktiefond som jag tar bort helt är i portfölj sex, där SEB Premiefond Internet har stigit 30 procent på fyra veckor. Jag passar på att ta hem vinsten och byter till en branschfond som bör klara sig bättre om lågkonjunkturen blir långvarig, Carnegie Medical, som redan fanns i portfölj fem.
Jonas Lindmark är sedan augusti 2000 analyschef och redaktör på Morningstar i Sverige. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. You can contact the author via this feedback form.
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar