Dina årsbesked avgör PPM-valet

Om tio dagar investerar PPM nya pengar. Samla ihop alla årsbesked, så kan du i tre steg göra ett individuellt val som kompletterar resten av ditt sparande.

Jonas Lindmark 2003-01-10 | 12:40
Facebook Twitter LinkedIn
De senaste tre månaderna har de flesta Sverigefonder och IT-fonder stigit mer än 20 procent. Men uppgången beror främst på att förra årets bottennivå nåddes just för tre månaders sedan, den 9 oktober.

Ändå är det en trevlig omväxling att se rejäla plus i avkastningen för åtminstone en av de två tidsperioder som Morningstar lyfter fram på förstasidan. Samtidigt är avkastningen de senaste tre åren förstås fortfarande negativ för de flesta fonder, det har ju snart gått tre år sedan Nasdaq-bubblan nådde toppen. Och även hos PPM är 99 procent av alla svenskar på minus. Men som jag har påpekat tidigare är det faktiskt en fördel för alla som fortsätter spara (se "Börsraset bra, för köparna").

4.000 kronor

Den 20 januari kommer premiepensionsmyndigheten (PPM) att investera nya pengar, 2,5 procent av din lön under år 2001. Totalt är det 20 miljarder kronor (max drygt 7.500 per person, i snitt 4.000 kronor). Inget tvingar dig att göra ett nytt val hos PPM, men att inte välja är också ett val. Om du inte gör något så kommer de nya pengarna att investeras i samma fonder som du tidigare valt. Gör du ett nytt val, så gäller det både ditt gamla sparande och de nya pengarna (vilket beror på att PPM vill förenkla för spararna).

Men det finns fler skäl att just nu se över sitt pensionssparande, främst att det är i januari som banker och försäkringsbolag brukar skicka ut årsbesked. Det ger ett bättre resultat att se PPM som en liten del av det individuella sparandet (de flesta som har tjänstepension eller äger sin egen bostad har ett mycket större kapital investerad där). Så därför bör var och en försöka få en bra fördelning totalt sett. Fast PPM är ändå en viktigt del, eftersom det där går att byta fonder helt utan skatt eller avgifter.

Tyvärr dröjer det till i mitten på februari innan riksförsäkringsverket börjar skicka ut sitt årsbesked, de "orangea kuverten" som bland annat innehåller information om PPM-sparandet. Men information om ditt PPM-konto finns på PPM:s hemsida www.ppm.nu eller 020-776 776, om du har din personliga kod. Dessutom gäller fondvalet där alltid hela sparandet, så den historiska värdeutvecklingen är oviktig, det gäller att blicka framåt och välja de fonder som du i dag tycker passar bäst.

Steg 1: anpassa individuellt

Skillnaderna mellan olika människors ekonomi (bland annat boende, anställningstrygghet, tjänstepension, barn och övrigt sparande) är så stora att det är vilseledande att ge råd enbart baserat på ålder eller inkomst. Tyvärr finns inga genvägar, utan var och en måste själv skaffa sig en överblick över sin egen situation och välja den risknivå som är lämplig. Allmänt sett är kort tid kvar till pension (mindre än 10 år) och stora bostadslån exempel på argument för att ta låg risk hos PPM. Hög inkomst och annat pensionssparande med låg risk är exempel på argument för att ta hög risk hos PPM.

Steg 2: rätt kategorier

När du har skaffat dig överblick över hela ditt pensionssparande är steg 2 att välja fonder. Det valet handlar främst om att hitta rätt kategorier (fondtyper). Vilka det är beror dels på vad som objektivt sett är lagom risknivå, baserat på inkomst och på hur övrigt sparande ser ut (se exemplen ovan), dels på din attityd till risk. Det gäller att ”sova gott på nätterna”. Banker och försäkringsbolag kan ofta ge god hjälp med steg 1 och 2, däremot är de knappast objektiva när det gäller nästa steg.

Steg 3: aktiv eller passiv

När du vet vilken eller vilka fondkategorier som passar dig så är det dags att granska dig själv och försöka avgöra vilken typ av fondsparare du är. Har du redan fondsparande så vet du om du brukar låta pengar stå kvar i de fonder du satte in dem i, eller om du brukar bevaka vad som händer och byta fonder regelbundet.

Statistiken visar att de flesta människor är passiva och då är mitt råd att i varje fondkategori välja ut den fond som har lägst avgift. Jag tror nämligen att det är omöjligt att spå flera år framåt i tiden vilka fonder som kommer att ge högst avkastning. Tillhör du det fåtal som är aktiva så tror jag att det lönar sig att leta duktiga förvaltare, till exempel genom att följa de råd som jag ger här på Morningstar (till exempel i utnämningen av ”Årets stjärnförvaltare” nästa vecka). När man letar duktiga förvaltare är det viktigt att studera långa tidsperioder, för under enstaka år kan framgången enbart bero på tur.

En genväg för dig som tycker ovanstående verkar krångligt är Morningstars PPM-test, där du genom att svara på fem frågor direkt får ett förslag på en fondportfölj som jag tror kommer att ge bra avkastning med lagom risk (se länken ”PPM-testet”, ovan till höger). Den senaste uppdateringen gjorde jag den 21 november (se ”Sunt förnuft i PPM-portföljerna”, länk ovan till höger) och det har hänt såpass lite sedan dess att jag har kvar samma uppfattning om vilka fonder som kommer att gå bäst framöver.

Samtidigt kan jag förstå om det finns läsare som häpnar över att jag är så positiv till aktiefonder, efter det senaste årets börsras. Och nu varnar pessimisterna för att företagens rapporter för fjärde och första kvartalet kommer att innehålla många besvikelser, plus att en invasion i Irak kanske följs av både oljeprischock och nya terrorattacker.

Nu bra köptillfälle

Men tänk på att läget var helt annorlunda för ett år sedan. Även då skulle PPM investera årets 20 miljarder och jag försökte ge råd (se ”Gör individuellt PPM-val”). I den krönikan varnade jag för aktiefonder, med argumenten att jag tyckte att risken var oförändrat stor att nya besvikelser skulle göra att världsindex föll tillbaka och/eller att svenska kronan skulle stärkas ytterligare. Det visade sig rätt.

Nu ett år senare är mycket förändrat. Den kanske största skillnaden är att MSCI världsindex räknat i kronor har rasat 31 procent sedan dess, ett ras som kräver fyra års normal avkastning från aktier att tjäna igen (10% per år, med ränta på ränta).

Men minst lika avgörande för mig är att då var optimisterna i majoritet, nu verkar de flesta vara pessimister. Visst finns en risk att pessimisterna får rätt. Men de senaste fem åren har börshumöret pendlar kraftigt fram och tillbaka, och jag tror inte att dagens pessimism är permanent. Därför tror jag att det just nu är ett bra tillfälle att köpa aktiefonder.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar