Det TV-tittarna borde få

Visst är det roligt med snabba tips i TV. Men pensionsspararna behöver både basfakta, sammanhang och fördjupning för att kunna fatta rätt beslut.

Jonas Lindmark 2003-02-20 | 12:32
Facebook Twitter LinkedIn
I början på veckan flög jag upp till Umeå för att vara med i "Plus", där jag blev intervjuad av Sverker Olofsson (repris idag 16.05 i ettan och på lördag 13.30 i tvåan).

En positiv överraskning var att jag fick ge tips och synpunkter i ungefär fem minuter – tio gånger längre tid än jag är van när TV-reportrar ber om kommentarer. Bra var också att redaktionen hade valt ut två riktiga personer, Lina och Gjöran, som tittarna fick veta en del om innan jag skulle ge råd.

En sammanfattning av mina tips är att de flesta bör välja enbart aktiefonder hos PPM, utnyttja möjligheten att risksprida genom att välja 5 olika fonder, placera en

bart i utlandsfonder, fördela mellan olika världsdelar, samt att passiva sparare främst bör leta efter låga avgifter. Dessa råd är inga nyheter för dig som brukar läsa det mina krönikor.

Visst var det roligt och spännande att få vara med hos Sverker. Men jag tycker att det är synd att även bra TV-program som "Plus" ger information på en mellannivå, utan vare sig basfakta, sammanhang eller fördjupning. Därför ägnar jag veckans krönika åt det jag tycker att TV-tittarna också borde få kunskap om.

Basfakta

Till att börja med tycker jag att det är viktigt att påpeka basfakta, till exempel att premiepensionen sedan 1995 långsamt byggs upp av att arbetsgivarna betalar in 2,5 procent av lönen varje år och att en bred majoritet politiker hittat på att alla måste välja i vilka fonder pengarna placeras. Att inte välja är också ett val, då hamnar pengarna i Premiesparfonden (där värdeminskningen den sista december i snitt var 32 procent). Även om de flesta fått denna information tidigare, så ska man inte överskatta folks minne.

I många av mina artiklar förutsätts förstås också en del förkunskaper. Skillnaden är att här på Morningstar finns länkar till www.ppm.nu, där alla basfakta finns.

Sammanhang

Sverker sa i programmet att premiepensionen är den lilla delen av den totala pensionen. Men hur liten? Skillnaden mellan människor är mycket stor, eftersom de flesta som är fast anställda även har en tjänstepension. De äldre får en viss procent av slutlönen i tjänstepension och de yngre får en procent av lönen som ska placeras ungefär som hos PPM. Störst andel premiepension får troligen yngre normalinkomsttagare utan tjänstepension eller annat privat pensionssparande, cirka 30 procent. Minst andel från PPM, ofta bara några få procent, får de som redan är nära pensionsåldern samt höginkomsttagare med stor tjänstepension.

De värdeminskningar som Lina och Gjöran råkat ut för, 2.200 kronor och 12.000 kronor, är väldigt små jämfört med den totala pensionen. Dagens svenska löntagare kommer normalt att få ut 2-4 miljoner kronor i pension, varav PPM normalt står för mindre än en tiondel. Att Gjörans PPM-sparande har minskat i värde med tolv tusen kronor påverkar därför inte pensionen särskilt mycket. 12.000 utspritt över 20 år motsvarar 50 kronor per månad, efter skatt bara ungefär 35 kronor per månad.

Dessutom hade Gjöran "förlorat" nästan lika mycket om han inte hade valt och hamnat i Premiesparfonden. Men dessa sammanhang försvinner när Sverker slänger tolv tusenlappar i sin röda soptunna.

Fördjupning

Börsraset de senaste tre åren får så klart stort utrymme i TV, men många pensionssparare skulle nog bli lite gladare om de fick veta att de faktiskt tjänar på nedgången. Orsaken är att de flesta har många år kvar till pensionen, och förändringar i aktiekurserna nu påverkar inte vad aktierna kommer att vara värda om 10-20 år (se "Börsraset bra för köparna", länk ovan till höger).

De stora förlorarna bland pensionsspararna är de äldre, som just nu går i pension och får lägre pension därför att aktiekurserna har gått ned. Vinnare är de yngre som sätter in pengar i pensionssparande och får fler aktier för pengarna. Börsraset har alltså givit en omfördelning mellan generationer. Förlorare är 30- och 40-talister. Vinnare är alla yngre (även Gjöran), men särskilt 70-talisterna (som Lina) som har riktigt lång spartid kvar.

Viktigast få bra tjänstepension

När jag efter inspelningen av "Plus" åkte taxi hem från Bromma diskuterade jag pensionssparande med chauffören och frågade om hans tjänstepension. Han svarade att han inte visste om han hade rätt till tjänstepension, inte heller om hans arbetsgivare följde avtalet och betalade in några pengar.

För honom och många andra är PPM-valet inte viktigast, det är att se till att få en bra tjänstepension. Allt fler svenskar hoppar mellan jobb och kommer aldrig in i de fackligt avtalade pensionsförmånerna. Men särskilt för höginkomsttagare är tjänstepensionen en mycket viktig förmån, värd mycket mer än både tjänstebil och fri mobiltelefon.

Det brukar sägas att PPM-valet är viktigast för ungdomar, för de har så lång spartid hos PPM att de kommer att hinna bygga upp ett stort sparkapital där. Visst är det troligt att dagens 20-åringar kommer att ha över en miljon kronor på sitt PPM-konto strax innan de går i pension (4.000 per år i 40 år med 8 procent avkastning per år). Men samtidigt är utbildning, yrkesval och karriär viktigare för dem än PPM, för det är årsinkomsten som i första hand avgör pensionen.

Om tio år

Ännu så länge finns det dessutom många andra beslut som är viktigare för ekonomin än PPM. Anta att du skulle kunna tjäna 4.000 kronor per år om du lärde dig massor om fonder och gjorde nya PPM-val varje månad. Ändå finns det enklare sätt att spara 4.000 kronor per år. Det motsvarar två paket cigaretter i veckan, eller att byta till en lite billigare bil, eller att den som har bolån på en miljon byter till ett lån med 0,4 procentenheter lägre ränta.

Fast varje år sätts det in nya pengar, så för varje år som går blir PPM-valet viktigare. Nu har de första sju årens pengar satts in (1995 till 2001), i snitt var värdet vid årsskiftet drygt 20.000 kronor per person. Men om tio år kommer de flesta troligen att ha mer än 100.000 kronor på sitt PPM-konto, då börjar det bli verkligt viktigt att välja rätt fonder.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar