Skagen och AMF i PPM-portföljerna

Nu är det dags att ta hem vinsten i Balkan och även fastighetsfonderna är nära toppen. Nyheter i PPM-portföljerna är Storebrand Japan, Skagen Global och AMF Småbolag.

Jonas Lindmark 2005-02-16 | 13:53
Facebook Twitter LinkedIn
Det har gått drygt fyra månader sedan den senaste ändringen av de sex portföljerna i Morningstars PPM-test. Då i början av oktober var den största förändringen att den nystartade fonden East Capital Balkan kom med i de tre aktiva portföljerna (argumenten finns i ”Balkan i PPM-portföljerna”).

Avkastningen på investeringen i East Capital Balkan sedan dess är 45 procent, men nu syns tydliga tecken på en topp. Den största förändringen den här gången är därför att ta hem vinsten från Balkan och flytta pengarna till fonder som jag tror blir vinnare under resten av år 2005.

Lärdomar av misstag under år 2004

Allmänt set

t är jag pessimistisk och för en månad sedan spådde jag att det kommer ett börsras (se ”Varning för börsras under 2005”). Därför behåller jag en en hög andel räntefonder och tack vare försäljningen av Balkanfonden är sänkningen av snittrisken betydande. Men samtidigt försöker jag nu använda det jag lärt mig av mina misstag under år 2004. Det är främst tre missar:

Miss 1: Inga stora svängningar. Det största felet jag gjorde för ett år sedan var att jag trodde att det skulle bli stora svängningar på världens börser. Lärdomen är att prioritera andra vinstmöjligheter och inte fokusera så hårt på att försöka tjäna på nästa börsras. Trots att världsindex har stigit kraftigt de senaste månaderna ökar jag därför andelen aktiefonder i den aktiva högriskportföljen, nummer 6.

Miss 2: Stockholmsbörsen fortsatt vinnare. Jag har fram till för ett år sedan alltid haft en Sverigefond i alla portföljer. Men för ett år sedan spådde jag att Stockholmsbörsen skulle bli en förlorare under nästa börsras och bytte till andra fonder i de aktiva portföljerna. Med facit i hand är det uppenbart att det var ett misstag. Lärdomen är fokusera mer på att hitta duktiga fondförvaltare och att åter ta med en Sverigefond (se även ”Lättare hitta bra Sverigefonder”).

Miss 3: Läkemedelsfonder fortsatt förlorare. Redan i november 2003 tog jag med en läkemedelsfond i ett par av de aktiva portföljerna. Kategorin hade då varit förlorare under två år och jag trodde att en omvärdering skulle komma. Istället fortsatte de dåliga nyheterna att dominera, särskilt under hösten 2004. Och det är inte första gången jag haft för bråttom, trender fortsätter ofta längre än jag tycker är rimligt. Men så länge argumenten är korrekta brukar jag till slut få rätt. En majoritet fondförvaltare fortsätter att hålla med mig om att läkemedelsaktier är mest undervärderade av alla branscher (enligt senaste omgången av Merrill Lynch undersökning som offentliggjordes igår), så lärdomen i det här fallet är att satsa mer och ha tålamod.

Andra investeringar har dock gått bra och totalt sett har PPM-portföljerna fortsatt att överträffa världsindex (se ”Bättre än index 4 år i rad”). De senaste fyra månaderna är det främst East Capital Balkan och fastighetsfonden Morgan Stanley European Property som har givit hög avkastning, men även flera av fonderna i de tre passiva portföljerna har stigit mer än 10 procent.

Tre byten inom samma kategori

Men när argumenten för en fond upphör att gälla så hjälper det inte att avkastningen har varit hög. Om andra fonder har bättre framtidsutsikter så gäller det att byta, vare sig det är till en bättre fond i samma kategori eller till en helt annan kategori. Jag har gjort tre byten inom samma kategori:

(A) Japan. Storebrand Japan är en betydligt mer entydig vinnare än mitt tidigare val JPMF Japan (som dock är i topp senaste halvåret). När PPM startade hösten 2000 var Storebrands fond en oprövad nykomling, men fondens förvaltare har ända sedan starten i november 1998 varit Trond Hermansen och han har de fyra senaste åren stadigt presterat toppresultat. Mina argument för Japanfonder finns i ”Japan överraskar positivt under 2005”.

(B) Global. När det gäller globalfond har jag bytt ut Carnegie Worldwide mot Skagen Global. Det lilla norska fondbolaget Stavanger som förvaltar Skagenfonderna kom med hos PPM i januari 2002 och redan i början av 2003 var deras 3-årshistorik imponerande.

Men förvaltaren Filip Weintraub hade bara skött fonden i drygt ett år, plus att jag hellre ville ha en fond som hade varit vinnare under branta uppgångar. I början av 2004 kunde Skagen Global uppvisa ännu ett år i den absoluta toppen, men jag var skeptisk till den höga risken i form av stor andel ”emerging markets” och liten andel stora börsbolag. Och Carnegie Worldwide är faktiskt bland de bästa både 2004 och hittills i år. Men det räcker inte, idag kan Skagen Global uppvisa fyra år i rad med resultat i det absoluta toppskiktet. Dessutom var jag för en månad sedan med och utsåg Filip Weintraub till ”Årets Stjärnförvaltare” för andra gången.

(C) Sverige. Det skulle vara lätt att åter ta med en gammal favorit, Lannebo Småbolag, som överträffat snittet fyra år i rad. Men jag frestas mer av en liten fond som funnits mindre än ett år, nya AMF Pension Småbolag som förvaltas av Jens Barnevik. Han var framgångsrik redan när AMF startade sin Sverigefond, något jag skrev kritiskt om hösten 2000 (”Se upp med AMF:s dopade fonder”). Nu finns samma ambition att lyckas med småbolag och eftersom fonden ännu bara innehåller drygt 300 miljoner kronor (totalt förvaltar AMF över 200 miljarder) finns stora möjligheter att lyckas under 2005. Dessutom har AMF anställt flera nya förvaltare de senaste två åren och därmed har Jens Barnevik i början av 2005 blivit av med ansvaret för den stora AMF Pension Sverige och kan fokusera enbart på småbolag.

Förutom East Capital Balkan plockar jag bort min fastighetsfond och USA-fond. Morgan Stanley European Property har stigit mycket kraftigt det senaste halvåret och jag tror att toppen är nådd (räntorna i Euroland är i botten och optimismen när det gäller tillgångar i euro tror jag blivit för stor). Morgan Stanley US Value har givit exponering mot börserna i New York (som står för halva världsindex), men nu överlåter jag åt Filip Weintraub att avgöra när det blir köptillfälle i USA.

Behåller fokus på ”värdefonder”

Ändå behåller jag det fokus på ”värdefonder” (motsatsen till ”tillväxt”) som jag haft sedan november 2003 i de tre aktiva portföljerna. Jag behåller Morgan Stanley European Value och Filip Weintraub är en typisk värdeförvaltare. Jag tycker inte att värdeaktier är undervärderade längre, men jag tror att omviktningen från tillväxtaktier håller i sig ett tag till. Trots att IT-fonder och liknande har varit förlorare det senaste året så tror jag att det är för tidigt att hoppas på en revansch för tillväxtaktier. Det behövs ett rejält börsras innan det åter är värt risken att satsa på tillväxtaktier, eftersom dessa långsiktigt har givit lägre avkastning (mer om värdefonder kommer i nästa veckas krönika).

Notera slutligen att det är mycket osannolikt att alla fonder jag rekommenderar blir vinnare samtidigt. Poängen med att bygga en portfölj med fem fonder tycker jag är att hitta en bra balans så att risken totalt sett blir rimlig. Och det innebär att jag snarare strävar efter att oavsett utvecklingen i världsekonomin så ska 3 av 5 fonder bli vinnare. Genom att balansera olika investeringar finns gott hopp att nå ett bra resultat totalt sett även om jag spår fel om någon marknad, missar en ny trend eller gör något annat misstag (se ovan).

De exakta portföljerna finns i artikel ”PPM-portföljer 16/2” och i Morningstars PPM-test finns dessutom som vanligt ytterligare motiveringar av de enskilda fonderna. Slutligen vill jag för säkerhets skull påpeka att dessa förslag inte är anpassade till fördelningen i ditt övriga sparande. Tips om hur du kan hantera PPM-sparandet som en del av din totala ekonomi finns i ”De tio viktigaste PPM-råden” som jag skrev i september 2000 (alla länkar ovan till höger).

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar