Morningstarbetyg för Saab
- Uppskattat verkligt värde: 436 SEK
- Morningstar Rating: ★★★
- Morningstar Economic Moat Rating: Bred
- Morningstars osäkerhetsbetyg: Medelhög
Vad vi tyckte om Saabs resultat
Saab levererade en stark start på 2025, med en försäljning som ökade med 11,3% till 15,8 miljarder kronor jämfört med föregående år och en EBIT som ökade med 22% till 1,45 miljarder kronor, vilket lyfte marginalen till 9,2%. Orderstocken växte med 19% till 189 miljarder svenska kronor, motsvarande 2,9 gånger omsättningen efter skatt, med ett förhållande mellan bokförda order och fakturering på 1,2 gånger. Exportmarknaderna står nu för 74% av orderstocken, vilket understryker Saabs växande internationella närvaro och anpassning till den ökande efterfrågan från det europeiska försvaret.
Vi höjer vårt uppskattade verkliga värde till 436 kronor från 371 kronor för att återspegla strukturellt förbättrade utsikter för det fria kassaflödet, med stöd av Dynamics-divisionen, som vi förväntar oss kommer att förbli koncernens primära tillväxt- och kassagenererande motor. Dynamics drar nytta av en skalbar, kapitallätt och kortcyklisk modell med EBIT-marginaler på över 14%, jämfört med cirka 9% för koncernen. I takt med att NATO-allierade fortsätter att stödja Ukraina och återuppbygger sina lager, växer Dynamics adresserbara marknad både i volym och i angelägenhetsgrad. Vi förväntar oss att dess andel av koncernens intäkter och EBIT kommer att öka över tid, med stöd av kapacitetsutbyggnad i Sverige, USA, Indien och Finland, vilket möjliggör en årlig tillväxt på 25% i linje med ledningens mål på över 20%.
Under första kvartalet bidrog Dynamics med 5 miljarder svenska kronor i positivt operativt kassaflöde, vilket helt uppvägde tillfälliga utflöden av rörelsekapital på andra håll. Detta drevs av en stark konvertering av orderstocken i milstolpsbaserade kontrakt för styrd ammunition, markbaserat luftvärn (till exempel RBS 70, IRIS-T) och träningssystem.
Övervakningsdivisionen Surveillance visade måttlig tillväxt, med stark efterfrågan från försvarssektorn som delvis motverkades av svaghet inom civila segment som trafikledning och säkerhetssystem för fängelser.
Kockums gynnades av exportleveranser av AUV62 undervattensfarkoster och Polens kontrakt för en ytflotta bestående av flera fartyg. Mixen var förskjuten mot internationella kontrakt, som tenderar att erbjuda bättre marginaler och visibilitet.
Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.