Tre nya förvaltare i PPM-portföljerna

Börsuppgången talar för vinsthemtagning och ökad andel räntefonder i de tre aktiva portföljerna. De ändringar som syns mest är dock tre förvaltarbyten – nya fonder är AMF Likviditet, Franklin Mutual Beacon och Morgan Stanley Japanese Value.

Jonas Lindmark 2007-04-18 | 14:48
Facebook Twitter LinkedIn
Stockholmsbörsen har officiellt passerat rekordnoteringen den 6 mars år 2000. Affärsvärldens Generalindex passerade redan i början av förra veckan den magiska nivån 400. Man kan se det som ett tecken på att aktier åter är högt värderade.

Men index blandar passionsfrukter och äpplen med ruttet kärnhus – många IT-aktier har fortfarande långt mer än 100 procent kvar upp till sina gamla rekord, medan många stora börsbolag i andra branscher redan stigit mer än 100 procent högre än sina aktiekurser år 2000.

Dessutom är det under en så lång tidsperiod viktigt att även ta med börsbolagen utdelningar i kalkylen, även om vanliga börsindex

bara räknas på aktiekurserna. Skillnaden under sju år är en värdeökning på nästan 30 procent. Morningstars Fondindex för kategorin Sverigefonder passerade därför toppen år 2000 redan för ett år sedan och Sverigefonderna befinner sig i snitt redan 25 procent högre än för sju år sedan.

Vinsthemtagning och förvaltarbyten

Ändå är det en symbolisk tidpunkt att ändra Morningstars förslag på PPM-portföljer. Årets första uppdatering fokuserar precis som tidigare år på att byta ut förvaltare som inte levt upp till tidigare prestationer. Dessutom ger den branta börsuppgången den senaste månaden argument för vinsthemtagning och ökad andel räntefonder i de tre aktiva portföljerna.

Vad gäller börsutvecklingen håller jag fast vid analysen i december (”Inga skygglappar i PPM-portföljerna”, länk ovan till höger). Bakgrunden gav jag i förra veckans krönika ”Frikoppling från USA en önskedröm”. Ytterligare ett skäl att satsa på räntefonder som innehåller svensk kronor är att kronan fortfarande är ganska svag mot euron. Sedan länge har Sverige haft ett överskott i bytesbalansen med omvärlden, men samtidigt har kapital flödat ut.

Den höga tillväxten i svenska ekonomi ger risk för ökad inflation, vilket ger räntehöjningar. Enligt regeringens prognos i vårbudgeten kommer kraftigt höjda svenska räntor de närmaste två åren, vilket ger ytterligare stöd för kronan. Den borgerliga alliansen lovar privatiseringar och slopad förmögenhetsskatt, vilket också talar för att svenska kronan stärks. Då faller utländska aktier i värde, allt annat lika, plus att svenska exportföretag får sämre lönsamhet.

Tre nya förvaltare

Det gäller att ha lagom mycket tålamod när man utvärderar fondförvaltare. Å ena sidan är det orimligt att först välja en fond baserat på fem eller tio års historiska resultat, men sedan byta bort fonden efter några få månaders dåliga resultat. Å andra sidan gäller det att med jämna mellanrum kontrollera att de argument som låg bakom fondvalet fortfarande gäller. En gång om året är en lagom tumregel för att upprepa valet av fondförvaltare.

Och många gör nog som jag, utvärderar i början av varje kalenderår, när det finns årsrapporter och annan statistik för helåret. Resultatet av min granskning är att tre nya förvaltare kommer med i PPM-portföljerna, medan sex får förnyat förtroende. Två av nykomlingarna, AMF och Morgan Stanley, har varit med tidigare men med andra fonder. Franklin Templeton har en fond med i Morningstars PPM-portföljer för första gången.

Folksam Penningmarknadsfond byter jag ut eftersom förvaltningen har övertagits av Robur, vilket riskerar att störa. Enter Trend Räntefond har inte lyckats tillräckligt bra med att spå svängningarna på räntemarknaden det senaste året. Dessutom tror jag starkare på stigande svenska räntor och då är det onödigt att ta risken att förlora på plötsliga ränteuppgångar. Därför byter jag till den billigaste korträntefond som även har bra resultat det senaste året, AMF Pension Likviditet. Denna fond har bara funnits knappt tre år, men det spelar ingen roll eftersom förvaltarna har lång erfarenhet.

JP Morgan Japan har åter igen visat dåliga resultat vid börsnedgångar, och eftersom jag tror på ökad börsoro framöver så byter jag till Morgan Stanley Japanese Value som förvaltas av en amerikansk investmentbank med bred kunskap om Tokyobörsen och japansk ekonomi. Inriktningen på lågt värderade aktier gjorde att fonden inte hängde med uppåt under haussen 2005, men annars har den visat stadigt bra resultat. Ekonomiska reformer kommer på sikt troligen att ge Japan högre tillväxt, plus att extrem låga räntor gjort att den japanska yenen är kraftigt undervärderad.

SPP Indexfond USA ger en billig exponering mot stora amerikanska börsbolag, men det närmaste året tror jag att det är en nackdel att ha full exponering mot de branscher som utvecklats bäst de senaste åren, till exempel energi och finans. Därför byter jag till en aktivt förvaltad fond inriktad på lägre värderade aktier, Franklin Mutual Beacon, som har lyckats bäst av PPM:s USA-fonder de senaste fem åren och klarat sig bättre än konkurrenterna när börsutvecklingen varit svag. Under fem år – 2002 till och med 2006 – utvecklades amerikanska aktier sämre än världsindex, rimligen därför att det funnits tydliga problem i amerikansk ekonomi. 2007 tror jag att den trenden byter riktning, plus att storbolagens aktier kommer att ta revansch på småbolagens.

Det exakta utseendet hos de sex förslagen på PPM-portföljer finns som vanligt både i en separat artikel och i Morningstars PPM-test (länkar ovan till höger).

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar