Ett dussin nya favoriter

För sjunde gången pekar jag ut de 12 mest läsvärda bland det senaste årets krönikor.

Jonas Lindmark 2007-08-10 | 13:24
Facebook Twitter LinkedIn
Både topplistor och människors privata favoriter ger ofta genvägar som gör stor nytta. Till exempel är det ingen som hinner läsa alla nya böcker eller lyssna på all ny musik.

Därför brukar jag varje sommar vaska fram de 12 bästa bland mina krönikor det senaste året. Först rensar jag bort alla som inte längre är aktuella och sedan letar jag fram de jag tror innehåller den rådgivning en normal svensk fondsparare har mest nytta av (länkar till höger).

Den krönika under året som är allra mest grundläggande är ”Mina 10 första fondtips”, som ger hjälp att utvärdera ditt fondsparande från grunden. Utgångspunkten är att sparandet

är individuellt, vilket gör att det behövs en hel serie sparbeslut för att kunna välja de fonder som passar just dig bäst. En närmare diskussion av de argument för fonder som ofta används i reklamen finns i ”Välj rätt fonder, av rätt skäl”.

Särskilt viktigt att vara kritisk är det när fondbolag hakar på den senaste branschtrenden, påpekar jag i ”Nya fonder oftast onödiga”. Dessutom varnar Finansinspektionen i ”Fler skurkar där ute” för att det finns allt fler skojare som försöker mjölka småsparare på pengar.

Efter de senaste fyra årens branta börsuppgång är många sparare intresserade av att säkra en del av vinsterna de gjort på aktiemarknaden och byta till fonder med lägre risk. I krönikan ”Dags amortera mer” påpekar jag att detta är särskilt klokt om du har lån och kan minska risktagandet genom att amortera. En översikt av andra möjligheter finns i ”Fyra alternativ med lägre risk” och det populära alternativet hedgefonder har jag granskat separat i ”Var realist när du väljer hedgefond”.

Jag har även givit mer handfasta tips om vilka fonder och förvaltare som troligen kommer att ge bra resultat. Förslag på PPM-sparande ger jag ungefär en gång per kvartal, senast i ”Tre nya förvaltare i PPM-portföljerna”. En sammanställning av vinnarna av tävlingen Årets Stjärnförvaltare de senaste sju åren finns i ”Många gamla rävar tar guldstjärnor”.

Hela året har jag varnat för att inbromsningen i USA:s ekonomi kommer att slå mot tillväxten i resten av världsekonomin mer än optimisterna hoppas, så att alla aktiemarknader drabbas mer eller mindre. Min senaste summering av den amerikanska konjunkturen finns i ”Frikoppling från USA en önskedröm”.

Bakom vårt sparande finns normalt planer på vad vi ska använda pengarna till. Men det är lätt att fastna i en tävling där pengarna är målet. I våras fick jag många positiva reaktioner från läsare när jag skrev ”Funderingar kring, tid, pengar och lycka”. Dessutom fick jag tips om en bra bok skriven av Kari Nars som jag berättar om i ”Mer om pengar och lycka”.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar